18 °C Budapest

2500 hitelközvetítő bukott meg a kötelező vizsgán

2011. február 16. 12:22

Közel 10 ezer hitelközvetítő magánszemély tett sikeres hatósági vizsgát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének koordinálásával 2010 októberétől 2011. február elejéig. Az összes vizsgázó száma meghaladta a 12,5 ezer főt, vagyis a vizsgázók egy részének nem sikerült megszerezni a hitelközvetítéshez szükséges tanúsítványt - olvasható a felügyelet honlapján.

A hitelintézeti törvény szerint 2011. június 30-tól nem végezhet majd pénzügyi szolgáltatáshoz kötődő közvetítést Magyarországon olyan természetes személy, aki nem rendelkezik megfelelő szakirányú felsőfokú vagy egyéb, a jogszabály által felsorolt szakmai végzettséggel (például könyvvizsgálói oklevéllel, banki, pénzügyi vagy értékpapír-piaci szakügyintézői képesítéssel), ezek hiányában pedig nem tette le a PSZÁF által koordinált hatósági vizsgát. A jogszabályváltozások célja, hogy csak a megfelelő tudással rendelkező közvetítők értékesítsenek - sokszor bonyolult feltételű - hitelintézeti konstrukciókat az ügyfelek számára.

A törvénymódosításoknak köszönhetően jelentősen kibővült a hitelközvetítők fogyasztóvédelmi célú ügyfél-tájékoztatási kötelezettsége. Közölniük kell például az ügyfél számára, hogy a közvetítés során ki fizeti számukra a közvetítői díjat, munkájuk során a pénzügyi intézmény vagy (alkuszként) az ügyfél megbízásából járnak-e el, hol érhető el felügyeleti nyilvántartásuk, s hogyan állnak helyt az ügyfélnek esetlegesen okozott kárért.

A PSZÁF koordinálásával 2008 októbere óta van lehetőség a biztosításközvetítő magánszemélyeknek is a hitelközvetítőihez hasonló hatósági vizsga letételére. Idén február elejéig közel 11,5 ezer független és több mint 9,5 ezer függő közvetítő tett le sikeres vizsgát, közel 700 fő pedig már mindkét végzettséggel rendelkezik.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?