21 °C Budapest

Hitelcsapdában a Való Világ sztárja: sokmilliós adósság várja

Pénzcentrum
2011. március 26. 16:02

VV Laci egyre feszültebb: úgy ment be a villába, hogy egy többmilliós hitel törlesztőrészletét hagyta maga mögött. Igaz, hogy a beköltözés előtt összegyűjtött egy nagyobb összeget, ám a pénz vészesen fogy.

Laci az elmúlt hónapok alatt többször említette lakótársainak, hogy fogalma sincs, mi lehet imádott édesanyjával, illetve devizahitelével. A Bors úgy tudja, Laci úgy vonult be a Való Világba, hogy többmilliós banki tartozásának törlesztőrészleteit hagyta maga mögött. Érthető az aggodalma, hiszen nincs olyan bank, amely elfogadná azt az indokot, hogy adósa azért nem fizet, mert egy show-műsorban szerepel. Édesanyja minden hónapban időben törleszt ugyan, ám fogytán az aranytartalék.

Korábban: "5 tuti tipp: így spórolj tízezreket"

Laci azért dolgozott, mint egy őrült, hogy arra az időre elég pénzt hagyjon itthon, ameddig bent van a villában. Feltöltötte a folyószámlákat, hogy arról törlesszük a részleteket. Szerencsére eddig nem volt gond, minden hónapban ki tudtam fizetni, bár alaposan megfogyatkozott a pénzünk, de bízom benne, egykét hónapig még kitart - árulta el a lapnak Laci édesanyja, aki szerint fia már így is sokat nyert a Való Világgal.

Mi történik, ha valaki késik a törlesztőrészlettel?

A megemelkedett havi részletek miatt egyre többen esnek késedelembe, amit a bankok nem csak késedelmi kamattal, KHR-fenyegetéssel, hanem különböző fantázianevekkel ellátott díjakkal és költségekkel is büntetnek. Ezek közé tartozik a felszólító levél költsége, a monitoring díj, a telefonos értesítés díja. A Pénzcentrum.hu azt vizsgálta, hogy melyik bank mennyi költséget számít fel ilyen címen a késedelembe esett ügyfelek terhére.

AEGON Hitel:

Az AEGON tavaly novembertől érvényes üzletszabályzata értelmében a késedelembe esett ügyfelek a felszólító levelek és a telefonos megkeresések költségét is kénytelenek megfizetni. Felszólító levelet abban az esetben küldenek, ha az ügyfél nem teljesíti a kölcsönszerződésben meghatározott kötelezettségét. Az ügyfél köteles megfizetni a felszólító levél díját, mely a hirdetmény szerint CHF alapú hitel esetében 3,5 CHF/levél, EUR alapú hitel esetében 2,25 EUR/levél, HUF alapú hitel esetében 600 Ft/levél.

Ügyintézési díjat akkor kell fizetni, ha az ügyfél nem teljesítési a kölcsönszerződésben meghatározott bármely kötelezettségét és erre a társaság telefonon keresztül felszólítja. Az ügyfél köteles megfizetni a sikeres telefonhívás díját, mely a hirdetmény szerint CHF alapú hitel esetében 6,25 CHF/sikeres hívás/behajtási periódus, EUR alapú hitel esetében 4 EUR/sikeres hívás/behajtási periódus, HUF alapú hitel estében 1100 Ft/sikeres hívás/behajtási periódus. Az ügyfélnek ezen díjakat forintban kell megfizetnie az AEGON Magyarország Hitel Zrt. bankszámlájára.

AXA Bank:

Az AXA Banknál a fizetési felszólítások díja alkalmanként 1 000 és 5 000 forint közötti összeg, ami a fizetési késedelem időtartamától függ. Amennyiben a fizetési késedelem olyan súlyos, hogy a bank munkatársai személyesen keresik fel az ügyfelet, akkor ez után a bank 10 000 forintot terhel az ügyfél hitelszámláján. Deviza alapú kölcsönök esetén az előbbi díjak a hitel nyilvántartási devizanemében kerülnek felszámításra.

Budapest Bank:

A behajtási folyamatban alkalmazott eszközöknek nincs explicit költsége. Ezek fedezésére a hirdetmény szerinti késedelmi kamat (ügyleti kamat fölött +6%) szolgál. Az átmeneti nehézségekkel küszködő ügyfeleket jelenleg nem terheli késedelmi eljárási költséggel a bank.

CIB Bank:

A CIB telefonon, írásban és SMS-ben küld értesítéseket, felszólításokat a késedelemmel rendelkező ügyfeleknek.

A behajtási tevékenységhez kapcsolódó monitoring díj a hirdetmény szerint 1 000 forint, de a június 30-ig tartó akció keretében a felszólítások költségét a bank jelenleg nem hárítja át az ügyfelekre. Behajtási tevékenységnek minősül különösen, de nem kizárólagosan a telefonos megkeresés és a felszólító levél küldése. A monitoring díj abban a hónapban kerül felszámításra, amely hónapban az ügyfél hitel- vagy kölcsönszerződéssel összefüggő fizetési késedelme következtében a bank behajtási tevékenységet végez. Lakáscélú kölcsönszerződés esetén a monitoring díj a felmondástól számított 90. napot meghaladó késedelem esetében nem kerül felszámításra.

A rendkívüli monitoring díj 45 000 forint, amelyre szintén vonatkozik a fenti akció. A díj abban az esetben fizetendő meg, amikor az ügyfél hitel- vagy kölcsönszerződéssel összefüggő fizetési késedelme következtében a bank olyan behajtási tevékenységet végez, melynek során többszöri, az ügyfél által a bank rendelkezésére bocsátott elérhetőségen (így különösen, de nem kizárólagosan telefonon, levélben és/vagy elektronikus csatornán) történő sikertelen kapcsolatfelvételt követően - az ügyfél személyes megkeresésére kerül sor. Lakáscélú kölcsönszerződés esetén a rendkívüli monitoring díj a felmondástól számított 90. napot meghaladó késedelem esetében nem kerül felszámításra.

Erste Bank:

Az ügyfél pénztartozása késedelmes teljesítése esetén a banknak késedelmi kamatot tartozik fizetni. A késedelmi kamatot - ha azt jogszabály vagy a szerződés nem határozza meg - a hirdetmény szerinti mértékben (késedelmi kamat a tőkére az ügyleti kamaton felül 6 %, késedelmi kamat a kamatra és minden egyéb díjra vagy költségre 20 %) kell megfizetni.

A bank a lakáscélú hitel- és kölcsönszerződések esetén a szerződés felmondását követő 90. napot követően az ügyfél nem teljesítése miatt késedelmi kamatot, költséget, díjat vagy jutalékot nem számíthat fel, a felmondás napját megelőző napon érvényes ügyleti kamatot és kezelési költséget meghaladó összegben.

Azon deviza alapú hitel- és kölcsönszerződések esetén, melyeknél szerződés a fennálló tartozás összegének forintban történő meghatározását írja elő, a szerződés felmondását követő 90. napot követően a bank az ügyfél nem teljesítése miatt, a felmondás napján érvényes ügyleti kamatot és kezelési költséget meghaladó mértékű késedelmi kamatot, költséget, díjat vagy jutalékot nem számíthat fel.

K&H Bank:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A K&H Banknál a késedelem miatti felszólító levél, távirat díja 400 forint minden üzleti feltételű lakáshitelre. Ezzel az összeggel az adós/adóstárs/kezes banknál vezetett számlája kerül megterhelésre a kiküldéssel egyidőben. Ehhez jön még a felszólító levél postázási díja, mely a mindenkori postai díjszabás szerint kerül felszámításra.

A késedelmes ügyfeleket SMS-ben is értesítheti a bank, ennek költsége 50 forint üzenetenként, mellyel szintén az ügyfél folyószámláját terhelik. A behajtással kapcsolatos személyes megkeresés díja kiszállásonként 5 000 forint.

MKB Bank:

A késedelemmel rendelkező ügyfelek megkereséséért a bank jelenleg nem számít fel díjat.

OTP Bank:

Bár a lakáshitel hirdetmény az szerepel, hogy:
- a levelezési díj (amely minden olyan esetben felszámításra kerül, ha a bank az ügyfél számára kamat- költség- és díjváltoztatásokról, vagy a hitelszámla felmondásáról értesítő levelet küld ki) általános esetben 350 forint/levél,
- a felmondólevél elkészítése 740 forint/levél,
- a monitoring díj (amely abban az esetben kerül felszámításra, ha hátralékos tartozások puha behajtásával kapcsolatosan banki ügykezelésre kerül sor, pl.: monitoring során kiküldött felszólító levelek, telefonos kihívások) pedig 950 forint/hó,
az OTP Bank Médiakommunikációs osztálya megerősítette, hogy a jelzáloghiteles ügyfelek hátralékának behajtása érdekében kiküldött felszólító levelekért, illetve telefonos megkeresésekért az ügyfelekkel szemben nem számít fel díjat a bank.

Raiffeisen Bank:

A Raiffeisen Banknál a felszólító levél költsége 200 forint/levél.

Sopron Bank:

Közvetlenül a hitelhez kapcsolódó felszólító levélért a Sopron Bank Zrt. nem számít fel díjat. Ha az ügyfél fizetési számlája tartozást mutat (ennek esetleges oka lehet a hiteltörlesztési késedelem), akkor a bank a felszólító levélért 600 forintot számol fel darabonként.

UCB Ingatlanhitel

A késedelmes megkeresésekkel kapcsolatban az UCB nem számol fel külön díjat, a következő díjak viszont közvetlenül a késedelemhez kapcsolódnak: szerződés meghiúsulás díja 35 000 forint, behajtásra kerülési díj 10 000 forint, behajtási ügyintézés díja 2 500 forint.

UniCredit Bank:

Az UniCredit Bank ezeket a költségeket vagy ezekhez hasonlókat nem terhel az ügyfélre.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem