22 °C Budapest

Meghalt anya, apa: csak a hitel maradt és az értéktelen ház

2011. április 21. 04:42

Legtöbben nem tudják hogyan is járhatnak el haláleset, válás, baleset vagy más nehézség esetén a hitelintézetüknél. Kihez forduljunk, ha bajba kerülünk? Elsősorban a bankunkhoz! A Pénzcentrum.hu megkérdezte a hitelintézeteket: milyen esetekben, hogyan tudnak segíteni az igazán bajbajutott ügyfeleknek?

Szinte minden bank kidolgozott valamilyen adósmentési stratégiát, melyeknek része a tőkefizetési moratórium, futamidő hosszabbítás, halasztás (törlesztés időszakos felfüggesztése), felhalmozott (késedelmes) tartozás részletfizetése, devizahitel forintban, fix törlesztőrészlet fizetése. Ezekkel a lehetőségekkel szinte minden ügyfél élhet. Vannak viszont olyan esetek, amikor ezek a lehetőségek nem elegendőek.

A bankok válaszai szerint a több tízmilliós veszteséget okozó vallati ügyfelek után azokat is megsegítik, akik igazán nehéz helyzetbe kerültek, önhibájukon kívül. Lássuk, milyen egyedi esetek voltak a hitelesek megsegítésére.

Meghalt anya, apa: csak a hitel maradt és az értéktelen ház

A Sopron Bank hitelfelvevői (férj és feleség) egyidejűleg elhaláloztak, 2 kiskorú gyermeket maguk után hagyva. Így a két kisgyerekre maradt az ingatlan, amit a szülők még a devizahitelből vásároltak és az adósság (amit innentől kezdve fizetni nem tudtak). A két kiskorú nem tudta értékesíteni az ingatlant, mivel annak piaci értéke már nem fedezte a megnövekedett devizatartozást, hiszen a forint gyengülésének következtében tartozásuk csak nőtt, miközben az ingatlanárak zuhantak. A bank, hogy a gyerekek mentesüljenek a hiteltartozás terheitől megvásárolta tőlük az ingatlant a hiteltartozás összegéért. Ezzel elveszítették ugyan a gyerekek a szüleik által vásárolt ingatlant (gyámjukhoz költöztek), de megszabadulhattak minden tartozástól, amit sokáig göngyölhettek volna maguk előtt.

Műtét után segített a bank

A Sopron Bank másik ügyfele, egy házaspár női tagja orvosi műtéten esett át, ami miatt még ma is rendszeres kezelésekre szorul, a táppénz jogosultsága lejárt, jelenleg fizetés nélküli szabadságon van. A kialakult egészségügyi probléma miatt hitelük törlesztő részletének átütemezését kérték, melyet a bank jóváhagyott. Ilyen esetekben mi is nyugodtan fordulhatunk a bankunkhoz.

Százezreket bukott bankkártyájával, pedig csak ártatlanul használta - KATTINTS!Már az akarást is értékelte a bank és segített

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MKB Bank mesélte el kérdésünkre, hogy egy esetben már az ügyfél igyekezetét is értékelte, amivel megszabadulni kívánt a fennálló tartozásaitól, bár kevés sikerrel. Egy másik banknál is tartozást halmozott fel az ügyfél egy fogyasztási hitel miatt. Sem ezt sem a lakáshitelét nem tudta már rendesen fizetni az úr, de legalább minden alkalommal egy kis összeget megpróbált eljuttatni a bankoknak. Értékelve az ügyfél azon igyekezetét, hogy eladósodottságának mértékét csökkentse, a másik kölcsön visszafizetéséig a standardnál (50%) nagyobb mértékben csökkentette az MKB a havi törlesztő.

A MKB Bank több esetben elengedte azon hitellel rendelkező lakossági ügyfeleinél, akik elvesztették otthonukat a természeti csapás következtében.

Válás után nem tudták eladni az ingatlant, a bank segített

A Budapest Bank ügyfelének problémája egy válásból adódott: itt az ingatlanban maradt fél törlesztési nehézségeire a lakás eladása jelenthetett megoldást. A lejárt tartozás miatt a hitelszerződést a banknak fel kellett ugyan mondania, azonban a bank a végrehajtási eljárás elindítása helyett megvárta, hogy az ügyfél értékesíteni tudja a lakást. Ezzel többek között a végrehajtással járó költségek és a végrehajtó által felszámolt jutalék megfizetésétől is megkímélte az ügyfelet. A Budapest Bank arról tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t, hogy az ingatlant azóta sikerült értékesíteni és az ügyfél is újrakezdte az életét.

A rokon verte át, az ő ingatlanán volt a nem fizetett hitel

Volt olyan eset is, ahol az ügyfél egyik rokonának ingatlanfedezete mellett vett fel hitelt, a törlesztőrészleteket azonban nem fizette. A zálogkötelezett hajlandó volt az együttműködésre, a bank pedig engedélyezte, hogy a lejárt tartozást részletekben fizesse meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 10:30
Három kategória (üzleti élet, sport, kultúra) világából lehet ismert emberektől motivációt meríteni...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?