21 °C Budapest

Újabb félmilliárd forint a krízisalapra

MTI
2010. március 9. 13:02

A kormány újabb ötszázmillió forintot csoportosít át a krízisalapba, amelyből március 18-tól már albérletfizetésre is kérhetnek támogatást a válság miatt otthonukat elveszítők - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel.

Szollár Domokos tájékoztatása szerint a kormány döntött a kríziskezelő program forrásainak megemeléséről: további 500 millió forintot csoportosít át a költségvetés tartalékából az induláskor nyújtott 1 milliárd forint mellé.

Mint mondta, az átcsoportosításra egyrészt azért van szükség, mert a kabinet nemrégiben meghosszabbította a nehéz helyzetbe került családoknak gyors és vissza nem térítendő támogatást biztosító kríziskezelő program idejét, így április 30-ig még be lehet nyújtani támogatási kérelmet.

A megemelt források továbbá egy új támogatási jogcím bevezetését is lehetővé teszik, március 18-tól albérlet-támogatást igényelhetnek azon kiskorú gyermeket nevelő családok is, amelyek a válság következtében - 2008. szeptember 30-át követően - elveszítették otthonukat. Erre a célra az 500 millió forintos többletforrásból 250 millió forintot különít el a kormány.

Szollár Domokos kitért arra: ez az összeg nagyjából 800-850 kiskorú gyermeket nevelő család legalább 6 hónapi, de legfeljebb 1 évi albérlet-támogatását teszi lehetővé, családonként legfeljebb 300 ezer forintig. Jelezte, ezen időszak alatt a családok lehetőséget kapnának, hogy - új lakást, lakhatási lehetőséget vagy megélhetést biztosító állást keresve - kilábaljanak a krízishelyzetből. Az albérlet-támogatásra rendelkezésre álló 250 millió forintos alapról a Hajléktalanokért Közalapítvány és az Összefogás a Budapesti Hajléktalanokért Közalapítvány dönt majd. Vagyis a kérelmek a közalapítványhoz érkeznek be, és a csatolt dokumentumok alapján a szervezet dönt a támogatás odaítéléséről. A támogatást havi részletekben folyósítja majd, illetve figyelemmel kíséri annak célzott felhasználását. A közalapítvány munkatársai szükség esetén segítséget nyújtanak az albérlet felkutatásában is - közölte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tavaly november 15-től már bővült egy új jogcímmel a kríziskezelő program: fix, 50 ezer forint összegű támogatást igényelhet az, akinek háztartásában nem vehető igénybe semmilyen fűtési célú vezetékes energiaforrás. Példaként említette, hogy kikapcsolták az áramot és a gázt, vagy nincs is vezetékes gázszolgáltatás. A támogatást közvetlenül a szolgáltatónak utalják, a hátralék törlesztése után fennmaradó összegből pedig lehetőség nyílik előre fizető kártyás mérőóra feltöltésére, vagy havi számlajóváírásként jelenik meg a fogyasztónál. Ezekben az ügyekben eddig több mint 600 esetben ítéltek meg támogatást.

Szollár Domokos elmondta: a 2009. augusztus 1-jével indult program keretében március 2-ig 118.780 kérelem érkezett; 108.225 beadvány támogatásáról született döntés, összesen több mint 4 milliárd Ft értékben, 106.265 ügyben pedig már a kifizetés is megtörtént. A rászorulók átlagosan 37-38 ezer forintot kaptak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 27. 16:25
A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős ítélete szerint a PestiSrácok nem sértette meg a Társaság a...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM