16 °C Budapest

Problémás jelzálogból nyugdíj-kiegészítés

2011. június 14. 18:42

A problémás jelzáloghitelesek előtt is meg kellene nyitni az úgynevezett equity release piacot, mely konstrukció lényege, hogy az ingatlan tulajdonjogának átengedése fejében az ingatlanban maradó nyugdíjas a pénzügyi szolgáltatótól élete végéig rendszeres járadékszerű ellátást kap - véli Farkas András. A Brokernet értékesítési vezérigazgatójának véleménye szerint ehhez azonban a nagy biztosítótársaságoknak be kellene lépniük a finanszírozók körébe.

Farkas András az MTV Ma reggel című műsorában elmondta: 200-230 ezer olyan jelzálogalapú hitelszerződés lesz, aminek futamideje túlnyúl a hitelfelvevő nyugdíjkorhatárán, vagyis a felvett hitelt a nyugdíjas évek alatt kell majd az ügyfélnek visszafizetnie.

"Az már most is pontosan látszik, hogy a megkötött szerződések mintegy 20-23 százaléka már eleve túlfut a 65 éves nyugdíjkorhatáron, és ha ehhez még hozzávesszük, hogy az adósmentési koncepció egyik eleme futamidő hosszabbítással oldaná meg az aktuális törlesztőrészletek emelkedését, akkor még több ügyfél kerülhet abba a helyzetbe, hogy nyugdíjasként kellene visszafizetnie hitelét." - mondta el a reggeli műsorban Farkas András.

Elmondása szerint az unió 17 tagországában ismertek azok a biztosítási konstrukciók, melyek a tehermentes ingatlanokból pénzt tudnak csinálni a nyugdíjasok számára.

Az értékesítési vezérigazgató javaslata szerint azonban, hogy ezen konstrukciókat a teher alatt álló ingatlanok esetében is alkalmazni lehessen, ahhoz a pénzügyi szolgáltatóknak kellene belépniük a finanszírozók körébe. Elmondása szerint egy biztosítótársaság úgynevezett kétszakaszú járadékbiztosítással szállhat be a finanszírozásba, ennek a lényege, hogy az első szakaszban a biztosító tehermentesíti az ingatlant, második szakaszában pedig életjáradékot nyújtana az ügyfélnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?