27 °C Budapest

Most a legalacsonyabb a Diákhitel kamata

2011. június 9. 18:02

A kezdeti kétkedések ellenére ma olajozottan működik a diákhitel rendszere - mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a társaság alapításának 10. évfordulójára rendezett konferencia nyitóbeszédében csütörtökön Budapesten.

Az elmúlt tíz évben több mint 300 ezren igényeltek diákhitelt, és a nem fizetők aránya mindössze 3 százalék - jegyezte meg.

Lovas Attila, a Diákhitel Központ üzleti vezérigazgató-helyettese előadásában kiemelte, hogy a válság ellenére a központ pénzügyi helyzete stabil. Elmondta: a társaság kiemelt projektje jelenleg az online ügyintézés lehetőségének megteremtése, a tervek szerint 2011 szeptemberében indul az elektronikus ügyfélkapu.

Lovas Attila felidézte, hogy 2001 szeptemberében lehetett először diákhitelt fölvenni, s akkor 33.466 diák igényelt hitelt, egy évvel az indulás után pedig már megérkezett a százezredik igénylés, igazolva, hogy a konstrukcióra szükség van.

A Diákhitel Központ a mai napig 220 milliárd forint hitelt nyújtott. A hitel kamata jelenleg 8,5 százalék, ami az indulás óta a legalacsonyabb.

A felvehető legmagasabb összeg az induláskori havi 21 forintról mára 40 ezer forintra emelkedett az államilag támogatott és 50 ezerre a költségtérítéses képzésben résztvevők számára. Tavaly a diákhitelt fölvett hallgatók többsége, 56 százaléka államilag támogatott képzésben tanult, ez jelzi, hogy sokak számára ez a képzési forma is jelentős anyagi megterhelést jelent - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A több mint 300 ezer összes hiteligénylő közül 70 ezren már visszafizették a hitelüket. A törlesztések 2003-ban indultak, és 2010 végéig mintegy 79 milliárd forintot tett ki a visszafizetett összeg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elvárt befizetési kötelezettségek mellett jelentős a túlfizetés is, ami tízéves átlagban meghaladja a 82 százalékot. Az utóbbi két évben azonban 72-74 százalékra csökkent az előtörlesztések aránya, Lovas Attila szerint ez a válság hatására vezethető vissza.

A válság okozta terhek ellensúlyozására 2009 júliusától a rászorulók plusz 10 ezer forintot vehetnek fel havonta, továbbá legfeljebb két évig törlesztőrészlet-mérséklés vehető igénybe.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 11:39
A műsorvezető-szerkesztő a Media1-nek azt mondta, hogy a műsorban is tettek arra való utalást, hogy...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?