30 °C Budapest

Duna House: a devizahitelek megszüntetése nem érinti a lakáspiacot

Pénzcentrum
2010. június 29. 10:56

A később kidolgozásra kerülő részletek határozhatják meg a közelmúltban nyilvánosságra hozott gazdasági akcióterv ingatlanpiacra gyakorolt hatását, azonban a piacnak szüksége lenne egy jelentősebb lökésre, hogy újra be tudjon indulni - áll a Duna House elemzésében.

Mivel az utóbbi időben folyósított új lakáshitelek közel háromnegyede már forint alapon került folyósításra, a devizahitelezés tervezett megszüntetése a mostani piaci körülmények között lényegesen már nem befolyásolja az ingatlanvásárlási lehetőségeket, főképp azért sem, mert mind a banki finanszírozási politika, mind pedig az év elejétől életbe lépett állami szabályozás egyértelműen a forinthitelek felé terelte az új lakásukat hitelre vásárolni kívánókat - véli Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

Kérdést vet fel azonban, meddig marad ilyen alacsony szinten a jegybanki alapkamat, illetve mi történik majd akkor, amikor az ország csatlakozik az euroövezethez, és a forintban felvett hiteleket is euróra kell majd konvertálni. Egyelőre az sem világos, hogy a tervezett bankadó hatásai milyen arányban jelentkeznek majd az új, illetve a meglévő ügyfelek által igénybe vett hitelek költségeiben, illetve hogyan alakul majd a nemzetközi nagybankok hitelezési politikája, amennyiben a bankadó változatlan formában marad.

Nincs egyelőre konkrét információ arról sem, hogy a közeljövőben újraindulnak-e a most igencsak hiányzó, korábban nagy népszerűségnek örvendett lakástámogatási rendszerek. A támogatás megszűnése miatt sok olyan potenciális vásárló szorult ki a piacról, akik nem tudják előteremteni a forinthiteleknél minimálisan előírt 25%-os önerőt - ami egy átlagos fővárosi ingatlan esetében 3-4 millió forint.

A vásárlási kedvet viszont élénkítheti a személyi jövedelemadó tervezett csökkentése, mivel a magasabb arányban a háztartásoknál maradó havi bevételből több fordítható majd ingatlannal kapcsolatos kiadásra, illetve törlesztőrészletre, újra bátrabban dönthetnek majd a potenciális vevők.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jelenleg az ingatlanpiac összességében továbbra is stagnáló képet mutat, ugyanakkor szerkezetében folyamatosan változik. Az átlagos tranzakciós ár 2009 közepén érte el mélypontját 12.300.000 forintnál, ami jelentősen alatta marad a válság előtt megszokott árszintnek. Éppen ezért fontos látni, hogy az óriási túlkínálat miatt továbbra sincs lehetőség az árak emelésére - jegyzi meg a Duna House írása.

A sajáterős eladás egyre hosszabb ideig tart, nem ritka, hogy egy-másfél évet is várni kell a vevőre, míg a közvetítői eladások átlagosan 30-120 nap alatt mennek vége. A továbbra is gyengének nevezhető piacon azonban nagy hálózatok hatékonysága egyre szembetűnőbb: a Duna Housenál például március után májusban is bevételi és eladási rekordot könyvelhettek el. A hálózat adatai szerint a potenciális kereslet már visszatért a piacra, azaz lenne igény a vásárlásra - éppen ezért fontos kérdés, hogy a közeljövőben hogyan alakulnak majd a finanszírozási lehetőségek, és beindul-e valamilyen államilag támogatott lakásvásárlási vagy építési program.

A korábban több alkalommal is szóba került bérlakásépítés bizonyos vásárlói csoportok számára megoldás lehet, ám piaci alapon viszonylag kicsi az esély a megvalósulásra, ráadásul hosszú évek óta minden felmérés azt mutatja, hogy a hazai vásárlók döntő többsége saját tulajdonú ingatlanra vágyik - a Nyugat-Európában jellemző akár 50-60%-os bérlakásállomány megvalósulása Magyarországon középtávon sem reális.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?