15 °C Budapest

Most a legalacsonyabb a Diákhitel kamata

2011. június 9. 18:02

A kezdeti kétkedések ellenére ma olajozottan működik a diákhitel rendszere - mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a társaság alapításának 10. évfordulójára rendezett konferencia nyitóbeszédében csütörtökön Budapesten.

Az elmúlt tíz évben több mint 300 ezren igényeltek diákhitelt, és a nem fizetők aránya mindössze 3 százalék - jegyezte meg.

Lovas Attila, a Diákhitel Központ üzleti vezérigazgató-helyettese előadásában kiemelte, hogy a válság ellenére a központ pénzügyi helyzete stabil. Elmondta: a társaság kiemelt projektje jelenleg az online ügyintézés lehetőségének megteremtése, a tervek szerint 2011 szeptemberében indul az elektronikus ügyfélkapu.

Lovas Attila felidézte, hogy 2001 szeptemberében lehetett először diákhitelt fölvenni, s akkor 33.466 diák igényelt hitelt, egy évvel az indulás után pedig már megérkezett a százezredik igénylés, igazolva, hogy a konstrukcióra szükség van.

A Diákhitel Központ a mai napig 220 milliárd forint hitelt nyújtott. A hitel kamata jelenleg 8,5 százalék, ami az indulás óta a legalacsonyabb.

A felvehető legmagasabb összeg az induláskori havi 21 forintról mára 40 ezer forintra emelkedett az államilag támogatott és 50 ezerre a költségtérítéses képzésben résztvevők számára. Tavaly a diákhitelt fölvett hallgatók többsége, 56 százaléka államilag támogatott képzésben tanult, ez jelzi, hogy sokak számára ez a képzési forma is jelentős anyagi megterhelést jelent - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A több mint 300 ezer összes hiteligénylő közül 70 ezren már visszafizették a hitelüket. A törlesztések 2003-ban indultak, és 2010 végéig mintegy 79 milliárd forintot tett ki a visszafizetett összeg.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elvárt befizetési kötelezettségek mellett jelentős a túlfizetés is, ami tízéves átlagban meghaladja a 82 százalékot. Az utóbbi két évben azonban 72-74 százalékra csökkent az előtörlesztések aránya, Lovas Attila szerint ez a válság hatására vezethető vissza.

A válság okozta terhek ellensúlyozására 2009 júliusától a rászorulók plusz 10 ezer forintot vehetnek fel havonta, továbbá legfeljebb két évig törlesztőrészlet-mérséklés vehető igénybe.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?