12 °C Budapest

Kilyukadt a svájci frankból szőtt hitelzsák: ömlik a fantompénz

Pénzcentrum
2011. február 22. 15:02

A lakossági hiteleknél 11, a vállalati hitelek esetében pedig 12,4% volt év végén a nem fizető hitelek aránya a magyar bankszektorban az MNB számításai szerint, és tavaly 73 milliárd forint volt a bankszektor adózás előtti eredménye. A hitelintézeti szektor 2010. végi összesített, részletes adatait várhatóan szerdán teszi közzé a PSZÁF.

Tavaly év végére a 90 napon túli nem fizető hitelek állománya a lakossági szektorban az egy évvel korábbi 7,7 százalékról 11 százalékra, a vállalati szektorban 10,1 százalékról 12,4 százalékra romlott, miközben a nem fizető hitelek körében jelentős átütemezés is történt - közölte a Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatóján Simor András jegybankelnök.

A Simor András által közölt adatok azt jelzik, a vállalati szektorban elérkezett a fordulat, a lakosság esetében ugyanakkor - igaz, lassuló ütemben - tovább nőtt a nem fizető ügyfelek hitelállomány szerinti aránya 2010 végén. Az arányt nem csupán a frissen késedelembe eső ügyfelek száma és az érintett hitelösszeg nagysága, hanem a bankok (egyébként lassú) portfóliótisztítási tevékenysége és az ugyancsak rendkívül alacsony ütemű hitelezés (illetve az árfolyamhatással tisztítva csökkenő hitelállomány) is felfelé befolyásolja.

 

Simor elmondta azt is, hogy tavaly a bankok külföldi forrásállománya 2009-hez képest 1.400 milliárd forinttal csökkent, s ennek megfelelően csökkent hitelállományuk is. Romlott a bankok jövedelmezősége: az adózás előtti összesített eredményük a 2009. évi 300 milliárd forinttal szemben tavaly 73 milliárd forint volt - jelezte az elnök az MTI beszámolója szerint, hozzátéve, hogy ugyanakkor a bankok tőkemegfelelési mutatója javult: a 2009. évi 13,1 százalékról 2010-re 13,4 százalékra.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének bankszektorra vonatkozó statisztikái az intézmény ez évi publikációs naptára szerint február 23-án, szerdán jelennek meg.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?