25 °C Budapest

Forinthitel körkép - frissítve!

Pénzcentrum
2010. szeptember 15. 11:02

FHB Bank, CIB Bank, Raiffeisen Bank, AXA Bank, MKB Bank, Erste Bank Több szakértő egybehangzó véleménye, hogy hiába mondják utólag sokan a devizahiteleseknek, hogy miért nem vettek fel inkább forint alapú kölcsönt, a devizahitelek szárnyalása idején - egy-két kivételtől eltekintve - egyik pénzintézet kínálati palettáján sem volt igazán versenyképes forint alapú termék. A sorozatos szigorítások során és a devizahitelezés megszüntetése után a bankok igyekeztek a devizahitelek fejlesztése során kidolgozott előnyöket átültetni a forinthitel termékeikbe. A Pénzcentrum.hu ezúttal azt vizsgálta, hogy a lakásvásárlók melyik pénzintézetnél találják a legkedvezőbb hitelajánlatokat.

Egy ötmillió forintos lakáshitelhez a legalacsonyabb THM mellett az FHB Bankban (8,4%) juthatnak az igénylők, ugyanakkor a legalacsonyabb havi törlesztőrészletet a CIB Bank kínálja (41 507 Ft/hó). Továbbra is kedvező az AXA Bank ajánlata (8,8%, 44 089 Ft/hó), az MKB Bank négyféle forinthitelt is megjelölt. A középmezőnyben található az Erste Bank (9,4%, 43 360 Ft), az OTP Bank (9,4%, 42 353 Ft), utóbbi ajánlata a jelzálogbank által 0% kezelési költséggel kínált piaci forint lakáshitelre vonatkozik. 10% alatt tartotta a THM-et a Sopron és a Budapest Bank is, a sort az UniCredit Bank, az Allianz és a jelenleg főként devizaalapon történő hitelkiváltással foglalkozó Aegon Hitel zárja.

Az FHB Banknál a devizahitelezést érintő korlátozások miatt a jogszabályi feltételeknek megfelelő hitelkiváltás kivételével kivezetésre kerültek az euró alapú hiteltermékek. Az utóbbi hónapokban tovább erősödött a forinthitelek szerepe, de ez nem újdonság, hiszen már a szigorítások előtt is közel 80%-a forintban történtek az igénylések. A fennálló tartozás a hitelkiváltással nem növekszik, az FHB hitelkiváltásra továbbra is kedvező feltételekkel kínál az ügyfelek részére euró alapú hiteleket.

Így könnyít a frankhitelesek terhén az FHB

Legyen szó akár lakáshitelről, szabadfelhasználású vagy hitelkiváltási célú jelzáloghitelről induló banki költségek nélkül, kedvező kamatozással kínálja az FHB forint alapú hiteleit díjelengedési akciójában. Az euró alapú hitelkiváltási hitelek esetén pedig sem a folyósítási jutalékot sem pedig a tulajdoni lapok (2 db) lekérdezésének díját nem kell megfizetni.

A CIB Bank euró alapon 2010. július 01-jétől, svájci frank alapon 2008. október 30-ával felfüggesztette az új hitelek befogadását (a táblázatban a CIB FIX Lakáshitelre vonatkozó adatokat tüntették fel). A CIB FIX Lakáshitel konstrukció lényege, hogy a törlesztőrészletek 3 éves periódusra kerülnek megállapításra, a havi törlesztés mértéke az adott perióduson belül garantáltan fix, 3 évig változatlan, így előre kiszámítható, tervezhető a hitel törlesztése. Az alacsony kamat mellett, nincs sem hitelbírálati díj, sem szerződéskötési díj, sem kezelési költség. Ez a hitellehetőség lakás, családi ház, vagy telek vásárlásán túl korszerűsítésre, bővítésre, és építési célra egyaránt igényelhető.

A 3-éves kamatperiódusú lehetőség mellett kidolgozták az 5 évre változatlan törlesztő-részletet biztosító CIB FIX5 konstrukciót is, így az egyéni igények alapján a CIB Bank 1, 3 és 5 éves kamatperiódusú hitelkínálatából választhatnak az ügyfelek. A devizahitelezés felfüggesztését megelőzően a CIB Bank új hitelfolyósításainak nagy része már forintban történt, már ekkor a korábbi 4-5%-ról 40%-ra kúszott fel a forinthitelek aránya.

A folyósítási jutalék felét elengedik annak, aki a CIB lakossági bankszámlát nyit, és havi rendszeres jövedelme erre érkezik. Ez a kedvezmény azon ügyfeleknek is jár, akik a hitelkapcsolatot megelőzően már rendelkeztek CIB lakossági bankszámlával, és rendszeres havi jövedelmük eddig is erre érkezett.

Július elejétől jelentősen csökkentette hiteldíjait a Raiffeisen Bank. A július 5-étől folyósított forint alapú lakásvásárlási célú hitelei esetében 80, szabad felhasználású jelzáloghitelei esetében 70 bázisponttal mérsékelte ügyfelei törlesztési terheit. Elengedett díjak mellett kényelmi szolgáltatás jár az ügyfeleknek, SMS-ben kapnak értesítést lakáshitelük elbírálásáról.

20 ezer forinttal alacsonyabb havi törlesztő? Kamatot vágott a Raiffeisen Bank

A hiteldíj csökkentése mellett a hitelköltségek átláthatósága és egyszerűsítése érdekében a bank további változásokat is bevezetett, a hiteldíj csökkentéssel párhuzamosan további díjtételek elengedésével igyekszik ügyfelei hiteltörlesztési terheit könnyíteni. Ennek megfelelően 2010. július 5-étől folyósított igénylések esetében a bank megszüntette a kezelési költséget, továbbá jelenleg minden jelzáloghitel esetében elengedik a hitelbírálati díjat. A leegyszerűsített díjstruktúrának köszönhetően az új folyósítású forint jelzáloghitelek esetében kizárólag az ügyleti kamat mértéke befolyásolja a havi törlesztő részletet, így annak alakulása teljes mértékben átlátható az ügyfelek számára. 

Az AXA Bank képviseletében Pálok-Ney Attila termékmenedzser elmondta, hogy a jogszabályi környezet változása kapcsán a CHF és EUR alapú hitelek értékesítése kivezetésre került, új hiteltermék bevezetésére nem került sor. A kereslet gyengülése látható a piacon, és ez az AXA Banknál sincs másképpen. Ennek valószínű oka a sűrűn változó jogszabályi környezet, ami az ügyfeleket elbizonytalanítja, illetve a devizahitelesek részére negatívan ható árfolyamváltozások keltette rossz hírek a többi, hitelfelvételen gondolkodó ügyfelet is elbizonytalanították.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kedvezmények az AXA ügyfeleinek

Az AXA Bank ezért igyekszik ügyfelei részére olyan termékeket és konstrukciókat ajánlani, amely az igényeikhez igazodnak. Körülbelül egy éve került bevezetésre a Hazai (forint alapú) hiteltermék, melynek kamatozása az ügyfelek számára is megérthetően került kialakításra (BUBOR-hoz kötés), ezzel elősegítve, hogy a termék igénylése során könnyebben tudjon az ügyfél előre tervezni. Az AXA a tavalyi év során indított el egy olyan akciót, amelyben a határidőre fizető, hűséges ügyfelek részére további kamatkedvezményeket biztosított. A bank jelenleg hitelkiváltásra sem nyújt devizahitelt.

Az MKB Bank az elmúlt 3 hónapban - kizárólag az új jogszabály hatályba lépése miatt - felfüggesztette az EUR alapú hitel kérelmek befogadását, egyéb termék kivezetés azonban nem történt. Az MKB Bank 2010. május közepén bevezette Kiszámítható Hitelprogramját, amelynek lényege, hogy az ügyfelek két különböző referenciahozamhoz kötött forint alapú lakáshitel konstrukció közül választhatnak. A hitel lakáscélú felhasználáson túl lakáscélú hitel kiváltására is igénybe vehető.

A devizahitelezés felfüggesztésének hatására alapvetően nem érzékeltek keresletváltozást, azok az ügyfelek, akik valamilyen nagyobb beruházás mellett döntöttek, és ahhoz elegendő önerővel nem rendelkeznek, továbbra is megkeresik hiteligényükkel a bankot. Az MKB Bank hitelkiváltásra jelenleg kizárólag forint alapú hitelt nyújt. A termékpalettán számos konstrukció megtalálható.

A PSZÁF ötletével segít frankhiteleseinek az MKB

Az MKB Bank jelenleg futó lakáshitel akciói a 2010. november 30-ig benyújtott kérelmek esetén érvényesek. Az akció keretében az MKB Bank elengedi a kezdeti, hiteligényléssel kapcsolatos, banknak fizetendő díjakat. Ennek feltétele, hogy az ügyfél a jövedelmét a bankhoz utaltassa, illetve vállalja annak átutaltatását.

Az Erste Banknál nem változott a forinthitel kínálat az elmúlt 3 hónapban, a kereslet csökkenéséről sem tudtak beszámolni a pénzintézet képviseletében. A bank jelenleg hitelkiváltásra sem nyújt devizahitelt.

OTP Bank, Sopron Bank, Budapest Bank, UniCredit Bank, Allianz Bank, Aegon Hitel

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?