6 °C Budapest

Kiderült: ennyibe kerül nekünk a hitelesek megmentése

Pénzcentrum
2011. június 6. 18:02

Az eddig ismert részletek alapján négy csatornán keresztül éves szinten mintegy 7-8 milliárd forintnyi kiadása keletkezhet 2012-ben a központi költségvetésnek a múlt héten bejelentett Otthonvédelmi Akcióterv miatt. Ez a központi költségvetés idei kiadási főösszegének 0,05%-a, a lakástámogatásokra fordítandó tétel mintegy 5-6%-a lehet. A következő években a Portfolio.hu kalkulációi szerint az említett 7-8 milliárdos összeg érdemben nem változik majd, ha a szabályozás a jelenleg ismert keretek mellett marad fenn.

A központi költségvetés számára az alábbi négy fő csatornán jelentkezik majd kiadási tétel, ezek közül az első kettő a Nemzeti Eszközkezelőhöz (NET) kötődik. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteki nyilatkozata szerint jövőre mintegy 5 milliárd forintot tehetnek ki a NET-tel összefüggő kiadások.

1.) A NET szigorú feltételek mellett megveszi a 90 napon túli késedelembe esett, azaz "bedőlt" devizaalapú jelzáloghitellel terhelt ingatlanokat a hitelszerződésben rögzített forgalmi érték 35-55 százaléka mellett (településtípustól függ). Az állam számára ezzel a kiadási tétellel szemben az a bevételi forrás áll, amelyet az érintett ingatlanok családok általi visszabérléséből kap. Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Kossuth Rádió egyik hétvégi műsorában emlékeztetett arra, hogy ha a NET megvásárolja az adós ingatlanát - aki bérlőként továbbra is a lakásban maradhat -, a vételár feletti esetleges tartozást a bank köteles lesz elengedni. Rámutatott: a megoldással terhet vállal a bank, hiszen elesik követelése egy részétől, terhet vállal az állam, mert megveszi az ingatlant, és terhet vállal az adós is, hiszen bérleti díjat fizet. A helyettes államtitkár megjegyezte: a konstrukcióban való részvétel feltételeit szociális szempontokhoz kötik, előnyt élvezhetnek a nagycsaládosok, kisgyermeket nevelők, akik saját erejükből nem képesek megoldani lakhatásukat.

2.) Az Otthonvédelmi Akciótervnek az is része, hogy a NET lakásépítési programot indít (40-80 négyzetméteres, könnyűszerkezetes lakások). A Portfolio.hu kalkulációi szerint a NET működése összesen évente néhány ezer lakást érinthet.

3.) Az állam kamattámogatást nyújt azok hiteléhez, akik nagyobból kisebb ingatlanba költöznek, az első évben a kamattámogatás mértéke 3,5 százalékpont, amely évente fél százalékponttal mérséklődik és összesen 5 évre szól. A kamattámogatás szabályrendszere egyelőre nem pontosan tisztázott, egyelőre a nyilatkozatok alapján annyi tudható, hogy ennek éves mértéke mintegy másfél milliárd forintot tehet ki jövőre.

4.) Az állam 2014 végéig 100%-os készfizető kezességet vállal a bankok felé a forintalapú gyűjtőszámlán halmozódó hitel törlesztésére (amely később 25%-os sortartó kezességgé változik). A Portfolio.hu becslései szerint ez a tétel éves szinten legfeljebb 1-2 milliárd forintos állami kiadási tételt tehet ki (a garanciadíjat, mint néhány milliárdos állami bevételt már figyelembe véve). Ez a tétel egyébként költségvetési kiadási szempontból a csomag legbizonytalanabb része, hiszen az igénybevevők arányától és a devizák jövőbeli árfolyamától is függ.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fentiek összességében mintegy 7-8 milliárd forintos állami kiadást vetítenek előre a jelenleg ismert keretek mellett. A 2011-es költségvetési törvény egyik melléklete részletesen bemutatja a központi alrendszer konszolidált funkcionális kiadásait, ezen belül a "Lakásügyek, települési és közösségi tevékenységek és szolgáltatások" címen idén a büdzsé közel 129 milliárd forintot tervez kifizetni, amelyhez képest az említett 7-8 milliárd forint közel 6%-ot tesz ki. Az idei büdzsé központi költségvetési kiadási főösszegéhez viszonyítva ez a tétel mindössze 0,05%-ot jelent.

Érdemes megjegyezni, hogy az Otthonvédelmi Akcióterv több pontból áll, a fent nem említett intézkedések azonban várhatóan nem érintik érzékelhetően a költségvetés kiadási oldalát. A bevételi oldalra a bankadóval kapcsolatos, későbbre várható, egyezség azonban jóval nagyobb hatást gyakorolhat. Ezentúl a jelzáloghitelezés esetleges fellendülése (részben a csomagnak köszönhetően) a legkülönfélébb adó- járulékbevételek keresztül pozitív hatást gyakorolhat a költségvetési egyenlegre. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem