24 °C Budapest

MNB: a pénzhamisítók a nagy címletekre utaznak

2010. július 19. 05:22

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, idei második negyedéves jelentése szerint a bankjegyhamisítók leginkább a magas címletű forintokat kedvelik, legalábbis az öt-, tíz- és húszezer forintos címletek akadtak horogra leggyakrabban 2010 első felében.

2290 milliárd forint. Hozzávetőlegesen ennyit tett ki a forgalomban lévő forint készpénzállomány 2010. június 30-án. Ebből mintegy 2244 milliárd forint értékű volt a bankjegyállomány. A címletek közül a legnagyobb mennyiségben a 10.000 forintos volt forgalomban. Az előző negyedév végén csaknem 88 millió darab Szent István királyt ábrázoló bankjegy forgott a gazdaságban. A legritkábban előforduló címlet pedig a 19 millió példányban forgalomban lévő 2000 forintos volt.

Korábban: Simlis pénzváltók, gyanús valutázók: Te is veszélybe kerülhetsz!


A negyedéves jelentés szerint 2010 második negyedévében az év első három hónapjához képest növekedett az MNB birtokába került hamisítványok száma. A korábbi tapasztalatok alapján azonban kijelenthető, hogy a hamis bankjegyek számának ingadozása időszakról-időszakra jelentős, így messzemenő következtetéseket nem érdemes az érték emelkedéséből levonni. A jegybank tájékoztatójából továbbá az is kiderül, hogy a hamisítványok legnagyobb része fénymásolóval vagy nyomtatóval készül, és csak kis számban fordul elő nyomdai úton előállított álbankjegy.

A 2010 első felében fellelt hamis forintbankjegyek száma összesen 3770 darab volt, összes névleges értékük pedig meghaladta a 41 millió forintot. A tízezres nem csak a valódi címletek között a legnagyobb számban forgalomban lévő bankjegy, hanem a hamisítók körében is ez a legnépszerűbb címlet. A január és június között felbukkant hamis papírforintoknak több mint a fele próbálta meg utánozni a második legnagyobb névértékű forgalomban lévő forintot. Általánosságban is elmondható, hogy a nagyobb címletekért kockáztatnak forinthamisítók. A hamis bankók több mint 90 százaléka az öt-, tíz- és húszezresekből került ki, értékben ezek a címletek a fellelt hamis pénztömeg több mint 99%-át képviselik. A korábban legnépszerűbb 1000 forintos címlet pedig - a néhány éve megjelent újabb biztonsági elemeinek köszönhetően - mára a legkevésbé hamisított papírpénzzé vált Magyarországon - derül ki az MNB Pénzcentrum kérdésére adott válaszaiból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A hamis forintok mellett időnként törvénytelen valuták is felbukkannak Magyarországon. Az MNB szakértőinek összesen 744 hamis külföldi bankjeggyel volt dolguk idén. Ezek többsége (557 darab) euró hamisítvány volt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 06:17
A pszichológián belül létezik az affective forecasting témakör, amelynek célja a jövőbeli viselkedés...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?