Problémás jelzálogból nyugdíj-kiegészítés

2011. június 14. 18:42

A problémás jelzáloghitelesek előtt is meg kellene nyitni az úgynevezett equity release piacot, mely konstrukció lényege, hogy az ingatlan tulajdonjogának átengedése fejében az ingatlanban maradó nyugdíjas a pénzügyi szolgáltatótól élete végéig rendszeres járadékszerű ellátást kap - véli Farkas András. A Brokernet értékesítési vezérigazgatójának véleménye szerint ehhez azonban a nagy biztosítótársaságoknak be kellene lépniük a finanszírozók körébe.

Farkas András az MTV Ma reggel című műsorában elmondta: 200-230 ezer olyan jelzálogalapú hitelszerződés lesz, aminek futamideje túlnyúl a hitelfelvevő nyugdíjkorhatárán, vagyis a felvett hitelt a nyugdíjas évek alatt kell majd az ügyfélnek visszafizetnie.

"Az már most is pontosan látszik, hogy a megkötött szerződések mintegy 20-23 százaléka már eleve túlfut a 65 éves nyugdíjkorhatáron, és ha ehhez még hozzávesszük, hogy az adósmentési koncepció egyik eleme futamidő hosszabbítással oldaná meg az aktuális törlesztőrészletek emelkedését, akkor még több ügyfél kerülhet abba a helyzetbe, hogy nyugdíjasként kellene visszafizetnie hitelét." - mondta el a reggeli műsorban Farkas András.

Elmondása szerint az unió 17 tagországában ismertek azok a biztosítási konstrukciók, melyek a tehermentes ingatlanokból pénzt tudnak csinálni a nyugdíjasok számára.

Az értékesítési vezérigazgató javaslata szerint azonban, hogy ezen konstrukciókat a teher alatt álló ingatlanok esetében is alkalmazni lehessen, ahhoz a pénzügyi szolgáltatóknak kellene belépniük a finanszírozók körébe. Elmondása szerint egy biztosítótársaság úgynevezett kétszakaszú járadékbiztosítással szállhat be a finanszírozásba, ennek a lényege, hogy az első szakaszban a biztosító tehermentesíti az ingatlant, második szakaszában pedig életjáradékot nyújtana az ügyfélnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25