18 °C Budapest

Mennyit törleszt a frankhiteles, ha 215-ig kúszik fel az árfolyam?

2011. április 22. 11:32

A svájci frank alapú hitelek törlesztőrészleteinek változása a két alapvető tényezőtől függ. Minden devizahitelesnek érdemes hát az árfolyam és a kamatok alakulását fürkészni és reménykedni a legjobbakban. De mi történik a törlesztőnkkel, ha megmozdulnak ezek az értékek?

Egy érdekes, és szinte minden magyarországi frankhiteles számára hasznos kalkulációt tett közzé a Morgan Stanley,  a világ egyik legnagyobb befektetési bankja. A táblázat azt mutatja meg, hogy miként alakul egy svájci frankban eladósodott ügyfél havi törlesztőrészlete az árfolyam- és a kamatváltozások hatására.

A példa azt feltételezi, hogy az ügyfél 155-165 forintos árfolyamon és 6,6-7 százalékos kamatszint mellett adósodott el. A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért azt szemléltetjük, hogy mennyit kell a különböző árfolyam- és kamatszintek mellett törleszteni annak az ügyfélnek, akinek 50 000 forint volt az induló havi törlesztőrészlete.

50 000 Ft kezdőrészletű, 155-165 forintos árfolyamon és 6,6-7 százalékos kamatszint melett felvett hitel törlesztőrészletváltozása.Forrás: Morgan Stanley, MNB, Pénzcentrum.hu


Az elmúlt két évben amellett, hogy elszállt a frank árfolyama, a pénzintézetek több lépcsőben kamatot is emeltek. Az ügyfélnek a Morgan Stanley modelljében szereplő és mai hitelekre feltételezhető 195-205-ös árfolyam és 7,8-8,2 százalékos kamatszint mellett 76 570 forint a törlesztőrészlete.

Devizahitelek újratöltve: ezúttal működhet?

Érdemes a százalékos változásokat tartalmazó táblázatban is csemegézni, kamatszintek mellé kiválasztva az aktuális árfolyamszinten megkaphatjuk a saját várható törlesztőrészletünket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bázishoz (195-205 CHF/HUF árfolyam és 7,8-8,2 kamatszint) képesti törlesztőrészlet százalékos változása.Forrás: Morgan Stanley, MNB, Pénzcentrum.hu

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?