15 °C Budapest

Összeomolhat a lízingpiac: a bankadó betesz a szektornak!

Pénzcentrum
2010. június 23. 11:32

A lízing szektor az előzetes egyeztetések szerint mintegy 7,5 Mrd Ft bankadóra számíthat, ami nagyon nehéz helyzetbe hozhatja a lízingcégeket. A Lízingszövetség tagjai a 2009-es évet 24 milliárd forint veszteséggel zárták, miközben összesített jegyzett tőkéjük 15%-kal, 66 Mrd Ft-ra csökkent. Az adó akár a lízingpiac összeomlását is előidézheti, mivel a piaci szereplők nagy része ezt, illetve a 2011-es hasonló összeget kizárólag az alapító anyacég befizetésével tudná csak teljesíteni, erre azonban kicsi az esély a folyamatos visszaesést produkáló piacon.

A lízingcégek által kezelt portfólió 2009-ben 20%-kal, 2010 első negyedévében további 10%-kal esett vissza, mára alig haladja meg a 2.000 Mrd Ft-ot. A szektor a pénzügyi intézmények közül szinte egyedüliként már 2009-ben is veszteséges volt, összesen mintegy 24 milliárd forint negatív eredményt könyvelt el. A lízingpiac jegyzett tőkéje a 2008-as 78 Mrd forintról 2009-re 66 Mrd-ra csökkent.

A lízingcégek egytermékes szolgáltatókként különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak a beszűkült finanszírozási piacon; nem csak az ügyfelek bizalomvesztése, hanem az elmúlt egy évben bevezetett számtalan jogszabályi szigorítás is generálja a folyamatos, 2009-ben mintegy 60%-os, 2010 első negyedévében további 50%-os visszaesést az új kihelyezésekben.

A csökkenő portfólióra egyre nagyobb arányú veszteségek jutnak, hiszen a lakosság körében növekszik a munkanélküliség, a vállalatok körében pedig a gazdasági visszaesés miatt egyre nagyobb számban fordul elő csődeljárás A 2009-es értékvesztés több mint 3-szorosa az egy évvel korábbi értéknek, a Szövetség tagvállalatai körében meghaladja a 85 Mrd Ft-ot.

A veszteségeket tetézi, hogy a válság kapcsán a finanszírozott eszközök (autók, haszonjárművek, ingatlanok) értéke 15-40%-kal esett, másodlagos piacaik pedig a csökkenő kereslet miatt beszűkültek.

"A két év alatt mintegy 15 Mrd Ft banki különadót a legtöbb tagvállalatunk csak a tulajdonosok által biztosított plusz tőkéből tudja megfizetni. Ehhez konkrét, a lízingszektort helyzetbe hozó intézkedések szükségesek, amikre a folyamatban lévő tárgyalások során egyértelmű ígéretet is kaptunk" mondta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankadó bevezetésével nem csak a lízingcégek kerülnek bajba, a hazai kis- és középvállalkozások is elveszítik legfőbb forráshoz jutási lehetőségüket.
Mindezt egy olyan gazdasági helyzetben, amikor jelentősen nő a csődeljárások száma a kkv-k között: 2008-ban 16%, 2009-ben további 29%-kal.

"A Szövetség az elmúlt négy évben számos javaslatot dolgozott ki a hazai kis és középvállalkozások helyzetének javítására, az uniós támogatások hatékonyabb felhasználására, a lízing versenyhátrányának megszűntetésére. Ezek közül néhány megvalósult, számos fontos elem azonban nem. Azt várjuk a kormánytól, hogy az eszköz alapú finanszírozás Magyarországon is elfoglalhassa méltó helyét a pénzügyi szolgáltatások körében, ez hozzásegítené az országot a gazdasági válságból való kilábaláshoz."

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?