19 °C Budapest

A nyugdíjasok miatt módosítják a bankadót!

Pénzcentrum
2010. július 9. 08:39

Több módosító javaslatot is benyújtott a bankadóval kapcsolatban az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága a múlt pénteki "Egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról" szóló törvényjavaslathoz. Ezek alapján Rogán Antal minapi indítványához képest is változik a biztosítók adókötelezettségének kiszámítási módja, a Magyar Posta pedig a nyugdíjkifizetések biztonsága érdekében mentesülhet a közvetített pénzügyi szolgáltatások utáni adófizetéstől. Rogán Antal visszavonja javaslatait, ám a bizottsági javaslatok szintén az új biztosítóknak (valamint a posta mellett a takarékszövetkezeteknek és az árutőzsdei szolgáltatóknak) kedveznek.

2010.07.09 08:25
Rogán: Nem biztos, hogy ennyi kerület kell Budapesten

A Nyikos László jobbikos bizottsági elnök által aláírt, a fideszes bizottsági többség által elfogadott módosító javaslat kiveszi a különadó megfizetésére kötelezettek közül a "a pénzügyi szolgáltatás közvetítését nem főtevékenységként végző, és jogszabályba közszolgáltatás nyújtására kötelezett személyt." Az indoklás alapján az eredeti törvényjavaslat ellehetetlenítené a Magyar Posta Zrt. pénzforgalmi közvetítő tevékenységének folyamatos működtetését, veszélyeztetve a nyugdíjkifizetéseket. A módosítással a vállalat közszolgáltatással kapcsolatos pénzforgalmi közvetítő tevékenysége kikerül a törvényjavaslat hatálya alól.

A biztosítók esetében az adó kulcsa a korábbi 5.2 illetve 5.9 százalékos javaslatokhoz képest 5.8 százalékra változott. Alapja a korrigált díjbevétel lesz, amely az alábbiak összege:

- nem-élet biztosítási ágból származó megszolgált díj viszontbiztosítás nélkül,
- az életbiztosítási ág bruttó díja, csökkentve az egyszeri díjas biztosítások díjának 90 százalékával és az eseti biztosítási díjak 90 százalékával.

2010.07.08 08:36
Rogán javaslatával megúszhatja a bankadót Járaiék biztosítója

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A korábbiakhoz képest a takarékszövetkezetek is mentesülhetnek a bankadó egy bizonyos hányadának megfizetése alól: "az a hitelintézet, amely 2009 . december 31-én a fiókjainak legalább 15%-át olyan településen tartotta fenn, ahol az állandó lakosok száma ugyanebben az időpontban nem haladta meg a 4000-et, az a különadót csökkenti a hitelintézet azon fiókjainak a hitelintézet összes fiókjához viszonyított arányában, amelyek 2009 . december 31-én olyan településen működtek, ahol az állandó lakosok száma ugyanebben az időpontban nem haladta meg az 4000-et .

A módosító javaslatok értelmében a fióktelepként működő pénzügyi szervezetek fizetnének, a 2007. június 1-jét követően PSZÁF-engedélyt szerző biztosítók viszont mentesülnének az adókötelezettség alól, továbbá az eredeti javaslattal szemben az árutőzsdei szolgáltatóknál a teljes 2009 évi nettó árbevételüket nem adóztatná meg, mivel számos egyéb tevékenységük is van (tőzsdén kívüli termeltetés és kereskedelem, feldolgozás, élelmiszerkereskedelem), és a bizottság úgy véli, nem indokolt ezen tevékenységek megadóztatása.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?