27 °C Budapest

Kilyukadt a svájci frankból szőtt hitelzsák: ömlik a fantompénz

Pénzcentrum
2011. február 22. 15:02

A lakossági hiteleknél 11, a vállalati hitelek esetében pedig 12,4% volt év végén a nem fizető hitelek aránya a magyar bankszektorban az MNB számításai szerint, és tavaly 73 milliárd forint volt a bankszektor adózás előtti eredménye. A hitelintézeti szektor 2010. végi összesített, részletes adatait várhatóan szerdán teszi közzé a PSZÁF.

Tavaly év végére a 90 napon túli nem fizető hitelek állománya a lakossági szektorban az egy évvel korábbi 7,7 százalékról 11 százalékra, a vállalati szektorban 10,1 százalékról 12,4 százalékra romlott, miközben a nem fizető hitelek körében jelentős átütemezés is történt - közölte a Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatóján Simor András jegybankelnök.

A Simor András által közölt adatok azt jelzik, a vállalati szektorban elérkezett a fordulat, a lakosság esetében ugyanakkor - igaz, lassuló ütemben - tovább nőtt a nem fizető ügyfelek hitelállomány szerinti aránya 2010 végén. Az arányt nem csupán a frissen késedelembe eső ügyfelek száma és az érintett hitelösszeg nagysága, hanem a bankok (egyébként lassú) portfóliótisztítási tevékenysége és az ugyancsak rendkívül alacsony ütemű hitelezés (illetve az árfolyamhatással tisztítva csökkenő hitelállomány) is felfelé befolyásolja.

 

Simor elmondta azt is, hogy tavaly a bankok külföldi forrásállománya 2009-hez képest 1.400 milliárd forinttal csökkent, s ennek megfelelően csökkent hitelállományuk is. Romlott a bankok jövedelmezősége: az adózás előtti összesített eredményük a 2009. évi 300 milliárd forinttal szemben tavaly 73 milliárd forint volt - jelezte az elnök az MTI beszámolója szerint, hozzátéve, hogy ugyanakkor a bankok tőkemegfelelési mutatója javult: a 2009. évi 13,1 százalékról 2010-re 13,4 százalékra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének bankszektorra vonatkozó statisztikái az intézmény ez évi publikációs naptára szerint február 23-án, szerdán jelennek meg.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?