Minket agyonnyom a sok hitel: a szlovákok meg dőzsölnek!

2010. április 1. 05:20

A gazdasági válság az egész világon súlyosan érintette a pénzügyi szektort. A válság sújtotta háztartások óvatosabbá váltak vásárlási szokásaikban. Számos tervüket inkább későbbre halasztották, így a fogyasztási hitelek piaca - mely meghatározásánál fogva szorosan kötődik a háztartások fogyasztásához -, megszenvedte ezt az elővigyázatosságot - áll a Cetelem kiadványában.

Az újonnan kötött hitelek terén több országban jelentős visszaesés figyelhető meg, a fennálló hitelállomány a 2010-es Cetelem Körkép által vizsgált nyolc ország körében összességében 2,4%-os csökkenést mutat.

A táblázatban szereplő országok körében a legnagyobb visszaesést -10,4%-kal Olaszországban regisztrálták, őket követik jóval kisebb állományi adatokkal rendelkező szlovákok -8,8%-kal és a jelentős piaccal bíró spanyolok -8,1%-kal. Hazánk ebben az összehasonlításban - gyakorlatilag az állomány szinten tartásával - átlag felett teljesített.

Az egy évvel korábbi 6%-kal szemben 2009-ben a megkérdezett honfitársaink 10%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy a következő 12 hónapban növeli-e a megtakarításait, de ezzel még mindig jelentősen elmaradunk a vizsgált 12 ország 34%-os arányától.

Eközben az oroszok 63%-a, a spanyolok 47%-a és a portugálok 45%-a vélekedett hasonlóképpen a megtakarításokról.

A háztartásonkénti átlagos fogyasztási hitelállomány 2009-ben a vizsgált országok körében a németeknél, a spanyoloknál és a portugáloknál volt a legmagasabb, ebben az összehasonlításban a szlovákokat, az olaszokat és a cseheket is megelőzzük.

Magyarországon az egy háztartásra jutó fogyasztási hitelállomány 3226 euró, ami átszámítva 850 ezer forintot jelent. A feleannyi háztartással rendelkező szlovákok messze nem adósodtak el ennyire, náluk átszámítva 120 ezer forint az egy családra eső tartozás.

Friss MNB-adatok

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A friss jegybanki adatok szerint a március 1-jétől életbe lépett hitelezési szigorítás miatt sokan előrehozták hitelfelvételüket, ennek megfelelően februárban jelentősen megugrott a hitelszerződések összértéke. A rendelet devizanemenként korlátozza, mekkora lehet a bankok által folyósított hitelnek az ingatlan értékéhez viszonyított aránya. A bankok többsége úgy nyilatkozott, hogy a szigorítás nem hoz érdemi változást az alkalmazott gyakorlatukhoz képest, a hitelközvetítők aggodalmuknak adtak hangot, a lakosság körében inkább ez utóbbi véleményt osztották.

A háztartásoknál az újonnan folyósított forint és euró lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel valamint személyi hitelek szerződéses összértéke jelentősen emelkedett. A rendelet által leginkább sújtott svájci frank lakás és szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében csak enyhe volt a növekedés. Ennek hátterében az állhat, hogy a korlátozás nélkül is folyamatosan szorulnak vissza a svájci frank alapú termékek (már csak egy-két bank kínál ilyen típusú hitelt).

A lakosság februárban többet törlesztett, mint amennyi kölcsönt felvett. A devizahitelek állománya a 19 milliárd forinttal mérséklődött. A háztartások jobban preferálták a forinthiteleket, ezen a téren ugyanis 1,7 milliárd forint nettó kölcsönfelvétel volt.

A Pénzcentrum korábbi hitelekről szóló elemzései:

Jelzáloghitel körkép: 10%-os THM-mel már nem lehet labdába rúgni!
Így is lehet új lakásod OTP-re, ráadásul olcsóbb, mint a hitel!
14 bank euró alapú lakáshitele: tarolt az újonc!
Összehasonlítottuk az új forinthiteleket: ezt kínálják a bankok márciustól
Svájci frank tömegkatasztrófa: túlélők után kutattunk!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?