12 °C Budapest

2500 hitelközvetítő bukott meg a kötelező vizsgán

2011. február 16. 12:22

Közel 10 ezer hitelközvetítő magánszemély tett sikeres hatósági vizsgát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének koordinálásával 2010 októberétől 2011. február elejéig. Az összes vizsgázó száma meghaladta a 12,5 ezer főt, vagyis a vizsgázók egy részének nem sikerült megszerezni a hitelközvetítéshez szükséges tanúsítványt - olvasható a felügyelet honlapján.

A hitelintézeti törvény szerint 2011. június 30-tól nem végezhet majd pénzügyi szolgáltatáshoz kötődő közvetítést Magyarországon olyan természetes személy, aki nem rendelkezik megfelelő szakirányú felsőfokú vagy egyéb, a jogszabály által felsorolt szakmai végzettséggel (például könyvvizsgálói oklevéllel, banki, pénzügyi vagy értékpapír-piaci szakügyintézői képesítéssel), ezek hiányában pedig nem tette le a PSZÁF által koordinált hatósági vizsgát. A jogszabályváltozások célja, hogy csak a megfelelő tudással rendelkező közvetítők értékesítsenek - sokszor bonyolult feltételű - hitelintézeti konstrukciókat az ügyfelek számára.

A törvénymódosításoknak köszönhetően jelentősen kibővült a hitelközvetítők fogyasztóvédelmi célú ügyfél-tájékoztatási kötelezettsége. Közölniük kell például az ügyfél számára, hogy a közvetítés során ki fizeti számukra a közvetítői díjat, munkájuk során a pénzügyi intézmény vagy (alkuszként) az ügyfél megbízásából járnak-e el, hol érhető el felügyeleti nyilvántartásuk, s hogyan állnak helyt az ügyfélnek esetlegesen okozott kárért.

A PSZÁF koordinálásával 2008 októbere óta van lehetőség a biztosításközvetítő magánszemélyeknek is a hitelközvetítőihez hasonló hatósági vizsga letételére. Idén február elejéig közel 11,5 ezer független és több mint 9,5 ezer függő közvetítő tett le sikeres vizsgát, közel 700 fő pedig már mindkét végzettséggel rendelkezik.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?