Kopogtatnak a behajtók a diákhitelesek ajtaján

2011. január 13. 10:02

Bár a diploma megszerzése után csak kevesen maradnak el a felvett diákhitel törlesztésével, aki azonban több mint fél évig nem fizet, azzal a hitelközpont szerződést bont, és elkezdődik ellene a behajtási eljárás - írja a Magyar Hírlap.

"Probléma abból szokott adódni, hogy amikor a diák hitelt vesz fel, nem gondolja át a visszafizetés feltételeit" - mondta el a lapnak Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. kommunikációs vezetője.

Az egykori diákoknak a hallgatói jogviszonyuk megszűnését követő negyedik hónap első napjától, külön értesítés nélkül el kell kezdeniük a törlesztést, függetlenül attól, hogy munkába álltak-e. "Ha a hitelfelvevő több, mint hathónapnyi kötelező törlesztőrészlet megfizetésével adós marad, a központ szerződést bont vele, és az ügyfél lehetőséget kap arra, hogy tartozását nyolc napon belül egy összegben törlessze. Ha ez nem történik meg, a hátralék az állami adóhatósághoz kerül behajtásra" - részletezte az eljárás folyamatát Imre Zita. Valamint hozzátette, hogy a 2003. január 1. előtt kötött kölcsönszerződések esetében egyéves részletfizetés elmaradásakor mondanak fel a hiteligénylőnek.

Több egykori hallgató számol be arról, hogy minden előzetes figyelmeztetés nélkül kopogtattak nála a behajtók. Imre Zita szerint azonban ez kizárt, hiszen szigorúan ellenőrzött szerződésbontási procedúra előzi meg az ügynek az adóhatósághoz irányítását. Nem beszélve arról, hogy a központ havonta küld tájékoztató levelet a hitelfelvevőnek az általa megadott értesítési címre, ha nem fizeti ki az esedékes törlesztőrészletet. Hangsúlyozta, hogy a kétszázezer főt meghaladó hiteligénylő mindössze két-három százaléka nem fizeti rendszeresen a kölcsönt, mégis jellemzően az ő felháborodásuktól hangosak a különböző internetes fórumok.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?