14 °C Budapest

Senkinek sem kell a devizahitel: félünk belevágni

Pénzcentrum
2011. április 27. 14:02

A kedvezmények miatt ma is népszerűek a hitelkártyák a Budapest Banknál, a jelzáloghitelezés azonban lassabban indul be, mint várták - mondta Fatér Gyula a Portfolio.hu-nak. A Budapest Bank lakossági stratégiáért felelős igazgatótanácsi tagja élénkülést vár idén a jelzálog-hitelezésben is, de nem tartaná jó iránynak az euróhitelezés újraindítását.

10 milliárd forintnyi hitelkihelyezést reméltek tavaly májusban a Budapest Bank speciális, Egyenlítő nevű termékétől. Teljesült-e ez a céljuk, és milyen tapasztalatokat szereztek e termékkel kapcsolatban?

A jelzálogpiac - bár már túljutott a mélyponton - lassabban indul be, mint azt vártuk, így a célkitűzéseinket nekünk is ehhez kellett igazítanunk. Azt látjuk azonban, hogy az Egyenlítő Hitel valós ügyféligényt elégít ki: ma már az ügyfeleink döntő többsége ezt a terméket választja. Jó úton járunk tehát afelé, hogy hamarosan elérjük a 10 milliárdos hitelkihelyezést.

Racionális és előremutató döntésnek tartaná-e a kormány részéről az euró alapú jelzálog-hitelezés lehetőségének visszaállítását?

A lakossági hiteltermékek esetében hosszú távon fontos lenne, hogy a hazai hitelezés forintalapon történjen: nem tartanám jó iránynak az ettől való eltérést. Úgy gondolom, amíg az euró bevezetésének nincs céldátuma, és a hazai gazdaság kilátásai sem egyértelműek, nem lenne jelentős kereslet az euró alapú hitelek iránt. Refinanszírozásra jelenleg is vannak deviza alapú ajánlatok, azonban ezek iránt sincs kereslet, aminek a fő oka a gazdaság állapota és a devizahitelektől való félelem.

A hazai kiskereskedelmi forgalom megközelítőleg sem esett vissza akkora mértékben, mint a lakásforgalom. Miért tapasztalható mégis a lakáshitelekéhez hasonló mértékű visszaesés a hazai fogyasztási hitelezésben?

A fogyasztási hitelezés valóban átalakulóban van, azonban az ezen a téren tapasztalt visszaesés meg sem közelíti a jelzálog-hitelezését. A csökkenés mögött két fő okot látok: egyrészt az ügyfelek tudatosabbak lettek, jobban átgondolják pénzügyi döntéseiket, másrészt a válság miatt elhalasztott fogyasztással is számolni kell - ez utóbbi a jövőbeni növekedés egyik motorja lehet.

Ínséges idejét éli a magyarországi lakossági hitelezés egésze. Van-e mégis olyan hiteltermék a Budapest Banknál, amely iránt még most is számottevő lakossági kereslet mutatkozik?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hitelkártyák iránt továbbra is van érdeklődés: az emberek használják, szeretik ezeket a termékeket, hiszen egyre több hitelkártya nyújt - tudatos használat esetén - az ügyfél mindennapjaiban fontos kedvezményeket. A Budapest Bank az egyik legnagyobb hazai hitelkártya-portfolióval rendelkező pénzintézet, stratégiájában tehát kiemelt szerepet kap ez a terület. Ezen kívül a tavalyi év második felében az ügyfelek egy részénél már megmutatkozott az igény a jelzáloghitelek iránt is, 2011-ben pedig további élénkülést várunk ezen a területen.

Hogy látja, mely lakossági hiteltípus iránt nőhet meg a lakossági kereslet a leghamarabb a piacon?

A lakáspiac talpra állása a jelzáloghitelek iránti igényben hozhat majd látványos változást, bár azt fontos megjegyezni, hogy ez nagyon alacsony bázisról indul majd. Ezen kívül van egy olyan ügyfélszegmens, amely hitelképes ugyan, azonban az utóbbi években jelentősen visszafogta fogyasztását. Amennyiben ez változik, az talán a hitelkártya-használatban mutatkozik majd meg leginkább. Bízunk abban, hogy 2011 a hitelpiac több területén is pozitív változást hoz majd, ennek megfelelően a Budapest Banknál az idei évre vonatkozóan már növekedési terveket fogalmaztunk meg.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?