17 °C Budapest

Hitelkönnyítés: a bankoknak kell megoldani a Nemzeti Eszközkezelő problémáit?

Pénzcentrum
2010. november 9. 10:02

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kidolgozta és benyújtotta a kormánynak a Nemzeti Eszközkezelőről az elképzeléseit. A bajba jutott adósok megsegítésében azonban továbbra is jelentős szerep hárul a bankokra. A hitelintézetek többségében az átstrukturált hiteleket már a legtöbb adós problémamentesen tudja fizetni - írja a Napi Gazdaság.

Az OTP Bank több tízezer lakossági ügyfélnek nyújtott segítő jobbot adósvédelmi programja segítségével. Ők úgy érzékelik, hogy ügyfeleik 80%-nál helyreállt a törlesztőképesség, a maradék problémával küszködő ügyfelük megsegítésére pedig további eszköztárral fog a bank előrukkolni.

Fizetési könnyítésben részesítette a Budapest Bank ügyfeleinek mintegy 15%-át. Náluk a leggyakrabban a 12 havi tőkefizetési moratóriumot vették igénybe az ügyfelek. Az UniCredit-nél is népszerű a türelmi idő, amit a futamidő meghosszabbítása követ, amelyet közel ötezren alkalmaztak már adósaik közül. A CIB Banknál több mint hatezer ügyfél élt a megoldási hitelnek nevezett könnyített konstrukcióval.

2009 júliusától van lehetőség állami kezességvállalással nyújtott kölcsönt felvenni a bajba jutott adósoknak. Az állami garancia egyelőre azonban nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Bár az igénylés feltételein javítottak, a feltételek még így is annyira szigorúak, hogy a legtöbb adós nem felel meg a követelményeknek.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?