21 °C Budapest

Jönnek a civil fogyasztóvédelmi irodák

2011. február 23. 15:02

Március végétől kezdhetik meg tevékenységüket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által létrehozott civil fogyasztóvédelmi hálózat irodái. A felügyelet által működtetett Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) július 1-jétől 25 fővel kezdi meg munkáját.

Balogh László, a PSZÁF alelnöke a főhatóság szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FME) által létrehozott konzorcium nyerte a PSZÁF által, a civil fogyasztóvédelmi országos hálózat működtetésére kiírt pályázatot.

A felügyelet a bírságbevételekből támogatja az irodák munkáját, az FME pedig vállalta, hogy a rendelkezésre álló 30 millió forintból nyolc nagyvárosban egy éven keresztül tanácsadó irodákat üzemeltet, amelyekben felvilágosítást adnak majd a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Az irodákban szakképzett jogászok, közgazdászok dolgoznak majd, az irodák heti 20 órát lesznek nyitva, emellett pedig internetes tanácsadói fórumot is létrehoznak. Elmondta: az esetleges jogsértésékkel kapcsolatos információkat eljuttatják a felügyelethez. A fogyasztók ingyenesen kapnak felvilágosítást a pénzügyekkel kapcsolatos kérdéseikről - hívta fel a figyelmet.

Nadrai Géza, a PBT elnöke szólt arról, hogy az általa vezetett, július 1-től működő testület az ügyfelek és a pénzügyi szervezetek közötti szerződésből eredő jogviták rendezésének fóruma lesz, hét három fős tanáccsal működik majd. Felhívta a figyelmet arra, hogy a PBT július 1-től fogad majd be kérelmeket, az addig megindult eljárások a mai békéltető testületekhez érkeznek majd.

Kitért arra, hogy a működést érintő eljárási szabályok nem változtak, azzal a kivétellel, hogy júliustól nem kell az eljáró tagokat kiválasztani, illetve az együttműködési kötelezettség kikényszeríthető lesz. A PBT hatásköre a pénzügyi szervezetekre és a saját ügyben eljáró természetes személyekre, a fogyasztókra, a pénzügyi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokra, a szerződésekre, illetve a teljesítéssel kapcsolatos vitás ügyekre terjed ki - húzta alá Nadrai Géza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A PBT egyezségre törekszik majd a felek között, mediátori tevékenységet végez majd, és akkor indíthat eljárást, ha nincs folyamatban közvetítői, polgári peres eljárás az adott ügyben, és az adott intézmény már elutasította a panaszt. Az ügyintézés ingyenes lesz és gyors - tette hozzá, azzal, hogy 90 nap alatt kell döntést hozniuk, ez adott esetben 30 nappal hosszabbítható meg. Kiemelte, hogy az eljárásért a kötelező határozat esetén kell csak fizetni; a vesztes félnek a másik fél igazolt költségeit kell állnia.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke hozzátette: 2010-ben több mint 200 ezer volt a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyfélpanaszok száma, ebből a felügyelethez közvetlenül 50 ezer ékezett.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
MEDIA1  |  2022. május 19. 09:19
Oroszország bezárja a CBC kanadai tévécsatorna moszkvai tudósítói irodáját, és megszünteti az ott do...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?