27 °C Budapest

Kezdhetnek rettegni a frankhitelesek?

Pénzcentrum
2011. március 30. 12:50

A Nemzetközi Valutaalap szerint már rövid távon kamatot kellene emelnie a svájci jegybanknak. A jelenlegi alapkamat szintje közép távon nem fenntartható - ez pedig rossz hír a magyar frankhiteleseknek.

A svájci jegybank 2009 januárja óta gyakorlatilag nullához közeli alapkamatot tart fent, és igyekezett visszafogni a frank erősödését.

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb figyelmeztetése szerint már rövid távon kamatot kellene emelnie a svájci jegybanknak, amennyiben az országot nem érik sokkok, különösképp a svájci frankot (ilyen lehet, ha az afrikai helyzet vagy a portugál, görög válság miatt a befektetők a svájci frank felé fordulnak). Hozzáteszik: a jelenlegi alapkamat szintje közép távon nem fenntartható.

 


A svájci kamatemelés esetleges megindulása nem túl jó hír a magyarországi frankhitelesek számára, a hosszabb futamidejű devizahiteleknél a törlesztőrészletek ugyanis sokkal inkább a kamatlábakra, mint az árfolyamra érzékenyek.

Fontos azonban hozzátenni, hogy a magyarországi kereskedelmi bankok az eddigi hitelárazásaikban tartottak némi "puffert" (azaz egyfajta lökhárítót), emiatt nem feltétlenül kell azonnal reagálniuk az emelkedő külső kamatkörnyezetre.

200 forint alatti frankárfolyam-rögzítés jöhet?

A kiszámíthatóság érdekében valószínűleg 200 forint alatti svájci frank árfolyamon rögzítenék a lakáshitelesek törlesztőrészletét. Erről Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke beszélt kedden a TV2 Mokka című műsorában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Rogán Antal konkrétumokról nem kívánt beszélni, mert - mint mondta -, ha előre közölne konkrét számokat az devizaspekulációt indíthatna el, és még a kormány nem döntött az ügyben. Elmondta, "a mostaninál alacsonyabb árfolyamon" kezdenének el törleszteni az adósok, viszont a különbözetre egy forint folyószámla képződne "egy öt év múlvai határidővel", amit az állam "garantál a bankok számára".

Ezért a bankok garanciadíjat fizetnének - fűzte hozzá. Rogán Antal kitért arra, ez azt is jelentené, hogy ha a svájci frank árfolyama csökken, akkor amíg a különbözet el nem tűnik, addig továbbra is mindenki a fixált árfolyamon fizetne.

Az árfolyamrögzítésről korábban Gyuris Dániel, a Bankszövetség elnökségi tagja is beszélt a Portfolio.hu-nak. A bankvezér szerint a tárgyalások során valamennyi érintett fél érdekeit szem előtt tartva olyan megoldás kialakítása kívánatos, amely képes arra, hogy hatékonyan kezelje az ügyfelek kitettségét az árfolyam-ingadozásnak. Nagyon fontos azonban, hogy nem árfolyamrögzitést jelent az eddig megismert tervezet egyik változata sem. Nem lehet megoldás az árfolyamveszteségek végleges realizálása sem az ügyfelek, sem a bankok részére.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?