A nyugdíjasok miatt módosítják a bankadót!

Pénzcentrum
2010. július 9. 08:39

Több módosító javaslatot is benyújtott a bankadóval kapcsolatban az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága a múlt pénteki "Egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról" szóló törvényjavaslathoz. Ezek alapján Rogán Antal minapi indítványához képest is változik a biztosítók adókötelezettségének kiszámítási módja, a Magyar Posta pedig a nyugdíjkifizetések biztonsága érdekében mentesülhet a közvetített pénzügyi szolgáltatások utáni adófizetéstől. Rogán Antal visszavonja javaslatait, ám a bizottsági javaslatok szintén az új biztosítóknak (valamint a posta mellett a takarékszövetkezeteknek és az árutőzsdei szolgáltatóknak) kedveznek.

2010.07.09 08:25
Rogán: Nem biztos, hogy ennyi kerület kell Budapesten

A Nyikos László jobbikos bizottsági elnök által aláírt, a fideszes bizottsági többség által elfogadott módosító javaslat kiveszi a különadó megfizetésére kötelezettek közül a "a pénzügyi szolgáltatás közvetítését nem főtevékenységként végző, és jogszabályba közszolgáltatás nyújtására kötelezett személyt." Az indoklás alapján az eredeti törvényjavaslat ellehetetlenítené a Magyar Posta Zrt. pénzforgalmi közvetítő tevékenységének folyamatos működtetését, veszélyeztetve a nyugdíjkifizetéseket. A módosítással a vállalat közszolgáltatással kapcsolatos pénzforgalmi közvetítő tevékenysége kikerül a törvényjavaslat hatálya alól.

A biztosítók esetében az adó kulcsa a korábbi 5.2 illetve 5.9 százalékos javaslatokhoz képest 5.8 százalékra változott. Alapja a korrigált díjbevétel lesz, amely az alábbiak összege:

- nem-élet biztosítási ágból származó megszolgált díj viszontbiztosítás nélkül,
- az életbiztosítási ág bruttó díja, csökkentve az egyszeri díjas biztosítások díjának 90 százalékával és az eseti biztosítási díjak 90 százalékával.

2010.07.08 08:36
Rogán javaslatával megúszhatja a bankadót Járaiék biztosítója

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A korábbiakhoz képest a takarékszövetkezetek is mentesülhetnek a bankadó egy bizonyos hányadának megfizetése alól: "az a hitelintézet, amely 2009 . december 31-én a fiókjainak legalább 15%-át olyan településen tartotta fenn, ahol az állandó lakosok száma ugyanebben az időpontban nem haladta meg a 4000-et, az a különadót csökkenti a hitelintézet azon fiókjainak a hitelintézet összes fiókjához viszonyított arányában, amelyek 2009 . december 31-én olyan településen működtek, ahol az állandó lakosok száma ugyanebben az időpontban nem haladta meg az 4000-et .

A módosító javaslatok értelmében a fióktelepként működő pénzügyi szervezetek fizetnének, a 2007. június 1-jét követően PSZÁF-engedélyt szerző biztosítók viszont mentesülnének az adókötelezettség alól, továbbá az eredeti javaslattal szemben az árutőzsdei szolgáltatóknál a teljes 2009 évi nettó árbevételüket nem adóztatná meg, mivel számos egyéb tevékenységük is van (tőzsdén kívüli termeltetés és kereskedelem, feldolgozás, élelmiszerkereskedelem), és a bizottság úgy véli, nem indokolt ezen tevékenységek megadóztatása.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22