11 °C Budapest

Melyik banknál mekkora lakáshitelt veszünk fel? + néhány banktitok

Pénzcentrum
2010. szeptember 15. 04:42

A válság következtében az elmúlt két évben jelentősen átalakult a lakáshitelezés rendszere hazánkban. A devizahitelek korlátozásával, majd felfüggesztésével teljessé vált a forinthitelek térhódítása. A Pénzcentrum.hu ezúttal azt vizsgálta, hogy átlagosan melyik hitelezőnél mekkora összegű lakáshitelt és milyen hosszú futamidőre igényelnek az ügyfelek.

A válság előtt egyeduralkodó svájci frank alapú termékek - egy-két finanszírozó kivétellel (Aegon, UCB Ingatlanhitel) - teljesen eltűntek a magyarországi bankok kínálatából, euróhitelt négy helyen találtunk (kizárólag hitelkiváltásra) az új kihelyezések ennek megfelelően forintban történnek.

A bankok által megadott adatok szerint az elmúlt három hónapban átlagosan 7 millió forint lakáshitelt igényeltek az ügyfelek, az átlagos futamidő banktól függően 17 és 21,9 év között alakult.

A legmagasabb átlagos igényelt összeget az Aegon Hitelnél találtuk 13,8 millió forinttal, míg az FHB Bank ügyfelei (a II. negyedéves adatok szerint) átlagosan 4 millió forintot vettek fel. A legalacsonyabb átalagos futamidőt a z OTP Bank ügyfelei választották 17 évvel (az előző negyedévben a Volksbank ügyfelei 16 évre vettek fel hitelt), az Aegon Hitelnél 263 hónap a kérelmek átlagos futamideje.

Lakásvásárlók figyelem! Itt a várva-várt nagy forinthitel körkép!
Találtunk frankhitelt! Ha 7% feletti a THM-ed, erre kiválthatod!

Kényes kérdések, óvatos válaszok

A Rogán Antal és Kósa Lajos által a devizahitelesek megsegítésére bejelentett és a Bankszövetség elnöke által elfogadhatatlannak minősített nyolcpontos javaslat egyik eleme kapcsán szerettük volna megtudnia, hogy a bankoknál mekkora jelenleg az ingatlanfedezet hitelbiztosítéki értékénél nagyobb lakáshitel-tartozások aránya a teljes lakáshitel-állományhoz képest, de erre a kérdésre banktitokra hivatkozva egyetlen pénzintézet sem kívánt válaszolni.

A szerződésmódosítási- és előtörlesztési díjakból, valamint a késedelmi kamatokból származó bevételeket firtató kérdéseink kapcsán a K&H Bank képviseletében elmondták, hogy a késedelmi kamatot jogszabály szabályozza, átütemezés esetén a kérelemért 5 ezer forintos, a szerződésmódosításáért pedig 10 ezer forintos díjat számítanak fel, ezek azonban egyedi mérlegelés alapján mérsékelésre kerülhetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MKB Bank is jelezte, hogy fizetési késedelem esetén késedelmi kamatot számítanak fel a késedelmes tételekre. Ennek jelenlegi mértéke - hirdetmény szerint - az esedékesség napján érvényes ügyleti kamat + évi 6,0%. Átütemezések esetén jelenleg nem számítanak fel külön díjat, ezért csak a banktól független ügyfélköltségek merülhetnek fel (például közjegyzői vagy értékbecslési díj).

A Budapest Bank lakáshitel portfóliójának 90%-át még mindig a svájci frank alapú termékek teszik ki, az új kihelyezések természetesen forintban történnek. Az előtörlesztési díj bevételek drasztikusan csökkentek az előző évekhez képest. A előtörlesztések szerződésmódosítással, illetve intenzív élőmunkát igényelnek, így alkalmanként jelentős, azaz több tízezer forint többlet költséget jelentenek a bankoknak, az előtörlesztési díjak ezt a többlet költséget fedezik.

A késedelmi kamatok nagyságát jogszabály határozza meg, ez jelenleg 6%, azaz majdnem fele akkora, mint pl. az APEH által alkalmazott büntető kamat, ami jegybanki alapkamat kétszerese. Egy 50 ezer forintos törlesztő részletnél 30 napos késedelem esetén ez nem éri el a 250 forintot, tehát ügyfél szempontból minimális a hatás, ugyanakkor ennek eltörlése tovább rombolja a fizetési morált. A fizető, de késedelmesen fizető ügyelek is megnövekedett kockázatot jelentenek a banknak, így ezután is többlet céltartalékot kell megképezni. Átütemezés esetén a szerződés-módosítási díjat a Budapest Bank elengedi.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 4. 07:28
Megszünteti a DIGI az e-mail szolgáltatását és hamarosan letörli a fiókok tartalmát. Megszűnnek a @d...
Bankmonitor  |  2024. március 3. 10:23
A mögöttünk hagyott héten is kitett magáért a Bankmonitor csapata: elhoztuk nektek a legfontosabb pé...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm