8 °C Budapest

Van még remény: Tovább működik a krízisalap!

MTI
2010. január 14. 16:18

A kormány április 30-áig meghosszabbította a krízisalap működését, addig igényelhetnek támogatást a családok ebből a keretből. A kormány 500 millió forintot csoportosított át a program meghosszabbítására - közölte a kormányszóvivő csütörtökön az MTI-vel.

A kríziskezelő program civilekből álló tanácsadó testülete is támogatta a kormány azon döntését, hogy ismételten hosszabbítsák meg a kríziskezelő programot - mondta el Szollár Domokos.

Hozzátette: a kabinet az adományok befizetésének határidejét is kitolta április 15-éig. A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a program meghosszabbítását Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje kérte a kormányfőtől. A kormány azért hozta létre a kríziskezelő programot, hogy gyors segítséget nyújthasson az átmenetileg nehéz helyzetbe került családoknak. A program augusztus elsejével indult. A program keretében eddig több mint 780 ezren részesültek egyszeri, 20 és 100 ezer forint összegű vissza nem térítendő támogatásban. Eddig hárommilliárd forintot fizettek ki a program számlájáról, a rászorulók átlagosan 40 ezer forintot kaptak.

A program augusztusi indulása óta a kabinet többször is módosította a szabályokat annak érdekében, hogy minél többen és minél nagyobb összegű támogatást kaphassanak.

Szollár Domokos példaként említette, hogy szeptembertől a teljes összeg nem egy, hanem tíz százaléka fordítható a különösen méltányolható, 50 ezer forintnál magasabb összegű kérelmekre. A felhasznált összegből így a módosításnak köszönhetően már több mint 3300 kérelmező 50 és 100 ezer forint közötti összeget kapott, összesen 230 millió forint értékben. Mint mondta: tavaly november 15-étől pedig egy új jogcímmel is bővült a program: fix, 50 ezer forint összegű támogatást igényelhet az, akinek háztartásában nem vehető igénybe semmilyen fűtési célú vezetékes energiaforrás, vagyis kikapcsolták az áramot vagy nincs vezetékes gázszolgáltatás. Ezekben az ügyekben eddig 281 alkalommal állapítottak meg támogatást - közölte.

A kormányszóvivő beszélt arról is, hogy tavaly novemberben döntöttek először a program meghosszabbításáról: az eredetileg tervezett november 30-ai időpont helyett idén január elsejéig tolták ki a támogatás igénylésének lehetőségét.

Változás történt a jogosultsági feltételekben is, hiszen idáig kizáró ok volt, ha az igénylő tavaly 15 ezer forintot meghaladó összegű átmeneti segélyt kapott az önkormányzattól, mostantól azonban az igénylést megelőző 12 hónapot kell vizsgálni, és nem a teljes 2009-es évet. Az MTI kérdésére kitért arra: a kormány 500 millió forintot csoportosított át a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) bírságbevételeiből a kríziskezelő program folytatására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kabinet folyamatosan figyelemmel kíséri a programra rendelkezésre álló összeg nagyságát, és szükség esetén további átcsoportosításokról is dönt - hangoztatta.

2010. január 13-áig országosan összesen majdnem 90 ezer kérelem érkezett be a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságokhoz, amelyek közül eddig 80 ezer 867-et bíráltak el, és összesen 3 milliárd 275 millió forint értékű támogatásról döntöttek. Az áram és vezetékes gázszolgáltatás kikapcsolása miatt 281 ügyben adtak támogatást.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm