18 °C Budapest

Ezreket fenyeget a frank halálos ölelése

2010. szeptember 15. 11:12

Több ezer vállalkozás jövőjét fenyegeti a forinthoz képest folyamatosan erősödő svájci frank, ugyanis számos cég vett fel ilyen devizalapú hiteleket az elmúlt években - állapítja meg az Atradius Hitelbiztosító legújabb felmérése. A megnövekedett hitelterhek olyan mértékű romlást idéztek elő a fizetési szokásokban, hogy sok szállító attól tart, partnerei hamarosan lehúzzák a rolót, ezért számottevően növekedett az igény a hitelbiztosítók szolgáltatásaira.

Az évtized eleje óta folyamatosan nőtt a vállalkozások hitelfelvételi kedve devizában, a 2008. évi csúcson ez körülbelül 4000 milliárd forintot, és a teljes belföldi hitelállomány mintegy 60 százalékát jelentette. Bár az idén mintegy 22 milliárd forinttal nőtt a nem pénzügyi vállalatok hiteleinek összege, az elmúlt évekkel ellentétben az új hitelek esetében már a forinthitelek a kedveltebbek. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a devizahitelek a vállalkozások esetében is általában többéves futamidejűek, így még ma is jelentős a devizahitelek aránya. "Bár a nem pénzügyi vállalkozások esetében 2009 óta csökkent az újonnan felvett devizahitelek aránya, a futamidők miatt ma is legalább a fennálló hitelállomány 52-56 százaléka devizaalapú. Azonban a forint idei évben tapasztalt gyengülése nem kedvez a devizában eladósodottaknak, leginkább a svájci frank alapú hitelek lehetnek problémásak" - állítja Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

Vanek Balázs szerint az elmúlt hónapokban tapasztalt forintgyengülés ugyan kedvező az exportőröknek, azonban a korábban megszigorított hitelfelvételi előírásokkal együtt negatív hatással van a vállalkozások pénzügyi helyzetére. "Új hitelt csak nehezen, és drágán lehet szerezni, emellett a fennállók törlesztése egyre nagyobb teherrel jár. Ez együtt több száz vállalkozás végét jelentheti igencsak rövid időn belül" - mondta Vanek Balázs. Az idén az első 8 hónapban több csődeljárás indult, mint a teljes 2008-as évben, és bár ezek közül nem mindegyik köthető hitelproblémákhoz, azért az okok között ott vannak - tette hozzá az Atradius vezetője.

Emellett a magyar kkv-szektor nem igazán állít elő exportképes termékeket, hiszen az itt jegyzett mintegy 800 ezer vállalkozás (beleértve a mikrovállalkozásokat is) közül mindössze 5 ezer képes közvetlenül megjelenni az exportpiacokon. Az egész szektor a teljes magyar GDP felét sem állítja elő, a részesedése a teljes exportból pedig 27,8 százalékot ért el 2009-ben. Azaz a magyar kkv-ék kevéssé képesek kihasználni a gyenge magyar deviza nyújtotta előnyöket az export területén, így számukra még inkább negatív az összkép.

A fizetési szokások pedig továbbra sem javulnak. Az Atradius adatai szerint míg az első negyedévben a kkv-k körülbelül negyven százaléka szembesült partnerei fizetési problémáival, három hónappal később már minden második tapasztalta ezt. Mindemellett egyre jobban emelkedik azoknak a partnereknek a száma, akik rendszeresen a számlák lejárta után fizetnek. Továbbra is legveszélyeztetettebb szektorok között van az építőipar és a kereskedelem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ilyen helyzetekben a vállalkozásoknak különös gondot kell fordítaniuk likviditási helyzetükre, ezért felértékelődött az olyan megoldások szerepe, mint a hitelbiztosítás és a követeléskezelés. Az Atradiusnál az elmúlt időszakban jelentős keresletnövekedést tapasztaltak: a benyújtott igények száma mintegy 20 százalékkal növekedett 2010 első nyolc hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest mind a hitelbiztosítási, mind a követeléskezelési konstrukciókat illetően.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18