Így lett a 30 ezres tartozásból 3,5 millió

2011. február 11. 13:20

A mai napon előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a két személyt akit a közelmúltban a város központjában fogták el az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai a Terrorelhárító Szolgálat rendőreinek közreműködésével.

A 2010. novemberi sikeres uzsorás-akciót követően, 2011. február 8-án, a délelőtti órákban Ózd városközpontjában újabb uzsorásokat fogták el a rendőrök. A Terrorelhárító Szolgálat rendőrei két ózdi személyt (1 férfit és 1 nőt) fogtak el Ózd "Gyújtó" városrészén, akik - a rendelkezésre álló adatok alapján - az elmúlt években uzsorakölcsönök folyósításából tartották fenn magukat és családjukat.

A nyomozás eddigi adatai alapján megállapítható, hogy a sértettek között volt olyan személy, aki a 2007-ben 50 és 100 %-os kamattal kölcsönkért 30.000,- Ft helyett 2011. év elejére - alig több mint 3 év leforgása alatt - 3.400.000,- Ft "felhalmozott tartozást" fizetett ki az őt súlyosan fenyegető uzsorásoknak. A beszerzett személyi bizonyítékok alapján több sértett vallomása szerint 5.000,- és 10.000,- Ft közötti összegeket kértek kölcsön az uzsorásoktól, mely összegeket határidőre, 50 és 100 % közötti kamattal megnövelten kellett visszafizetniük az anyagilag ellehetetlenült sértetteknek.



Nagyobb térképre váltás

Sok esetben a "kölcsönadó" lakások és házak adás-vételi és csereszerződésének megkötésével, illetve a sértettek nevére felvett hitelekkel biztosította be magát. A sértettek az uzsorások által megállapított összegeket és a szerződéseket azért írták alá, mert az uzsorások súlyos, élet és testi épség elleni bűncselekmények elkövetésével fenyegették meg őket, ha nem akarnának fizetni.

Ha valaki eleget tett "fizetési kötelezettségének", akkor sem menekülhetett, minden hónapban megjelent náluk az uzsorások egyike és újabb és újabb pénzmennyiségeket követelt. Az elköltözéssel sem sikerült megszabadulniuk a korábbi hitelezőktől, mindenhol megtalálták áldozataikat.

Egy kertvárosi ózdi idős férfi 2007-ben elvesztette feleségét, így családi házában magában maradt. Az uzsorás férfi ekkor lakásán felkeresve a 65 éves bácsit arra utasította, hogy költözzön hozzá a padlástérbe és végezze el az uzsorások háza körüli munkát. Emellett a férfi nyugdíjának 90 %-át minden hónapban elvették, cserébe "lakhatást és élelmet biztosítottak" számára. A padlástérben és a ház körül - teendőinek ellátása során "szabadon mozoghatott", azonban az alsó szintre csak engedéllyel léphetett be a fogva tartott bácsi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Többször megpróbált elmenekülni, de kísérletei rendre nem sikerültek, az uzsorás férfi mindig megtalálta és megöléssel fenyegetve kényszeríttette a visszaköltözésre. A sértettek egyike az állandó fenyegetések hatására 2010. nyarán öngyilkosságot követett el a nyomozás során a közelmúltban beszerzett személyi bizonyíték adatai szerint. Volt olyan sértett is, aki Budapestre költözött az állandó fenyegetések elől.

A bűnelkövetők leleplezését az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya végezte az elfogásban a Terrorelhárító Szolgálat rendőrei működtek közre. Az ügyben tartott házkutatások alkalmával a gyanúsítottaktól nagyobb mennyiségű készpénz, pénztárcák, bankkártyák és lakások, házak adás-vételi és csereszerződései kerültek elő. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján 7 rendbeli uzsora bűncselekmény, 5 rendbeli zsarolás bűntett, 1 rendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett és 1 rendbeli személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésével gyanúsíthatók az elfogott személyek.

A két elkövetőt az Ózdi Rendőrkapitányság őrizetbe vette, a kapitányság előterjesztése alapján az Ügyészség kezdeményezte előzetes letartóztatásukat. 2011. február 11-én, a délelőtti órákban a Miskolci Városi Bíróságon megtartott tárgyaláson mind a 2 terheltet előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem