Ennyit buktak tegnap a devizahitelesek

2010. július 20. 11:01

A külföldi devizában több ezer milliárd forint értékben eladósodott magyar háztartások törlesztési terheinek növekedése, a hazai fizetőeszköz árfolyamában júniusban bekövetkezett 4-5%-os árfolyamgyengülés hatására eléri a havi kétmilliárd forintos nagyságrendet.

"Ugyanez az összeg a tegnapi árfolyammozgások következményeként egymilliárd forintra tehető. Az elmúlt hetek belpolitikai fejleményei, a rosszabbra fordult nemzetközi klíma és az EU-IMF párossal félbeszakadt mostani tárgyalások nem tettek jót a forinthozamoknak, mindezen tényezők legalább 100 bázispontos hozamemelkedést okoztak az éven túli lejáratokon. Mindezek ellenére azonban nem valószínű, hogy a kialakult helyzet beláthatatlan katasztrófába torkollik" - értékeli az elmúlt napok fejleményeit Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

"Már az év elején is az óvatosabb szereplők közé tartozva 5,5%-os 2010 végi kamatszinttel számoltunk. Mára csupán annyiban érdemes ezt a véleményünket felülvizsgálni, hogy a jelenlegi 5,25%-os szintről nemigen látunk esélyt a további csökkentésre, miután a releváns kockázati tényezők (infláció, országkockázati megítélés) ezt nem teszik lehetővé. Bízunk abban, hogy a jegybank által kilátásba helyezett, és 3-6 hónapos horizonton mintegy 50 bázispont erejéig a piac által is árazott kamatemelés elkerülhető, annál is inkább, mivel szükséghelyzetben nem az apró, finom lépések szoktak terítékre kerülni." - véli az elemző.

"Bár néhány külföldi szakértő a bedőléstől félti Magyarországot, véleményem szerint ez jókora túlzás. A fontosabb mutatókból azt olvassuk ki, hogy extrém esetben, ha például a következő egy évben nettó értelemben nem tudna Magyarország piaci forráshoz jutni, akkor sem kerülnénk csőd közeli helyzetbe. Magyarország kellő fegyelmezettség mellett képes magát finanszírozni, az átmeneti nehézségek esetére pedig rendelkezik megfelelő tartalékokkal"

"A június eleji szerencsétlen, kormányhoz közeli kommunikáció, a rosszabbra fordult nemzetközi klíma és az EU-IMF párossal félbeszakadt mostani tárgyalások sem tettek jót a forinthozamoknak, mindezen tényezők legalább 100 bázispontos hozamemelkedést okoztak az éven túli lejáratokon. A további bizonytalanság értelemszerűen hozhat gyengülést, ám attól azért egyelőre nem tartunk, hogy a mostanra kialakult helyzet valamilyen beláthatatlan katasztrófába torkolljék" - húzza alá a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A forint június eleji árfolyam-gyengülésekor készített becslésünk szerint, a hazai fizetőeszköz árfolyamának 4-5%-os gyengülése esetén a havi kétmilliárd forintos nagyságrendet is elérheti a devizahitelesek törlesztő részleteinek emelkedése. Ha csak a tegnapi árfolyammozgásokat figyeljük, akkor azt mondhatjuk, hogy a jelenlegi állapot tartós fennmaradása esetén a számla szintén 10 számjegy körülire tehető. Hozzátesszük, hogy bár az összeg igen tekintélyes, a hangsúly a tartósságon van. Ám bízunk abban, hogy a problémák 2-3 hónapos időtávon rendeződhetnek" - mondja Vizkelety Péter. A Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője szerint a jelenlegi 290 körüli EURHUF árfolyam - különösen az egy évvel ezelőttihez képest megerősödött svájci frankkal párosulva - már az a szint, ahol a piaci szereplők, így a jegybank is, szorosabban kell, hogy figyeljék az eseményeket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?