18 °C Budapest

Bevallottuk: pocsék az anyagi helyzetünk

MTI
2010. február 25. 18:02

A magyarok a saját gazdasági helyzetükkel kapcsolatban borúlátóbbak a másik három régióbeli országhoz képest, és úgy gondolják, jövőre még rosszabb lesz a helyzetük - derül ki a Tárki által készített közvélemény-kutatás adataiból.

A négy közép-európai ország lakosainak saját anyagi helyzetükről alkotott véleményét vizsgálták. Ennek eredménye szerint a csehek, a lengyelek és a szlovákok pozitívabban látják saját anyagi helyzetüket ma és a jövőben is, míg a magyarok esetében jóval több a pesszimista. Magyarországon tíz megkérdezettből öten mondják, hogy jó vagy átlagos az anyagi helyzetük. A rossz anyagi helyzetről nálunk kétszer-háromszor annyian számoltak be, mint a cseheknél, lengyeleknél vagy a szlovákoknál - olvasható a Tárki elemzésében.

A lengyelek - akárcsak országuk gazdasági helyzetével kapcsolatban - a saját anyagi helyzetük változatlanságát vélik a következő egy évben, akik viszont változást prognosztizálnak, azok is inkább pozitív irányban érzik elmozdulni azt. A csehek és a szlovákok többsége szintén a változatlanságra szavaz, azonban körükben az állapot romlását többen vélik, mint annak javulását. A legnagyobb arányban pedig a magyarok szerint fog az alapvetően sem jó anyagi helyzet tovább romlani: tízből négyen gondolják így.

A felmérésből kiderült: tízből két lengyel jónak és további négy átlagosnak tartja országának jelenlegi gazdasági helyzetét. Ebben jelentősen eltér a másik három visegrádi országtól, hiszen azokban átlagosan tízből hárman vannak, akik jónak vagy átlagosnak vélik a gazdasági helyzetet és a többségben azok vannak, akik szerint az inkább rossznak mondható - írta a Tárki.

Kitértek arra is, hogy a lengyelek többsége szerint a következő egy évben nem lesz változás az ország gazdasági helyzetében, és csak 18 százalékuk véli úgy, hogy romlani fog a helyzet. A csehek, a lengyelek és a magyarok viszont ennél nagyobb arányban (rendre 36-36-38 százalék) gondolják azt, hogy rosszabb lesz a gazdaság helyzete.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?