21 °C Budapest

Melyik banknál mekkora lakáshitelt veszünk fel? + néhány banktitok

Pénzcentrum
2010. szeptember 15. 04:42

A válság következtében az elmúlt két évben jelentősen átalakult a lakáshitelezés rendszere hazánkban. A devizahitelek korlátozásával, majd felfüggesztésével teljessé vált a forinthitelek térhódítása. A Pénzcentrum.hu ezúttal azt vizsgálta, hogy átlagosan melyik hitelezőnél mekkora összegű lakáshitelt és milyen hosszú futamidőre igényelnek az ügyfelek.

A válság előtt egyeduralkodó svájci frank alapú termékek - egy-két finanszírozó kivétellel (Aegon, UCB Ingatlanhitel) - teljesen eltűntek a magyarországi bankok kínálatából, euróhitelt négy helyen találtunk (kizárólag hitelkiváltásra) az új kihelyezések ennek megfelelően forintban történnek.

A bankok által megadott adatok szerint az elmúlt három hónapban átlagosan 7 millió forint lakáshitelt igényeltek az ügyfelek, az átlagos futamidő banktól függően 17 és 21,9 év között alakult.

A legmagasabb átlagos igényelt összeget az Aegon Hitelnél találtuk 13,8 millió forinttal, míg az FHB Bank ügyfelei (a II. negyedéves adatok szerint) átlagosan 4 millió forintot vettek fel. A legalacsonyabb átalagos futamidőt a z OTP Bank ügyfelei választották 17 évvel (az előző negyedévben a Volksbank ügyfelei 16 évre vettek fel hitelt), az Aegon Hitelnél 263 hónap a kérelmek átlagos futamideje.

Lakásvásárlók figyelem! Itt a várva-várt nagy forinthitel körkép!
Találtunk frankhitelt! Ha 7% feletti a THM-ed, erre kiválthatod!

Kényes kérdések, óvatos válaszok

A Rogán Antal és Kósa Lajos által a devizahitelesek megsegítésére bejelentett és a Bankszövetség elnöke által elfogadhatatlannak minősített nyolcpontos javaslat egyik eleme kapcsán szerettük volna megtudnia, hogy a bankoknál mekkora jelenleg az ingatlanfedezet hitelbiztosítéki értékénél nagyobb lakáshitel-tartozások aránya a teljes lakáshitel-állományhoz képest, de erre a kérdésre banktitokra hivatkozva egyetlen pénzintézet sem kívánt válaszolni.

A szerződésmódosítási- és előtörlesztési díjakból, valamint a késedelmi kamatokból származó bevételeket firtató kérdéseink kapcsán a K&H Bank képviseletében elmondták, hogy a késedelmi kamatot jogszabály szabályozza, átütemezés esetén a kérelemért 5 ezer forintos, a szerződésmódosításáért pedig 10 ezer forintos díjat számítanak fel, ezek azonban egyedi mérlegelés alapján mérsékelésre kerülhetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MKB Bank is jelezte, hogy fizetési késedelem esetén késedelmi kamatot számítanak fel a késedelmes tételekre. Ennek jelenlegi mértéke - hirdetmény szerint - az esedékesség napján érvényes ügyleti kamat + évi 6,0%. Átütemezések esetén jelenleg nem számítanak fel külön díjat, ezért csak a banktól független ügyfélköltségek merülhetnek fel (például közjegyzői vagy értékbecslési díj).

A Budapest Bank lakáshitel portfóliójának 90%-át még mindig a svájci frank alapú termékek teszik ki, az új kihelyezések természetesen forintban történnek. Az előtörlesztési díj bevételek drasztikusan csökkentek az előző évekhez képest. A előtörlesztések szerződésmódosítással, illetve intenzív élőmunkát igényelnek, így alkalmanként jelentős, azaz több tízezer forint többlet költséget jelentenek a bankoknak, az előtörlesztési díjak ezt a többlet költséget fedezik.

A késedelmi kamatok nagyságát jogszabály határozza meg, ez jelenleg 6%, azaz majdnem fele akkora, mint pl. az APEH által alkalmazott büntető kamat, ami jegybanki alapkamat kétszerese. Egy 50 ezer forintos törlesztő részletnél 30 napos késedelem esetén ez nem éri el a 250 forintot, tehát ügyfél szempontból minimális a hatás, ugyanakkor ennek eltörlése tovább rombolja a fizetési morált. A fizető, de késedelmesen fizető ügyelek is megnövekedett kockázatot jelentenek a banknak, így ezután is többlet céltartalékot kell megképezni. Átütemezés esetén a szerződés-módosítási díjat a Budapest Bank elengedi.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?