31 °C Budapest

A forinthitelezés bővülése lendületet adhat a lakáspiacnak

2010. július 9. 08:47

Az ingatlanpiaci ár- és forgalomesés elérte a mélypontját, és már a fellendülés jelei tapasztalhatók - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. Ezt támasztja alá az új, forintalapú hitelkérelmek számának folyamatos növekedése is az OTP Banknál. Annak érdekében, hogy ebben a piaci környezetben nagyobb teret nyisson a lakáshitelek elérhetőségének, az OTP Bank szélesítette a hitelbírálat során figyelembe vehető jövedelmek körét.

Rekordmennyiségű eladatlan új, és piacon lévő használt lakás, jobb esetben 6-8 hónapos értékesítési idő és csökkenő, illetve stagnáló árak jellemzik az ingatlanpiacot. A vevők is alábbadtak igényeikből: kisebb lakással, alacsonyabb komfortfokozattal is beérik. Az eladók pedig, hogy értékesíteni tudják ingatlanukat, akár az irányár egyötödét is elengedik. Az árak elérték a mélypontjukat, így aki vásárolni akar, ne várjon tovább - hangsúlyozza Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. A forgalom lassú emelkedésbe kezdett, egyre nagyobb a kereslet. Bár még mindig többségben vannak a készpénzes vevők a piacon, a forgalomnövekedést a banki hitelezés fokozatos újraindulása is erősen támogatja, elsősorban a forinthitelezés területén.

A hazai jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan mérséklődő forint hitelkamatszint már korábban a forinthitelezés felé tolta el az ingatlanvásárlások finanszírozását, a deviza alapú jelzáloghitelezésre vonatkozó kormányjavaslat pedig le is állítja a deviza alapú hitelezést. Az OTP Bank az egyik legnagyobb piaci szereplőként korábban is ösztönözte a forinthitelezést - mondta Illés Zoltán ügyvezető igazgató. Az új folyósítású forinthitelek vonatkozásában dinamikusan nőtt az idei év első felében az OTP Bank piaci részesedése, és meghaladta a 20%-ot. A forinthitelt igénylők aránya - szerződés darabszám szerint - az év első hat hónapjának átlagában 83%-ot tett ki, de a félév végére már 93%-ra nőtt.

Az OTP Bank, alkalmazkodva az új piaci helyzethez, jelenleg 9 féle forint alapú lakáshitelt nyújt. A bank a hitellel lakáshoz jutás valamennyi alternatíváját kínálja, kombinálva a hitelt az OTP Csoport tagjainál elérhető egyéb finanszírozási lehetőségekkel, mint például a lakástakarék-pénztári megtakarítással, úgy, hogy az vállalható, előre kiszámítható terhelést jelentsen. A konstrukció legnagyobb előnye, hogy az állam a befizetett összegek után 30%-os, legfeljebb évi 72.000 Ft támogatást nyújt (EBKM: 1,5%, illetve 3%, EBKM állami támogatással 7,55-14,39%). További finanszírozási mód a lakáslízing is, amely szintén számos előnnyel bír: az új építésű ingatlanok esetén a finanszírozott összeg 25%-os áfarésze kamatmentes, valamint nincs felső korhatár, akár a maximális 35 éves futamidőre is kiegészítő biztosítás bevonása nélkül elérhető. Mindezek ellenére a teljes finanszírozásban a lízing aránya nem számottevő, egyelőre ugyanis a magyar fogyasztók preferálják, ha az ingatlan rögtön a tulajdonukba kerül.

A lakosság ingatlanhitelhez jutása érdekében az OTP Bank bővítette a hitelbírálat során figyelembe vehető jövedelmek körét is. A munkabér mellett, meghatározott igazolások esetén a bank figyelembe veszi például az ingatlan bérbeadásból, a saját vállalkozásból, osztalékból és egyéb megtakarításokból származó - például önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításból, életbiztosításból eredő - jövedelmeket is.

Az OTP Bank számára nem jártak jelentős változással a hitelezéshez kapcsolódó, márciusban és júniusban hatályba lépett korlátozások, hiszen a bank eddig is felelősen járt el a hitelbírálatnál - mondta Illés Zoltán.

Felelős pénzügyi szolgáltatóként a hitelintézet április végén 0,15 és 3 százalékpont közötti mértékben csökkentette a kamatokat a meglévő deviza alapú lakás- és jelzálog-, illetve fogyasztási hitel állományában. Az utóbbi időben tapasztalható forintgyengülés miatt pedig, június 1-jétől a lakás- és jelzálog típusú hitelek esetében a svájci frank alapú hiteleknél 0,75 százalékponttal, a japán jen alapú hiteleknél pedig 0,50 százalékponttal mérsékelte kamatait a bank,- tájékoztatott Illés Zoltán. Ezek a kamatcsökkentések egy 10 millió forint összegű 20 éves futamidejű svájci frank alapú lakáshitellel rendelkező háztartás számára például havonta több mint 8 000 forint megtakarítást eredményezhetnek.

Az árfolyamvolatilitással összefüggő kamatcsökkentést várhatóan az év végéig alkalmazza a hitelintézet, rendszeres felülvizsgálat mellett. A Magatartási Kódex egyik fő szorgalmazójaként az OTP Bank rendszeresen felülvizsgálja a meglévő hitelek kamatait, és amennyiben a forrásköltség alakulása lehetővé teszi, folytatja a kamatcsökkentést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az anyagi nehézséggel szembesülő ügyfelei problémáit az OTP Bank saját eszköztárával eredményesen kezelte. A bajba jutott adósok részére a hitelintézet - elsőként az országban, s még a válság kezdete előtt - Adósvédelmi Programot indított, amelyet nemcsak a devizahiteleseknél, hanem a forintban eladósodottaknál is alkalmaz. Az emberek ugyanis nemcsak a forint gyengülése miatt megnövekedett törlesztőrészletekkel szembesültek, hanem a munkaerőpiac és a jövedelmi viszonyok megváltozásával is - emelte ki Illés Zoltán.

Az Adósvédelmi Program keretében lehetőség van többek között a futamidő meghosszabbítására vagy a törlesztőrészlet átmeneti mérséklésére, ez utóbbit többször is igénybe lehet venni. De megoldást jelenthet az állami készfizető kezességvállalás melletti áthidaló kölcsön is, amelynél két évig csökkentett a részletfizetés. Az OTP Bank 2010 márciusától vállalta, hogy a programban részt vevő ügyfelei törlesztőrészleteit csak fokozatosan emeli.

2009 júniusától összesen csaknem 50 ezer ügyfelének segített az OTP Bank törlesztési problémái megoldásában. Ez azt mutatja, hogy 2009-ben Magyarországon az OTP Bank volt a legaktívabb az ügyfelek számára áthidaló megoldások nyújtásában, amelynek eredményeként 2009-ben a hitelintézet elnyerte a MasterCard rangos versenyén az "A válságot legjobban kezelő bank" elismerést.

A meglévő ügyfelek kiszolgálása és a hitelportfolió kezelése mellett a bank stratégiai célja, hogy a változó piaci és szabályozói környezetben tovább növelje a forintban nyújtott jelzáloghiteleinek volumenét, megerősítve a lakáshitelezési üzletágban piacvezető pozícióját.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?