19 °C Budapest

4-4,5 milliós új kocsikat veszünk: bizakodó a lízingpiac

2010. augusztus 23. 13:02

A válság előtti piacra 2013-tól számít a szakma 2010. első félévében a finanszírozott összeg 27%-kal (142,7 milliárd forintra), míg a szerződésszám 29%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Pozitív hír ugyanakkor, hogy idén az előző negyedévhez képest növekedés tapasztalható az április-június időszakban; a kihelyezett összeg 70380 Mrd-ról 72368 Mrd Ft-ra nőtt. A szektorra kivetett bankadó és a nehéz gazdasági körülmények miatt a Lízingszövetség előrejelzése szerint csak 2013 után várható, hogy visszaáll a válság előtti állapot.

Az idei év második negyedéve visszafogott optimizmusra adhat okot; a flotta, gép-és haszongépjármű lízingszegmensekben enyhe növekedés figyelhető meg a finanszírozott összegben 2010 első 3 hónapjához képest, amelyek leginkább a korábbi időszak nagyon alacsony forgalmához képest mozdultak el pozitív irányba. A lízingpiaci szegmensek közül továbbra is a lakás-és ingatlan a legsérülékenyebb, a devizahitelezés beszüntetése tovább súlyosbította az ingatlanpiac helyzetét.

A piac egésze továbbra is zsugorodik. 2010 második negyedévében 27%-os a visszaesés a finanszírozásban az előző év hasonló időszakához képest. A szerződésszám - 2010. második negyedév:20280 db- 24%-kal kevesebb 2009. másdoik negyedévhez képest, az egy szerződésre jutó kihelyezés csökkent, ennek oka a vásárlóerő csökkenésében kereshető.

Az ügyfelek továbbra is bizonytalanok a gazdaság, és ezen keresztül a saját jövőjüket illetően, ezért tovább halasztják beruházásaikat. A tendencia megfordításához a vállalati oldalon határozott gazdaságélénkítő lépésekre, a kis és középvállalatokat helyzetbe hozó intézkedésekre lenne szükség, a lakosság számára pedig a jövedelemadó csökkenése, vagy a gépjármű és ingatlanvásárlást támogató intézkedés teremthetne alapot a mostaninál nagyobb beruházási hajlandóságra.

A Lízingszövetség szerint ezzel együtt javult a lízingpiaci szereplők GDP és a beruházásokkal kapcsolatos várakozása, mindez a társasági adó csökkenése és az egykulcsos SZJA tervezett bevezetésének köszönhető. Az új kihelyezésekkel kapcsolatban továbbra is enyhe csökkenésre számít a szakma, de ennek mértéke mérséklődni látszik.

A lízingpiac alakulása (2006-2010)

"A válság előtt a lízingpiac teljes kihelyezett kötésállománya 1200 Mrd Ft volt; előrejelzéseink szerint erre az állapotra való visszatérés 2013 után várható, addigra viszont jó eséllyel elérhetjük az 1000 Mrd Ft-os piacot. Erre mutató pozitív hír, hogy a legutolsó negyedévben három lízingszegmens is jól teljesített; a flotta-, gép-és haszongépjármű piac részesedése nőtt az előző negyedévhez képest" - hangsúlyozta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke.
A visszaesés ellenére eddig nem tapasztalható, hogy a lízingcégek jelentős része kivonult volna a magyar piacról, de a bankadó okozta megnövekedett teher miatt kérdéses, hogy ez a folyamat milyen irányba változik.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

"A lízing egytermékes konstrukció, nincs mód arra, hogy a cégek más szolgáltatásaikon keresztül próbáljanak valamennyit visszahozni a megnövekedett adóterhekből. Mindezek alapján elképzelhető, hogy egyes piaci szereplők kivonulhatnak a magyar piacról, ami a versenyt tovább szűkítheti." - emelte ki Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

A lízingpiaci szegmensek

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44