17 °C Budapest

Megerősítené határait az EU!

2010. február 25. 15:03

Az Európai Bizottság javaslatot tett az EU határigazgatási ügynöksége, a Frontex megerősítésére, nem csak jogi oldalról, de a kapacitások terén is. Akár közös határmenti járőrözést is folytathatna az ügynökség.

Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos szerint a javaslat nagyobb fokú szolidaritást és hatékonyabb együttműködést kíván megvalósítani. A megerősítés célja az illegális bevándorlással és az emberkereskedelemmel való leszámolás, valamint az alapvető jogok tiszteletben tartásának megerősítése is.

Az európai határőrizeti ügynökség (Frontex) a tagállamok közötti operatív szintű együttműködést koordinálja a külső határok (légi, szárazföldi és vízi) kezelésének területén, segít a nemzeti határőrök kiképzésében.

A most benyújtott javaslatok között szerepel a Frontex jogi kereteinek megszilárdítása, valamint az operatív kapacitásának kibővítése, amellyel segítséget nyújthat a tagállamoknak. A tagállamok a jövőben több felszerelést és nagyobb személyi állományt bocsátanának az ügynökség rendelkezésére, és az ügynökséggel együttműködve közösen vezethetnék a határ menti járőrözési műveleteket.

Szakértők szerint ugyanis a Frontex azért tudja csak korlátozott mértékben segíteni az uniós országok együttműködését a bevándorlás igazgatása terén, mert hiányoznak a források, valamint a nemzeti hatóságok közötti megfelelő koordináció.

A tegnap benyújtott javaslat biztosítaná, hogy a Frontex a határon végzett közös járőrözés keretében megfelelő technikai és emberi erőforrásokat nyújtson. A tagországok feladata lenne ezentúl bizonyos felszerelések biztosítása (például hajók és repülőgépek), de az ügynökség fokozatosan maga is vásárolhatna, illetve lízingelhetne felszerelést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A műveletekben részt vevő határőröknek a jövőben tanfolyamot kellene végezniük az alapvető jogokról, hogy a bevándorlók olyan bánásmódban részesüljenek, amely teljes mértékben tiszteletben tartja az alapvető jogokat, de különösen a visszaküldés tilalmának elvét.

Az elv, hogy az egyes tagállamok maguk felelnek a külső határ területükre eső szakasz ellenőrzéséért természetesen a jövőben is érvényben marad. A Frontex koordinálja azonban azokat a műveleteket, amelyek során a bevándorlókat visszaküldik származási országukba. Az ilyen műveletek például független ellenőr jelenlétében folynának, aki jelentené a Bizottságnak, hogy a tagállamok betartják-e az uniós jogot.

A javaslatokat az Európai Parlamentnek, illetve a Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?