Hitelcsapdában a Való Világ sztárja: sokmilliós adósság várja

Pénzcentrum
2011. március 26. 16:02

VV Laci egyre feszültebb: úgy ment be a villába, hogy egy többmilliós hitel törlesztőrészletét hagyta maga mögött. Igaz, hogy a beköltözés előtt összegyűjtött egy nagyobb összeget, ám a pénz vészesen fogy.

Laci az elmúlt hónapok alatt többször említette lakótársainak, hogy fogalma sincs, mi lehet imádott édesanyjával, illetve devizahitelével. A Bors úgy tudja, Laci úgy vonult be a Való Világba, hogy többmilliós banki tartozásának törlesztőrészleteit hagyta maga mögött. Érthető az aggodalma, hiszen nincs olyan bank, amely elfogadná azt az indokot, hogy adósa azért nem fizet, mert egy show-műsorban szerepel. Édesanyja minden hónapban időben törleszt ugyan, ám fogytán az aranytartalék.

Korábban: "5 tuti tipp: így spórolj tízezreket"

Laci azért dolgozott, mint egy őrült, hogy arra az időre elég pénzt hagyjon itthon, ameddig bent van a villában. Feltöltötte a folyószámlákat, hogy arról törlesszük a részleteket. Szerencsére eddig nem volt gond, minden hónapban ki tudtam fizetni, bár alaposan megfogyatkozott a pénzünk, de bízom benne, egykét hónapig még kitart - árulta el a lapnak Laci édesanyja, aki szerint fia már így is sokat nyert a Való Világgal.

Mi történik, ha valaki késik a törlesztőrészlettel?

A megemelkedett havi részletek miatt egyre többen esnek késedelembe, amit a bankok nem csak késedelmi kamattal, KHR-fenyegetéssel, hanem különböző fantázianevekkel ellátott díjakkal és költségekkel is büntetnek. Ezek közé tartozik a felszólító levél költsége, a monitoring díj, a telefonos értesítés díja. A Pénzcentrum.hu azt vizsgálta, hogy melyik bank mennyi költséget számít fel ilyen címen a késedelembe esett ügyfelek terhére.

AEGON Hitel:

Az AEGON tavaly novembertől érvényes üzletszabályzata értelmében a késedelembe esett ügyfelek a felszólító levelek és a telefonos megkeresések költségét is kénytelenek megfizetni. Felszólító levelet abban az esetben küldenek, ha az ügyfél nem teljesíti a kölcsönszerződésben meghatározott kötelezettségét. Az ügyfél köteles megfizetni a felszólító levél díját, mely a hirdetmény szerint CHF alapú hitel esetében 3,5 CHF/levél, EUR alapú hitel esetében 2,25 EUR/levél, HUF alapú hitel esetében 600 Ft/levél.

Ügyintézési díjat akkor kell fizetni, ha az ügyfél nem teljesítési a kölcsönszerződésben meghatározott bármely kötelezettségét és erre a társaság telefonon keresztül felszólítja. Az ügyfél köteles megfizetni a sikeres telefonhívás díját, mely a hirdetmény szerint CHF alapú hitel esetében 6,25 CHF/sikeres hívás/behajtási periódus, EUR alapú hitel esetében 4 EUR/sikeres hívás/behajtási periódus, HUF alapú hitel estében 1100 Ft/sikeres hívás/behajtási periódus. Az ügyfélnek ezen díjakat forintban kell megfizetnie az AEGON Magyarország Hitel Zrt. bankszámlájára.

AXA Bank:

Az AXA Banknál a fizetési felszólítások díja alkalmanként 1 000 és 5 000 forint közötti összeg, ami a fizetési késedelem időtartamától függ. Amennyiben a fizetési késedelem olyan súlyos, hogy a bank munkatársai személyesen keresik fel az ügyfelet, akkor ez után a bank 10 000 forintot terhel az ügyfél hitelszámláján. Deviza alapú kölcsönök esetén az előbbi díjak a hitel nyilvántartási devizanemében kerülnek felszámításra.

Budapest Bank:

A behajtási folyamatban alkalmazott eszközöknek nincs explicit költsége. Ezek fedezésére a hirdetmény szerinti késedelmi kamat (ügyleti kamat fölött +6%) szolgál. Az átmeneti nehézségekkel küszködő ügyfeleket jelenleg nem terheli késedelmi eljárási költséggel a bank.

CIB Bank:

A CIB telefonon, írásban és SMS-ben küld értesítéseket, felszólításokat a késedelemmel rendelkező ügyfeleknek.

A behajtási tevékenységhez kapcsolódó monitoring díj a hirdetmény szerint 1 000 forint, de a június 30-ig tartó akció keretében a felszólítások költségét a bank jelenleg nem hárítja át az ügyfelekre. Behajtási tevékenységnek minősül különösen, de nem kizárólagosan a telefonos megkeresés és a felszólító levél küldése. A monitoring díj abban a hónapban kerül felszámításra, amely hónapban az ügyfél hitel- vagy kölcsönszerződéssel összefüggő fizetési késedelme következtében a bank behajtási tevékenységet végez. Lakáscélú kölcsönszerződés esetén a monitoring díj a felmondástól számított 90. napot meghaladó késedelem esetében nem kerül felszámításra.

A rendkívüli monitoring díj 45 000 forint, amelyre szintén vonatkozik a fenti akció. A díj abban az esetben fizetendő meg, amikor az ügyfél hitel- vagy kölcsönszerződéssel összefüggő fizetési késedelme következtében a bank olyan behajtási tevékenységet végez, melynek során többszöri, az ügyfél által a bank rendelkezésére bocsátott elérhetőségen (így különösen, de nem kizárólagosan telefonon, levélben és/vagy elektronikus csatornán) történő sikertelen kapcsolatfelvételt követően - az ügyfél személyes megkeresésére kerül sor. Lakáscélú kölcsönszerződés esetén a rendkívüli monitoring díj a felmondástól számított 90. napot meghaladó késedelem esetében nem kerül felszámításra.

Erste Bank:

Az ügyfél pénztartozása késedelmes teljesítése esetén a banknak késedelmi kamatot tartozik fizetni. A késedelmi kamatot - ha azt jogszabály vagy a szerződés nem határozza meg - a hirdetmény szerinti mértékben (késedelmi kamat a tőkére az ügyleti kamaton felül 6 %, késedelmi kamat a kamatra és minden egyéb díjra vagy költségre 20 %) kell megfizetni.

A bank a lakáscélú hitel- és kölcsönszerződések esetén a szerződés felmondását követő 90. napot követően az ügyfél nem teljesítése miatt késedelmi kamatot, költséget, díjat vagy jutalékot nem számíthat fel, a felmondás napját megelőző napon érvényes ügyleti kamatot és kezelési költséget meghaladó összegben.

Azon deviza alapú hitel- és kölcsönszerződések esetén, melyeknél szerződés a fennálló tartozás összegének forintban történő meghatározását írja elő, a szerződés felmondását követő 90. napot követően a bank az ügyfél nem teljesítése miatt, a felmondás napján érvényes ügyleti kamatot és kezelési költséget meghaladó mértékű késedelmi kamatot, költséget, díjat vagy jutalékot nem számíthat fel.

K&H Bank:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A K&H Banknál a késedelem miatti felszólító levél, távirat díja 400 forint minden üzleti feltételű lakáshitelre. Ezzel az összeggel az adós/adóstárs/kezes banknál vezetett számlája kerül megterhelésre a kiküldéssel egyidőben. Ehhez jön még a felszólító levél postázási díja, mely a mindenkori postai díjszabás szerint kerül felszámításra.

A késedelmes ügyfeleket SMS-ben is értesítheti a bank, ennek költsége 50 forint üzenetenként, mellyel szintén az ügyfél folyószámláját terhelik. A behajtással kapcsolatos személyes megkeresés díja kiszállásonként 5 000 forint.

MKB Bank:

A késedelemmel rendelkező ügyfelek megkereséséért a bank jelenleg nem számít fel díjat.

OTP Bank:

Bár a lakáshitel hirdetmény az szerepel, hogy:
- a levelezési díj (amely minden olyan esetben felszámításra kerül, ha a bank az ügyfél számára kamat- költség- és díjváltoztatásokról, vagy a hitelszámla felmondásáról értesítő levelet küld ki) általános esetben 350 forint/levél,
- a felmondólevél elkészítése 740 forint/levél,
- a monitoring díj (amely abban az esetben kerül felszámításra, ha hátralékos tartozások puha behajtásával kapcsolatosan banki ügykezelésre kerül sor, pl.: monitoring során kiküldött felszólító levelek, telefonos kihívások) pedig 950 forint/hó,
az OTP Bank Médiakommunikációs osztálya megerősítette, hogy a jelzáloghiteles ügyfelek hátralékának behajtása érdekében kiküldött felszólító levelekért, illetve telefonos megkeresésekért az ügyfelekkel szemben nem számít fel díjat a bank.

Raiffeisen Bank:

A Raiffeisen Banknál a felszólító levél költsége 200 forint/levél.

Sopron Bank:

Közvetlenül a hitelhez kapcsolódó felszólító levélért a Sopron Bank Zrt. nem számít fel díjat. Ha az ügyfél fizetési számlája tartozást mutat (ennek esetleges oka lehet a hiteltörlesztési késedelem), akkor a bank a felszólító levélért 600 forintot számol fel darabonként.

UCB Ingatlanhitel

A késedelmes megkeresésekkel kapcsolatban az UCB nem számol fel külön díjat, a következő díjak viszont közvetlenül a késedelemhez kapcsolódnak: szerződés meghiúsulás díja 35 000 forint, behajtásra kerülési díj 10 000 forint, behajtási ügyintézés díja 2 500 forint.

UniCredit Bank:

Az UniCredit Bank ezeket a költségeket vagy ezekhez hasonlókat nem terhel az ügyfélre.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?