30 °C Budapest

Nem pörögnek az államilag támogatott lakáshitelek

2011. január 14. 09:17

Elenyésző számban keresik az ügyfelek az államilag támogatott lakáshiteleket. A mérsékelt érdeklődés oka, hogy az érdeklődők legnagyobb része nem tud, vagy nem akar megfelelni a szigorú kormányrendeletben előírt feltételeknek - írja a Világgazdaság.

Az OTP Banknál a piaci forinthitelekhez képest egyelőre elenyésző számban keresték a hitelintézet ügyfelei a támogatott hiteleket. A Banknál úgy vélik ennek oka, hogy a kölcsönt kizárólag új ingatlanra, illetve korszerűsítésre lehet felhasználni. A pénzintézetnél eddig mindösszesen 7 millió forint körül alakul az igényelt összeg.

"A tavaly februári termékindulás óta mintegy 200 új típusú államilag támogatott lakáshitelt folyósítottunk, amelyek összege több mint egymilliárd forint volt"- mondta az Erste Bank. Ebből az év utolsó két hónapjában 62 hitelt nyújtottak 400 millió forint értékben. Amennyiben az érdeklődés nem lankad és fennmarad az év végi hitelváltás volumene az év további részében is, akkor évente körülbelül 400 támogatott hitelt folyósíthat a hitelintézet, mintegy 2,4 milliárd forint értékben.

 

Szigorú feltételeket határoz meg a támogatott hitelek nyújtásáról szóló kormányrendelet
Támogatást csak új lakás vásárlására, építésére, vagy felújításra lehet igényelni

A megvásárolt lakás értéke Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 25 millió, máshol maximum 20 millió forint lehet.

Támogatott csak olyan 35 év alatti lehet, akinek házas- vagy élettársa sem idősebb ennél, vagy olyan, legalább három gyermeket nevelő, aki 45 év alatti és házas- vagy élettársa sem idősebb ennél

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A rendelet más elvárásokat is megfogalmaz, és állampapírkamatokhoz, illetve a hitel céljától, a támogatott korától és gyermekeinek számától függően referenciakamatokhoz köti a támogatás mértékét.


Havi szinten körülbelül 2-3 államilag támogatott kölcsönt folyósított tavaly a CIB Bank. Náluk az átlagos folyósított összeg nyolcmillió forint volt, melyet az Új Otthon II. lakáshitel konstrukció keretében vettek fel az ügyfelek. A Sopron Banknál is meglehetősen csekély igény mutatkozott a támogatott hitelek iránt. Véleményük szerint ennek fő oka az ingatlanpiac helyzete.

Internetes oldaluk alapján a kilenc legnagyobb méretű magyar pénzintézet közül az FHB-nál, a Raiffeisennél, és az UniCreditnél is van államilag támogatott hitel, azonban ők nem nyilatkoztak arról a napilapnak, hogy milyen nagyságrendben igényeltek náluk az ügyfelek támogatott hitelt. A Budapest Bank és a K&H Bank pedig nem is foglalkozik ilyen hitelek folyósításával.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?