18 °C Budapest

Így menti meg a kormány a devizahiteleseket: cáfol a minisztérium

2011. április 26. 10:34

A Nemzetgazdasági Minisztérium cáfolja a hírt, miszerint kiszivárgott volna a Bankszövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megállapodás-tervezete, amiben tisztáznák a devizahitelesek megmentésére készített terv részleteit és megállapodnának a bankadó csökkentésének mértékéről.

Friss hír:Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség között megállapodás nem született. Az értesülések így minden alapot nélkülöznek -áll a minisztérium sajtóközleményében.

Korábban:

A nem teljesítő hitelek 5 százalékánál kezdeményezhetnek csak kilakoltatást negyedévenként a hitelintézetek, 190 forintnál rögzítik a svájci frank árfolyamát. A bankadó tekintetében lényeges lehet, hogy a Kis- és Középvállalkozásoknak nyújtott hitelek egy része leírható lehet a bankok számára.

A pontos részleteket tartalmazó jegyzőkönyvön Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Matolcsy György aláírása is szerepel, dátum viszont még hiányos. A bejelentés valamikor májusban várható, olvasható a Menedzsment Fórumon.

A jegyzőkönyv legfontosabb pontjai:

1. A lakáshitelezéssel kapcsolatos árverezési moratórium feloldásra kerül 2011. VII. 1.-vel; azzal, hogy a bankok negyedévenként a lejárt hitelek maximum 5 százalékánál kezdeményezik a piaci megoldást.

2. A jelzáloghitellel rendelkező, rendben törlesztő ügyfelek számára lehetőség nyílik az árfolyamkockázat mérséklésére. Az ügyfél kezdeményezheti bankjánál, hogy a 190 HUF/CHF árfolyam feletti hitelrészére forint hitelszámla nyíljon BUBOR kamattal; mely hitelezést az állam 3,5 évre 100 százalékos garanciával támogat; majd ezt követően az állami garancia 25 százalékos.

3. A tartósan nem fizető jelzáloghitel adósok egy szűk körére (pl: a hitel max 15 millió HUF volumenű, munkanélkülivé vált az elmúlt 3 évben...) speciális megoldás nyílik. Az ügyfél és a bank egyaránt kezdeményezheti a helyi önkormányzatnál az adott ingatlan önkormányzat általi megvásárlását, 35 százalékos áron. Ezen esetben a döntést az önkormányzat hozza meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. A kis- és középvállalkozások (évi árbevétel max. HUF..... md; illetve max..... alkalmazott) hitelezésének ösztönzése érdekében ezen hitelállomány január 1.-hez mért növekmény volumene leírható a speciális bankadó adóalapjából.

5. 2013. január 1.-i hatállyal a speciális bankadó mértéke csökken 35 százalékkal a 2013-as évre vonatkozóan; és további 35 százalékkal a 2014-es évre vonatkozóan. Mindezek alapján a bankadó tavalyi 180 milliárdos összege első körben 117, majd 76,05 milliárdra csökken.

A Menedzsment Fórum információi szerint a jegyzőkönyvön Patai Mihály és Matolcsy György aláírása szerepel, a végleges dátum azonban még nincs rajta, a dátumozás csak ennyi: "Budapest, 2011. V. ...".

A Portfolio.hu információi szerint a kiszivárgott információk egyelőre nem azonosak a tárgyalások végső eredményével, csupán a jelenleg valószínűnek tűnő forgatókönyvet tükrözik. A legnagyobb bizonytalanság jelenleg a 3., a 4. és az 5. pontot övezi, a csomag piaci hatása nagyban függ ezektől. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?