25 °C Budapest

Ennyit buktak tegnap a devizahitelesek

2010. július 20. 11:01

A külföldi devizában több ezer milliárd forint értékben eladósodott magyar háztartások törlesztési terheinek növekedése, a hazai fizetőeszköz árfolyamában júniusban bekövetkezett 4-5%-os árfolyamgyengülés hatására eléri a havi kétmilliárd forintos nagyságrendet.

"Ugyanez az összeg a tegnapi árfolyammozgások következményeként egymilliárd forintra tehető. Az elmúlt hetek belpolitikai fejleményei, a rosszabbra fordult nemzetközi klíma és az EU-IMF párossal félbeszakadt mostani tárgyalások nem tettek jót a forinthozamoknak, mindezen tényezők legalább 100 bázispontos hozamemelkedést okoztak az éven túli lejáratokon. Mindezek ellenére azonban nem valószínű, hogy a kialakult helyzet beláthatatlan katasztrófába torkollik" - értékeli az elmúlt napok fejleményeit Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

"Már az év elején is az óvatosabb szereplők közé tartozva 5,5%-os 2010 végi kamatszinttel számoltunk. Mára csupán annyiban érdemes ezt a véleményünket felülvizsgálni, hogy a jelenlegi 5,25%-os szintről nemigen látunk esélyt a további csökkentésre, miután a releváns kockázati tényezők (infláció, országkockázati megítélés) ezt nem teszik lehetővé. Bízunk abban, hogy a jegybank által kilátásba helyezett, és 3-6 hónapos horizonton mintegy 50 bázispont erejéig a piac által is árazott kamatemelés elkerülhető, annál is inkább, mivel szükséghelyzetben nem az apró, finom lépések szoktak terítékre kerülni." - véli az elemző.

"Bár néhány külföldi szakértő a bedőléstől félti Magyarországot, véleményem szerint ez jókora túlzás. A fontosabb mutatókból azt olvassuk ki, hogy extrém esetben, ha például a következő egy évben nettó értelemben nem tudna Magyarország piaci forráshoz jutni, akkor sem kerülnénk csőd közeli helyzetbe. Magyarország kellő fegyelmezettség mellett képes magát finanszírozni, az átmeneti nehézségek esetére pedig rendelkezik megfelelő tartalékokkal"

"A június eleji szerencsétlen, kormányhoz közeli kommunikáció, a rosszabbra fordult nemzetközi klíma és az EU-IMF párossal félbeszakadt mostani tárgyalások sem tettek jót a forinthozamoknak, mindezen tényezők legalább 100 bázispontos hozamemelkedést okoztak az éven túli lejáratokon. A további bizonytalanság értelemszerűen hozhat gyengülést, ám attól azért egyelőre nem tartunk, hogy a mostanra kialakult helyzet valamilyen beláthatatlan katasztrófába torkolljék" - húzza alá a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"A forint június eleji árfolyam-gyengülésekor készített becslésünk szerint, a hazai fizetőeszköz árfolyamának 4-5%-os gyengülése esetén a havi kétmilliárd forintos nagyságrendet is elérheti a devizahitelesek törlesztő részleteinek emelkedése. Ha csak a tegnapi árfolyammozgásokat figyeljük, akkor azt mondhatjuk, hogy a jelenlegi állapot tartós fennmaradása esetén a számla szintén 10 számjegy körülire tehető. Hozzátesszük, hogy bár az összeg igen tekintélyes, a hangsúly a tartósságon van. Ám bízunk abban, hogy a problémák 2-3 hónapos időtávon rendeződhetnek" - mondja Vizkelety Péter. A Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője szerint a jelenlegi 290 körüli EURHUF árfolyam - különösen az egy évvel ezelőttihez képest megerősödött svájci frankkal párosulva - már az a szint, ahol a piaci szereplők, így a jegybank is, szorosabban kell, hogy figyeljék az eseményeket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35