17 °C Budapest

Mennyit törleszt a frankhiteles, ha 215-ig kúszik fel az árfolyam?

2011. április 22. 11:32

A svájci frank alapú hitelek törlesztőrészleteinek változása a két alapvető tényezőtől függ. Minden devizahitelesnek érdemes hát az árfolyam és a kamatok alakulását fürkészni és reménykedni a legjobbakban. De mi történik a törlesztőnkkel, ha megmozdulnak ezek az értékek?

Egy érdekes, és szinte minden magyarországi frankhiteles számára hasznos kalkulációt tett közzé a Morgan Stanley,  a világ egyik legnagyobb befektetési bankja. A táblázat azt mutatja meg, hogy miként alakul egy svájci frankban eladósodott ügyfél havi törlesztőrészlete az árfolyam- és a kamatváltozások hatására.

A példa azt feltételezi, hogy az ügyfél 155-165 forintos árfolyamon és 6,6-7 százalékos kamatszint mellett adósodott el. A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért azt szemléltetjük, hogy mennyit kell a különböző árfolyam- és kamatszintek mellett törleszteni annak az ügyfélnek, akinek 50 000 forint volt az induló havi törlesztőrészlete.

50 000 Ft kezdőrészletű, 155-165 forintos árfolyamon és 6,6-7 százalékos kamatszint melett felvett hitel törlesztőrészletváltozása.Forrás: Morgan Stanley, MNB, Pénzcentrum.hu


Az elmúlt két évben amellett, hogy elszállt a frank árfolyama, a pénzintézetek több lépcsőben kamatot is emeltek. Az ügyfélnek a Morgan Stanley modelljében szereplő és mai hitelekre feltételezhető 195-205-ös árfolyam és 7,8-8,2 százalékos kamatszint mellett 76 570 forint a törlesztőrészlete.

Devizahitelek újratöltve: ezúttal működhet?

Érdemes a százalékos változásokat tartalmazó táblázatban is csemegézni, kamatszintek mellé kiválasztva az aktuális árfolyamszinten megkaphatjuk a saját várható törlesztőrészletünket.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Bázishoz (195-205 CHF/HUF árfolyam és 7,8-8,2 kamatszint) képesti törlesztőrészlet százalékos változása.Forrás: Morgan Stanley, MNB, Pénzcentrum.hu

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?