27 °C Budapest

Az egyik legidősebb magyar nőt is átverte a takarékpénztár

2011. február 1. 13:02

Az Országos Betétbiztosítási Alap a január 31-i határidőig kifizette a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár biztosított betéteit. Az államilag garantált betétek tulajdonosai is megkapják pénzüket, amint pecsét kerül az alap és az állam közötti szerződésre. A nem biztosított betétek birtokosai a felszámolási eljárásban érvényesíthetik igényüket.

A Jógazda tevékenységi engedélyét tőkeproblémák miatt január elején visszavonta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és kezdeményezte a takarék felszámolását. A takarékszövetkezetnél mintegy 6500 betétes 9,8 milliárd forintja fagyott be. Az alap kártalanítási kötelezettsége 8,5 milliárd forintra terjedt ki, összesen 5457 betétes volt jogosult kártalanításra, az átlagos betétnagyság 1,5 millió forint volt. Az OBA a névre szóló betét- és kamatköveteléseket személyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forint összegig - jelen esetben 27 885 000 forintig - fizetheti ki.

Tóth István, az alap kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a takaréknak volt egy vitatott konstrukciója, a Gránit Diszkont Betétjegy, amely nevében diszkont volt, de nem akként kezelte a pénzintézet. Az OBA ezzel kapcsolatban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kirendelt felügyeleti biztosoktól kért állásfoglalást.

Megállapították, az ügyfelek a betételhelyezéskor a tőkeösszegként feltüntetett összeget fizették be, vagyis ez az összeg nem a lejáratkori összeget jelenti (azaz a termék elnevezésével ellentétben nem diszkontként funkcionált), így az alap kifizeti a betétes által befizetett tőkeösszeg, és a kártalanításban figyelembe vett tőkeösszeg közötti különbözetet. Az érintett betéteseknek emiatt nem kell külön reklamálniuk, az OBA a különbözetet automatikusan elküldi számukra azon a módon, ahogyan az eddigi kártalanításuk történt.

Az OBA kártalanítási értékhatárát 19 darab, összesen 350 millió forint összegű betét haladja meg, a betétbiztosítás alól kizárt betétek összege pedig 364 millió forint, ezen belül 13 települési önkormányzat összesen 59 millió forintot, három hitelintézet 252 millió forintot "bukott" el.

Az OBA által nem biztosított - a 100 ezer euró fölötti betétrészre vagy más okból nem biztosított - betétekre a felszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni. Az érintettek a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. honlapján keresztül értesülhetnek a felszámolás elindulásáról, a Cégközlönyben is megjelenő felszámolási értesítőt követően tudják beadni a kft.-nek hitelezői igényüket. A felszámolási eljárás elindulásáról az OBA is tájékoztatást ad majd honlapján.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 186 darab 43,5 millió forint összegű állami garanciás betétet is az OBA fizeti majd ki ügynökként, már folyamatban van a szerződés megkötése az állammal.

Az Országos Betétbiztosítási Alap tegnap Facebook-oldalán azt közölte, hogy 105 éves a legidősebb Jógazda ügyfél, akit kártalanítottak. A Pénzcentrum.hu információi szerint Magyarország egyik legidősebb hölgyéről van szó.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 11:39
A műsorvezető-szerkesztő a Media1-nek azt mondta, hogy a műsorban is tettek arra való utalást, hogy...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?