25 °C Budapest

Újabb félmilliárd forint a krízisalapra

MTI
2010. március 9. 13:02

A kormány újabb ötszázmillió forintot csoportosít át a krízisalapba, amelyből március 18-tól már albérletfizetésre is kérhetnek támogatást a válság miatt otthonukat elveszítők - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel.

Szollár Domokos tájékoztatása szerint a kormány döntött a kríziskezelő program forrásainak megemeléséről: további 500 millió forintot csoportosít át a költségvetés tartalékából az induláskor nyújtott 1 milliárd forint mellé.

Mint mondta, az átcsoportosításra egyrészt azért van szükség, mert a kabinet nemrégiben meghosszabbította a nehéz helyzetbe került családoknak gyors és vissza nem térítendő támogatást biztosító kríziskezelő program idejét, így április 30-ig még be lehet nyújtani támogatási kérelmet.

A megemelt források továbbá egy új támogatási jogcím bevezetését is lehetővé teszik, március 18-tól albérlet-támogatást igényelhetnek azon kiskorú gyermeket nevelő családok is, amelyek a válság következtében - 2008. szeptember 30-át követően - elveszítették otthonukat. Erre a célra az 500 millió forintos többletforrásból 250 millió forintot különít el a kormány.

Szollár Domokos kitért arra: ez az összeg nagyjából 800-850 kiskorú gyermeket nevelő család legalább 6 hónapi, de legfeljebb 1 évi albérlet-támogatását teszi lehetővé, családonként legfeljebb 300 ezer forintig. Jelezte, ezen időszak alatt a családok lehetőséget kapnának, hogy - új lakást, lakhatási lehetőséget vagy megélhetést biztosító állást keresve - kilábaljanak a krízishelyzetből. Az albérlet-támogatásra rendelkezésre álló 250 millió forintos alapról a Hajléktalanokért Közalapítvány és az Összefogás a Budapesti Hajléktalanokért Közalapítvány dönt majd. Vagyis a kérelmek a közalapítványhoz érkeznek be, és a csatolt dokumentumok alapján a szervezet dönt a támogatás odaítéléséről. A támogatást havi részletekben folyósítja majd, illetve figyelemmel kíséri annak célzott felhasználását. A közalapítvány munkatársai szükség esetén segítséget nyújtanak az albérlet felkutatásában is - közölte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tavaly november 15-től már bővült egy új jogcímmel a kríziskezelő program: fix, 50 ezer forint összegű támogatást igényelhet az, akinek háztartásában nem vehető igénybe semmilyen fűtési célú vezetékes energiaforrás. Példaként említette, hogy kikapcsolták az áramot és a gázt, vagy nincs is vezetékes gázszolgáltatás. A támogatást közvetlenül a szolgáltatónak utalják, a hátralék törlesztése után fennmaradó összegből pedig lehetőség nyílik előre fizető kártyás mérőóra feltöltésére, vagy havi számlajóváírásként jelenik meg a fogyasztónál. Ezekben az ügyekben eddig több mint 600 esetben ítéltek meg támogatást.

Szollár Domokos elmondta: a 2009. augusztus 1-jével indult program keretében március 2-ig 118.780 kérelem érkezett; 108.225 beadvány támogatásáról született döntés, összesen több mint 4 milliárd Ft értékben, 106.265 ügyben pedig már a kifizetés is megtörtént. A rászorulók átlagosan 37-38 ezer forintot kaptak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 12:15
90 éves korában érte őt a halál.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?