25 °C Budapest

Így adósodik el a magyar lakáshiteles: árulkodó számok érkeztek

Pénzcentrum
2011. március 22. 05:20

A Pénzcentrum.hu rendszeresen vizsgálja, hogy a különböző magyarországi pénzintézeteknél adott időszakban milyen mértékben adósodnak el a lakossági ügyfelek. A személyi kölcsönök és a szabad felhasználású jelzáloghitelek után ezúttal a lakáshiteleket vettük górcső alá. Az idei év első két hónapjában az igénylők által átlagosan felvett hitelösszeg csökkent, ugyanakkor a futamidő tekintetében nem történt jelentősebb változás.

A válság következtében az elmúlt két évben jelentősen átalakult a lakáshitelezés rendszere hazánkban. A szigorítások utáni forinthitelezés időszakában a kihelyezett hitelállomány évek óta nem látott alacsony szintre esett vissza.

Az ingatlanpiaci tranzakciók számának csökkenése, valamint az óvatosabb banki hitelezés eredményeképpen a bankok által megadott adatok szerint az év első két hónapjában átlagosan 7,25 millió forint lakáshitelt igényeltek az ügyfelek, az átlagos futamidő banktól függően 17 és 20 év 3 hónap között alakult.

A listát az AEGON Hitel vezeti 12,7 millió forintos átlagos hitelösszeggel, a társaság lakossági ügyfelei átlagosan 20 évre és 3 hónapra adósodnak el. Őket követi az UCB Ingatlanhitel 10 millió forintos, majd a Sopron Bank 8,4 millió forintos átlagos lakáshitel összeggel, mindkét finanszírozó ügyfelei átlagosan 20 éves futamidőt választottak.

Az AXA Banknál lakáshitelt igénylők valamivel kevesebb, mint 8 millió forintot vettek fel az év első két hónapjában.

Gyorshír! 30%-os létszámleépítés az AXA-nál

A Raiffeisen Banknál 5-6 millió forint között, míg az UniCreditnél és a Budapest Banknál 5 millió forint körül alakult az átlagos hitelösszeg, az utóbbi pénzintézet ügyfelei átlagosan két és fél évvel rövidebb futamidőt választottak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


Az OTP Bank ügyfelei átlagosan kevesebb, mint 3,5 millió forintot vettek fel. A legalacsonyabb átalagos futamidőt szintén a legnagyobb hazai lakossági bank ügyfelei választották alig több mint 10 évvel. Az OTP-vel kapcsolatban említést érdemel, hogy a lakáshitelek terén a 2010-es új folyósítások volumene 60%-kal nőtt az előző évhez képest, ennek eredményeként a bank folyósításból számított piaci részesedése 15%-ról 29%-ra nőtt tavaly.

Milyen egyéb költségekre számíthat, aki késik a lakáshitel törlesztéssel - kattints!

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
MEDIA1  |  2022. május 19. 09:19
Oroszország bezárja a CBC kanadai tévécsatorna moszkvai tudósítói irodáját, és megszünteti az ott do...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?