Mit csinál a pénzével, aki nem éri be a 6-7%-os banki kamatokkal?

2011. február 10. 15:02

Pioneer: átalakul a lakosság vagyoni mérlege Nem válik azonnal megtakarítássá az a többletjövedelem, ami a lakosságnál marad a személyi jövedelemadó csökkentését követően. Az elhalasztott fogyasztás pótlását és a tartozások rendezését követően várhatóan az első félév végére lehet érzékelni a befektetések állományának növekedését.

A lakosság hitelterheinek enyhítésére megtakarításai és fogyasztása csökkentésével válaszolt, illetve visszafogta hitelfelvételét. Ezzel párhuzamosan a banki oldalon beszűkültek a lakossági hitellehetőségek, a bankok szigorúbb feltételeket támasztanak az ügyfelek felé: megnövekedtek a fedezet elvárások, és jelentősen nőttek a kamatok. A lakosság mindemellett érzékenyen reagált a gazdasági környezet őt érintő változásaira és lehetőségeihez képest növelte megtakarításait. A munkahely elvesztésétől való félelem, illetve a fogyasztáshoz szükséges előtakarékosság a megtakarítások növelésének irányába hatott. Mindebből az is következik, hogy a lakosság továbbra is elsősorban a kevésbé kockázatos befektetéseket keresi.


Vízkeleti Sándor

"A biztonságos megtakarítások esetében a lakosság mostanában jellemzően 6-7% körüli kamatot vár el, és ha a betéti piacon ez a kamatszint már nem elérhető, akkor fordul a valamivel kockázatosabb befektetések felé" - hangsúlyozta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

Az elmúlt évben a kormányzat elsősorban a költségvetés bevételi oldalának növelésével foglalkozott, és kifejezte szándékát, hogy az idén a kiadási oldalt szeretné csökkenteni. Ez látványosan javíthatja a magyar befektetési eszközök megítélését, ami csökkentheti az elvárt hozamokat, és amiből a hosszú államkötvényeket birtokló befektetők már rövidtávon profitálhatnak. Az ország javuló megítélése megállíthatja a kamatemelési sorozatot, ami ismét a bankbetéteken kívüli befektetési lehetőségeknek kedvezhet.

"A kockázatkerülő befektetők elvárásainak a pénzpiaci és a rövidebb lejáratú államkötvényeket vásárló befektetési alapok lehetnek megfelelőek, hiszen itt nem kell nagy árfolyam ingadozással szembenézni és a megtakarítók stabil hozamra számíthatnak. Hiába lehetett az elmúlt két évben sokat keresni egyes részvényalapokkal, a korábbi veszteségek miatt a befektetők nem mertek ebbe fektetni, ami rövid távú megtakarítások esetében érthető is. Aki részvényekbe, "részvényes" befektetési alapokba teszi a pénzét, nagy kilengésekre is számíthat az árfolyamban néhány hónapos távlatban. Ezeket a befektetéseket minimum 4-5 éves időtartamra érdemes tervezni"- fejtette ki Vízkeleti Sándor.

Ugyanakkor fontos változás történt a befektetői attitűdben, hiszen egyre többen barátkoznak meg a hosszabb távú megtakarítások gondolatával. Ennek köszönhető, hogy a tartós befektetési számla (TBSZ) és a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) fokozatosan egyre jobban beépül a köztudatba. Az ezeken a számlákon elhelyezett pénzt a befektetők szívesebben helyezik el pénzpiaci alapoknál izgalmasabb konstrukciókba, előbbi esetében népszerűek a tőkevédett határozott futamidejű 5 éves alapok, utóbbi esetében pedig a részvény illetve a vegyes alapok is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"A januártól életbelépett személyi jövedelemadó csökkentés, illetve a befektetésekre vonatkozó kedvezőbb adózási szabályok várhatóan csak késleltetve éreztetik hatásukat azonnal a lakossági megtakarításokban. Legalább 3-6 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy az adósságrendezéseket és az elhalasztott fogyasztások pótlását követően a többlet jövedelmek plusz megtakarítássá váljanak" - fejtette ki az alapkezelő vezérigazgatója.

K&H: komoly emelkedést produkálnak az élelmiszerárak

"Az élelmiszerek világpiaci árának folyamatos emelkedése egyre növekvő aggodalommal tölti el a világ döntéshozóit: a FAO, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete nemrég már felszólalt az élelmiszerexport korlátozása ellen, és a davosi konferenciának is egyik központi témája az élelmiszerek világpiaci árának növekedése volt. A Föld népességének gyarapodása, az élelmiszerek alternatív felhasználása, valamint a bizonytalan időjárási körülmények miatt várhatóan ez a tendencia idén folytatódik, így a legtöbb élelmiszer termék árának további növekedésére számítunk" - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem