14 °C Budapest

Mégis az ügyfél fizeti meg a bankadót?

2011. február 8. 12:02

Megkezdődött a bankadó áthárítása a fogyasztókra - állítja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).

Mint közleményükben írják, sok fogyasztótól érkezett olyan jelzés, hogy a bank levélben hívta fel a figyelmüket a rosszabbodó feltételekre és kedvezőtlen módosításokra, melyek a szerződési feltételek széles körét érintik. A lakossági bank- és hitelkártyákat illetően emelkedik azok éves-, valamint kibocsátási díja, illetve annak költsége is, ha valaki sürgősségi kártyagyártást igényel. Szintén többet kell fizetnünk majd, ha a készpénzfelvétel ATM-automatából történik.

PSZÁF: a változtatásoknak több oka is lehet
Binder István, a felügyelet szóvivője az MTI-nek azt mondta, még nem kapták kézhez a FEOSZ levelét. Hozzátette: a változtatásoknak több oka is lehet, elképzelhető, hogy például egy bank inflációs költségeket érvényesít. Úgy fogalmazott: alaposabb tanulmány, egyértelmű háttérvizsgálat nélkül felelőtlen kijelentés is lehet a változtatást egyértelműen a bankadó áthárításával indokolni.

A szóvivő elmondta, hogy a felügyelet vizsgálata szerint tavaly a második félévben az ügyfelek széles körét illető kimagasló mértékű és trendszerű áremelés a lakossági piac jelentős pénzügyi szolgáltatóinál nem történt.

Atörvényi szigorítás következtében mind az egyoldalú szerződésmódosításról szóló előzetes ügyféltájékoztatás, mind pedig a végrehajtás esetében a bankok lehetőségei korlátozottabbak.


A fogyasztóvédők szerint nem maradnak ki a sorból a lakossági bankszámlák általános feltételei sem. Így növekszik a havi számlavezetési díj, illetve több költséggel fog járni, ha eseti átutalási megbízást adunk a bank számára. Igaz ez a deviza átutalások teljesítésére is. Ugyanígy emelkedik a forintszámláról történő forintkifizetéssel járó pénztári műveletek díja is.

A FEOSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a tervezett módosítások a fogyasztó részéről csak akkor minősülnek elfogadottnak, ha a változtatások hatálybalépése előtt nem nyilatkozik a bank felé arról, hogy azokat nem fogadja el. Mindez azt jelenti, hogy a kedvezőtlen módosítások hatályba lépése előtti napig a fogyasztó jogosult a bankszámla- és a bankkártya-szerződés azonnali felmondására. Ez esetben a felmondás nem kerül semmibe, tehát mentes bármilyen díjtól, költségtől, illetve egyéb fizetési kötelezettségtől. Természetesen az esetlegesen fennálló tartozást meg kell azonban fizetni ilyenkor a felmondással együtt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mivel várhatóan több bank is követni fogja a fenti példát, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége felhívja a pénzügyi szervezetek figyelmét arra, hogy ne hárítsák át indokolatlanul a fenti költségeket a fogyasztókra. Ezen kívül, ha bármelyik banki ügyfél úgy tapasztalja, hogy nem tájékoztatták őt megfelelően az általános szerződési feltételek kedvezőtlen változásáról, illetve nem hívták fel figyelmét felmondási jogának gyakorlására, forduljon bejelentéssel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez.

A Szövetség megkeresi a Felügyeletet azért, hogy vizsgálja meg azt, hogy a bank fenti magatartása megfelel-e a vonatkozó törvényi előírásoknak.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?