15 °C Budapest

Friss részletek a lakáshitelesek mentőcsomagjáról

Pénzcentrum
2011. március 25. 11:02

Küszöbön áll a megegyezés a kormány, a bankok és a hiteleseket képviselő civil szervezetek között a bajba került lakáshitelesek megsegítéséről. Árfolyamrögzítésről nem lehet szó, ugyanakkor a legfontosabb kérdésekben egyetértenek a tárgyalóasztalnál ülő felek - nyilatkozta a Portfolio.hu-nak Gyuris Dániel, a Bankszövetség elnökségi tagja, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója. A bankvezér megosztott néhány fontos részletet a megoldás irányával kapcsolatban.

Államilag támogatott lakáshitel

Amennyiben az adós hitelének fedezetéül szolgáló ingatlan piacképes, és az adós képes részt vállalni a folyamatban, ezt a jogszabályi környezetnek is támogatnia szükséges - mondta Gyuris Dániel. Szerinte államilag támogatott hitellel lehetne ösztönözni ilyen esetekben a lakások megvásárlását, ami elősegítené az ingatlanpiac élénkülését is.

 


Nem lehet árfolyamrögzítés

Gyuris szerint a tárgyalások során valamennyi érintett fél érdekeit szem előtt tartva olyan megoldás kialakítása kívánatos, amely képes arra, hogy hatékonyan kezelje az ügyfelek kitettségét az árfolyam-ingadozásnak. Nagyon fontos azonban, hogy nem árfolyamrögzitést jelent az eddig megismert tervezet egyik változata sem. Nem lehet megoldás az árfolyamveszteségek végleges realizálása sem az ügyfelek, sem a bankok részére. A bankok az eddig megismert tervezetekkel jelentős bevételkiesést szenvednének el, finanszírozási forrásaik jelentős többlet ráfordítással és csak hosszú idő alatt kompenzálhatók.

Szociális bérlakások

Azon esetekben, amikor már piaci eszközökkel nem kezelhető a helyzet, szociális bérlakásokká kellene átalakítani a jelenleg hitelezők tulajdonában lévő lakásokat. Együttműködő ügyfél esetén Gyuris szerint csak az ügyféllel közös értékesítés jöhet szóba. A lakhatási feltételt lakbértámogatással lehet megteremteni, és a piaci eszközökkel nem kezelhető lakásállomány a bérlakás piacra kerül, szociális bérlakás formájában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


Mit vesz meg az állam?

Amennyiben szociálisan indokolt, az állam az ügyféltől lakást, a banktól pedig követelést vásárolhat. Gyuris szerint célszerű lenne, ha a kormányhatározati mentőcsomag egy hónapon belül megszületne annak érdekében, hogy a jogszabályok ebből következő módosításait kidolgozhassa a kormányzat. Ugyanakkor a jogszabályok ismeretében a bankok ügyfeleknek szóló ajánlatai kidolgozásának is van kb. két hónap időigénye. Minden hónap késlekedéssel ugyanis újabb 5-6 ezer adós kerülhet kezelhetetlenül súlyos helyzetbe.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?