15 °C Budapest

Nem értünk a pénzhez - nem is tudunk spórolni

2011. április 7. 14:32

Nem tudunk spórolni, nem értünk a pénzhez, ráadásul nem és érdeklődünk az ilyen témák iránt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéseiből. Riasztó például, hogy az emberek több mint fele semmilyen megtakarítással nem rendelkezik, 25 százalékuk semmit sem tud a devizahitelekről, 22 százalékuk pedig még sosem olvasta el a neki küldött nyugdíjpénztári tájékoztatót.

A magyar lakosság nem ért a pénzhez - röviden így összegezhető az OECD és a Magyar Nemzeti Bank által végzett, a magyar pénzügyi kultúra fejlettségét firtató felmérés eredménye. Különösen elgondolkodtató ez a megállapítás akkor, amikor nő a munkanélküliség és sok család nem vagy csak nehezen tudja törleszteni korábban felvett hiteleit. A jelek szerint a gazdasági-pénzügyi válság ugyan ráirányította a figyelmet a pénzügyi ismeretek fontosságára, a magyarok továbbra sem értenek és nem is érdeklődnek az ilyen témák iránt.

Sajnálatos módon a jegybanki felmérésben megkérdezettek 36 százaléka nem érdeklődik a pénzügyi világ hírei iránt és 14 százalékuk soha nem is tájékozódik ilyen témákban. Különösen meglepőek ezek a számok annak ismeretében, hogy az emberek 47 százaléka azért fontosnak tartja a pénzügyi termékek és szolgáltatások ismeretét.

 

Mennyire érzi úgy, hogy igényeihez képest elegendő információ áll rendelkezésére a pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban? (Forrás: MNB)

Pedig a pénzügyi alapismeretekre nagy szüksége lenne a lakosságnak. 36 százalék mondta ugyanis azt, hogy az elmúlt 12 hónapban többet költött, mint amennyit megkeresett. Ennek ellenére a megkérdezettek 52 százaléka jelezte, hogy semmiféle megtakarítással nem rendelkezik, munkahelye elvesztése esetén pedig 63 százalékuk nem tudná átvészelni az új jövedelemforrás megtalálásához átlagosan szükséges 3-6 hónapot. Akinek van tartaléka, az sem a legjobb helyen fialtatja a pénzét, mert felük a lakossági folyószámlán 9 százalékuk pedig a párnacihában parkoltatja spórolt pénzét.

Mindezek alapján egyátalán nem meglepő, hogy a különféle pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat a magyarok ismerik ugyan, de nem igen használják őket. Jellemző, hogy 14 százalék állította azt, hogy semmilyen pénzügyi terméket nem használ, a legelterjedtebb szolgáltatás pedig a lakossági folyószámla volt. Ezzel szemben 15 százaléknak fogalma sincs arról, mi is az a csoportos beszedési megbízás. Ugyancsak elgondolkodtató, hogy a felmérésben résztvevők 77 százaléka személyesen (a bankfiókban vagy sárga csekken keresztül) intézi pénzügyeit.

 

Ha bankszámláján történő éves kifizetéseit 100-nak vesszük, ebből mennyit intéz az alábbi módokon? (Forrás: MNB)


Az elmúlt időszak két kiemelt fontosságú pénzügyi témájához, a magán nyugdíjpénztárakhoz és a devizahitelekhez felemás módon viszonyul a lakosság. A devizahitelek esetében a lakosság nagy rész a felmérés szerint tisztában van azzal, hogy a forintárfolyam, a hitelkamatláb illetve az adott devizára vonatkozó kamatláb alakulása befolyásolja fizetendő törlesztő részlet nagyságát. Ám a megkérdezettek riasztóan nagy része, közel negyede továbbra sem rendelkezik semmilyen ismerettel ezen a téren.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem túl rózsás a helyzet a nyugdíjpénztárak esetében sem. Az emberek 22 százaléka például még soha életében nem nézte át a neki küldött nyugdíjpénztári tájékoztatókat. A tagok 40 százaléka nem tudta, hogy befizetéséből mennyi kerül jóváírásra egyéni számláján, 43 százalékuknak pedig fogalma sem volt arról, nyugdíjcélú megtakarítása mekkora hozamot eredményeztek.

 

Az Ön tudomása szerint nagyságrendileg mekkora volt a hozama 2009-ben magán- és/vagy önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításainak? (Forrás: MNB)

Ilyen szomorú helyzetben fontos, hogy pénzügyi kérdések esetén kitől kérnek információt a magyarok. A legtöbben erre célra a pénzügyi szolgáltatókat használják, ám arra kevesen veszik a fáradtságot, hogy több ajánlatot is meghallgassanak. Információforrásként fontos szerepük van a rokonoknak és barátoknak is (a felmérés résztvevőinek 15 százaléka tőlük kér pénzügyi tanácsot), ám az általuk adott tippek nem mindig helyesek.

A pénzügyi válságnak azonban volt pozitív hatása is. A gondok ráirányították a figyelmet a pénzügyekre és emiatt egyre többen kezdik megtanulni, hogyan is kell bánni a pénzzel. Nagy áttörésben egyelőre nem reménykednek a szakemberek, ám az már látszik, hogy ha lassan is, de jó irányba fejlődik a magyar lakosság pénzügyi kultúrája.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?