26 °C Budapest

Feketelistára kerülnek a nem békülő bankok

2011. május 18. 16:22

Hamarosan indul a PSZÁF mellett működő új szervezet, melynek fő célja a banki ügyfelek vitás ügyeinek bíróságon kívüli rendezése. A Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) július 1.-jét követően fordulhatnak az érintettek. A szervezet listát fog vezetni az együttműködő bankokról, így akár az ügyfelek bankválasztásánál is fontos szempont lehet a szervezet működése során felgyülemlett tapasztalat.

Ha a szervezet döntéseinek aláveti magát egy hitelintézet és erről nyilatkozik is, akkor a pozitív oldalára kerül a szervezet nyilvántartásának. Az ilyen intézmények kötelező érvényűnek fogadják el a PBT határozatait. Ez egyfajta biztonságot jelenthet az ügyfelek részére, hiszen a PBT határozatait elfogadó bankokkal szemben nagy valószínűséggel a tárgyalótermeken kívül érvényesíteni tudja majd jogos panaszait.

A testülethez július 1.-je után lehet fordulni. Ez előtt indult eljárások, még nem tartoznak a PBT hatáskörébe. Csak magánszemélyek ügyében eljáró testülethez nem fordulhatnak a vállalkozók, gazdasági társaságok vagy egyéb szervezetek.

A PBT eljárhat a bankokkal, a biztosítókkal,  a pénzügyi vállalkozásokkal, a pénztárakkal és a befektetési szolgáltatókkal stb. szembeni panaszok esetén. A fogyasztói csoportok viszont kívül esnek a hatáskörén. A szervezetről tájékozódhatunk a PSZAF honlapjáról.

A Testület elnökét a PSZÁF jelöli ki. A tagjai felügyeleti tanácsadói valamint főtanácsadói cím keretében köztisztviselői jogviszonyban állnak majd. Törvényben rögzítik azt is, hogy a tagsághoz elengedhetetlenül szükséges jogi vagy közgazdasági egyetemi végzettség.A saját költségvetésből gazdálkodő szervezet tagjainak személyére és a létszámkeretre annak elnöke tesz javaslatot.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 15:36
A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla megváltoztatta az RTL népszerű tévésorozatának gyártócége ellen...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?