László Csaba: kérdőjelek sokasága az adómódosítások körül

Pénzcentrum
2010. június 9. 14:00

Fontos, az ország gazdaságát előremozdító lépéseket is tartalmaz a kormány tegnap bejelentett intézkedési terve, de kérdéses, hogy a 29 pont mindegyike megvalósítható-e, és sikerül-e a kívánt hatást elérni a központi irányításnak - nyilatkozta a Portfolio.hu-nak László Csaba korábbi pénzügyminiszter, a KPMG adópartnere.

A tegnap bejelentett adócsökkentési tervek közül az egyik legjelentősebb lépéssel, a 16%-os egykulcsos adóval kapcsolatban az adószakértő elmondta, hogy alapvetően pozitív lépés. Azonban az egyszerűsítés egy sor kérdést felvet, melyekre a válaszok a kormány terveinek eddig ismertetett részéből nem derülnek ki. Még nem tudni, hogy mi lesz a külön adózó jövedelmek sorsa az új adórendszerben, és az sem tisztázott, hogyan valósulna meg az adójóváírás két év alatti kivezetése, valamit a szakértő szerint a szuperbruttó sorsáról sem lehet következtetni egyértelműen Orbán beszédéből.

Minimálbér és családi pótlék

László Csaba úgy véli,mindenképpen pozitív változtatás a minimálbér adómentességének megszüntetése. Bár a törvényben garantált legalacsonyabb kereset épp az ő pénzügyminisztersége alatt vált adómentessé 2003-ban, a szakember utólag úgy ítéli meg, hogy elhibázott intézkedés volt a minimálbér adóterhelésének eltörlése. Egyrészt azért, mert ez a lépés ma már nagyon nagy terhet jelent a költségvetésnek, és láthatóan az adótudatosság szempontjából is rossz üzenetet közvetít az adózók felé. Másrészt pedig azért, mert az adójóváírás szükségszerű bevezetésével túl bonyolulttá vált a rendszer.

Társadalompolitikai szempontból felmerül a kérdés, hogy mi lesz a családi pótlék sorsa a jövőben. Amennyiben a kormány a gyermeknevelést az adórendszeren belül tervezi kiemelten támogatni, úgy elképzelhető, hogy ez együtt járhat a családi pótlék rendszer alapvető átalakításával. Ebben az esetben viszont komoly gondba kerülhetnek az ideiglenesen vagy tartósan munka nélkül maradt és megtakarítással nem rendelkező állampolgárok családjai - véli a volt pénzügyminiszter.

A közszférát leépítik

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A közszféra bértömegének 15%-os lefaragásával kapcsolatban László Csaba lapunknak úgy nyilatkozott, hogy ez a lépés inkább leépítések útján valósulhat meg, mivel az előző kabinet az állami szférában dolgozók juttatásait már erősen megrövidítette (pl. 13. havi fizetés elvétele, jutalmak és ruhapénz megszüntetése). Általános alapbércsökkentésre kevés az esély, esetleg a cafeteria költségeken lehetne faragni, de pusztán ebből nehéz kigazdálkodni 15%-ot, leépítésekre így is szükség lesz. Szintén a költségvetési szférát érinti a miniszterelnök azon bejelentése, hogy elbocsátás esetén a kéthavi bérnél nagyobb kifizetéseket 98%-os adóval sújtaná a kormány. Egy ilyen intézkedés azonban könnyen elcsúszhat az Alkotmánybíróság kontrollján - emeli ki László Csaba.

A vállalkozásoknak jó lesz, a bankoknak nem

A hazai kkv-k szempontjából a társasági adó kedvezményes (10%-os) kulcsának 500 millió forintos eredményig történő kiterjesztése üdvözlendő lépés, és a 16%-os egykulcsos adórendszer bevezetése pusztán a reklámértéke miatt is kedvező változtatás lehet a külföldi befektetők szemében. Utóbbiról ugyanakkor még nem látni, hogy hogyan fogja csökkenteni a munkáltatók összes bérköltségét, ugyanis a munkáltatói terhek csökkentéséről nincsen szó, pedig ez emelhetné meg a foglalkoztatás arányát. Az adócsökkentés elsősorban a magasabb jövedelmű munkavállalóknak jelent majd egyszeri nettóbér-növekedést. A volt pénzügyminiszter hiányolja a társadalombiztosítási járulékrendszerrel és az iparűzési adóval kapcsolatos kormányzati terveket. Az üzleti szféra, a versenyképesség szempontjából ugyanis ez a két leglényegesebb eleme az adórendszernek. Fontos lenne ezért minél hamarabb ezeknél a bevételeknél is tisztán látni a jövőbeli elképzeléseket.

A bankadóról László Csaba elmondta, nehezen tudja elképzelni, hogy a tervezett 200 milliárd forintos bevétel megvalósuljon ebből az adónemből. A társasági adóval és a helyi iparűzési adóval a pénzügyi szféra adózás előtti eredményéhez viszonyított adóterhelése jelenleg is 20-25% között alakul. Ha évente további 200 milliárdot kíván beszedni a kormány a bankoktól, biztosítóktól, lízingcégektől, úgy az előbb említett adóterhelés 50% fölé is felugorhat. Erre viszont a bankok is lépni fognak és elindulhat a profitmozgatás, vagy visszafoghatják a hitelezési tevékenységüket. Legújabban azonban olyan információk is terjednek a piacon, hogy 3 év alatt és a mérlegfőösszeg alapján vetnék ki ezt az adót. Ebben az esetben viszont teljesen más lehet a bankok közötti megoszlása a többlettehernek - hangsúlyozza László Csaba.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?