22 °C Budapest

Nem pörögnek az államilag támogatott lakáshitelek

2011. január 14. 09:17

Elenyésző számban keresik az ügyfelek az államilag támogatott lakáshiteleket. A mérsékelt érdeklődés oka, hogy az érdeklődők legnagyobb része nem tud, vagy nem akar megfelelni a szigorú kormányrendeletben előírt feltételeknek - írja a Világgazdaság.

Az OTP Banknál a piaci forinthitelekhez képest egyelőre elenyésző számban keresték a hitelintézet ügyfelei a támogatott hiteleket. A Banknál úgy vélik ennek oka, hogy a kölcsönt kizárólag új ingatlanra, illetve korszerűsítésre lehet felhasználni. A pénzintézetnél eddig mindösszesen 7 millió forint körül alakul az igényelt összeg.

"A tavaly februári termékindulás óta mintegy 200 új típusú államilag támogatott lakáshitelt folyósítottunk, amelyek összege több mint egymilliárd forint volt"- mondta az Erste Bank. Ebből az év utolsó két hónapjában 62 hitelt nyújtottak 400 millió forint értékben. Amennyiben az érdeklődés nem lankad és fennmarad az év végi hitelváltás volumene az év további részében is, akkor évente körülbelül 400 támogatott hitelt folyósíthat a hitelintézet, mintegy 2,4 milliárd forint értékben.

 

Szigorú feltételeket határoz meg a támogatott hitelek nyújtásáról szóló kormányrendelet
Támogatást csak új lakás vásárlására, építésére, vagy felújításra lehet igényelni

A megvásárolt lakás értéke Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 25 millió, máshol maximum 20 millió forint lehet.

Támogatott csak olyan 35 év alatti lehet, akinek házas- vagy élettársa sem idősebb ennél, vagy olyan, legalább három gyermeket nevelő, aki 45 év alatti és házas- vagy élettársa sem idősebb ennél

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendelet más elvárásokat is megfogalmaz, és állampapírkamatokhoz, illetve a hitel céljától, a támogatott korától és gyermekeinek számától függően referenciakamatokhoz köti a támogatás mértékét.


Havi szinten körülbelül 2-3 államilag támogatott kölcsönt folyósított tavaly a CIB Bank. Náluk az átlagos folyósított összeg nyolcmillió forint volt, melyet az Új Otthon II. lakáshitel konstrukció keretében vettek fel az ügyfelek. A Sopron Banknál is meglehetősen csekély igény mutatkozott a támogatott hitelek iránt. Véleményük szerint ennek fő oka az ingatlanpiac helyzete.

Internetes oldaluk alapján a kilenc legnagyobb méretű magyar pénzintézet közül az FHB-nál, a Raiffeisennél, és az UniCreditnél is van államilag támogatott hitel, azonban ők nem nyilatkoztak arról a napilapnak, hogy milyen nagyságrendben igényeltek náluk az ügyfelek támogatott hitelt. A Budapest Bank és a K&H Bank pedig nem is foglalkozik ilyen hitelek folyósításával.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?