16 °C Budapest

Melyik bank mennyi bankadót fizet?

Pénzcentrum
2010. június 29. 12:48

Mintegy százmilliárd forintot vonhat el a tíz legnagyobb magyarországi banktól a miniszterelnök által bejelentett, várhatóan a holnapi kormányülésen is terítékre kerülő bankadó. Bár a szektor szereplőivel folytatott tárgyalásokat hivatalosan nem zárták még le, úgy tudni, 0.38%-os lesz a kulcs a bankok körében, adóalapként pedig az egyszerűség kedvéért a tavaly év végi mérlegfőösszeget választják. A fentiek alapján már könnyen kiszámolható, melyik magyarországi bank mennyit fizethet.

2010.06.28 16:12
Tavalyi adóalappal idén szedhetik be a jövő évi 0.38%-os bankadót

Nem meglepetés: több mint 20%-os részesedésével az OTP Bank vezeti a magyarországi bankok listáját a tavalyi mérlegfőösszeg szerint. A korábbi sajtóértesülések alapján végzett számításaink azt mutatták, az OTP Csoport 35-45 milliárd forint különadó megfizetésére fog kényszerülni, és ennek nagy részét az OTP Bank Nyrt. adja. E bank adófizetési kötelezettsége most úgy tűnik, kereken 25 milliárd forint lehet.

2010.06.25 12:58
Mit tesz a bankadó az OTP-vel?


Az OTP Csoport teljes adófizetési kötelezettsége ennél több, hisz az ilyen szempontból még nem tisztázott helyzetű alapkezelőn és lízingcégeken kívül figyelembe kell venni a mintegy 7.6 milliárd forintot fizető OTP Jelzálogbankot és a becsléseink szerint 680 milliót fizető OTP Lakástakarékpénztárt is.


Az OTP után a K&H, az MKB és az Erste fizetheti a legtöbbet. A nagybankok közül egyedül az UniCredit nem hozta nyilvánosságra a magyar számviteli szabályok szerint készült nem konszolidált beszámolóit, így esetében az IFRS szerinti konszolidált eredménnyel számoltunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Bár a tavalyi eredmény az idei teljesítményre nézve nem mérvadó, az alábbi ábrán összehasonlítottuk, hogy viszonyul az idei adófizetési kötelezettség a tavalyihoz, illetve a tavalyi nettó eredményhez. Mivel több bank esetében (MKB, CIB, Raiffeisen) meghaladja a bankadó összege a tavalyi adózás előtti eredményt, valószínűnek, tűnik, hogy a bankadó több magyarországi bankot is veszteségessé tesz idén.


Bár profitorientált vállalkozásról van szó, nem valószínű, hogy egy két évre kivetendő adó miatt elhagyná a bank az országot, még ha veszteségessé is teszi a teher a pénzintézet működését, az exit költségei ugyanis még nagyobbak - nyilatkozták a Portfolio.hu-nak névtelenül nyilatkozó bankárok.

Bankja válogatja, milyen kombinációban, de a bankadóra adott válasz többféle lehet: ilyen a bankadó egy részének lehetőség szerinti továbbhárítása az ügyfelekre (ezt korlátozhatja a kormány a Magatartási Kódexen alapuló jogszabályok szigorításával), a Bázel III. miatt is szükségessé váló tőkeemelés anyabanki forrásból, de a hitelezési aktivitás további drasztikus visszafogása is. Bár túlzónak tűnik a Magyar Bankszövetség 7 százalékpontos GDP-visszaesést jósló kalkulációja, a bankadónak minden bizonnyal érzékelhető reálgazdasági hatásai is lesznek.

2010.06.28 08:52
Drámai következményei lehetnek a magyar bankadónak

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem