19 °C Budapest

A Jógazda ügy tanulságai: a Méhecske nem elég!

2011. február 18. 18:02

Öszesen még 300 millió forintra várnak a nemrégiben tönkrement Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár ügyfelei. A szövetkezet adatszolgáltatásának pontatlansága nehezíti a kifizetéseket.

Az összesen 9,1 milliárd forint betétből 8,8 milliárdot már kifizetett a felszámolás alatt lévő Jógazda Takarékszövetkezet ügyfeleinek az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) - mondta Fekete-Győr András az OBA ügyvezető igazgatója. A betétek kifizetése során a legnagyobb probléma az adatok pontosításával, egyeztetésével volt. A sokszor papíron vezetett nyilvántartások miatt azonban nem lesz egyszerű a fennmaradt 300 millió forint kifizetése.

 


Fekete-Győr elmondta, január minden hétvégéjén dolgoztak, hogy a hónap végére ki tudják fizetni a betétesek nagy részét. Ezzel tudatosítani akarták a magyar állampolgárokban: az alap minden hasonló esetben gyorsított eljárásban 100 ezer euróig kártalanít minden megtakarítót.

Minden tőlük telhetőt meg is tettek ennek maradéktalan teljesüléséért, de a Jógazda Méhecske nevű rendszerében tárolt adatok többször hiányosnak és pontatlannak bizonyultak. A papíron tárolt adatok sem voltak minden esetben naprakészek. Ezek a problémák részben az ügyfelek gondatlanságából adódtak. Ők ugyanis több esetben elfelejtették tájékoztatni a takarékszövetkezetet adataik megváltozásáról. Például a  betét tulajdonosának halála után sok esetben nem közölték az örökös nevét.  Amint az adatok rendelkezésre állnak és a kedvezményezettek ismertek lesznek  természetesen a maradék 300 millió forint is kifizetésre fog kerülni.

Varga Antal az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az olyan kis méretű pénzügyi szolgáltatók számára, mint amilyenek a takarékszövetkezetek az összefogás, a szövetkezés védelmet jelent a váratlanul fellépő nehézségek ellen. De fontos, hogy a háttérintézmények "testet is kapjanak" vagyis megfelelő szavatoló tőkével rendelkezzenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint ahogy már korábban megírtuk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) január 4.-én közzétette a "Jógazda" Szövetkezeti Takarékpénztár engedélyének visszavonásáról és felszámolásának kezdeményezéséről szóló nyilatkozatot. Mindezek után 6500 betétes várta kártalanítását, teljes betéti összeg 9,8 milliárd Ft volt.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?