28 °C Budapest

Megerősítené határait az EU!

2010. február 25. 15:03

Az Európai Bizottság javaslatot tett az EU határigazgatási ügynöksége, a Frontex megerősítésére, nem csak jogi oldalról, de a kapacitások terén is. Akár közös határmenti járőrözést is folytathatna az ügynökség.

Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos szerint a javaslat nagyobb fokú szolidaritást és hatékonyabb együttműködést kíván megvalósítani. A megerősítés célja az illegális bevándorlással és az emberkereskedelemmel való leszámolás, valamint az alapvető jogok tiszteletben tartásának megerősítése is.

Az európai határőrizeti ügynökség (Frontex) a tagállamok közötti operatív szintű együttműködést koordinálja a külső határok (légi, szárazföldi és vízi) kezelésének területén, segít a nemzeti határőrök kiképzésében.

A most benyújtott javaslatok között szerepel a Frontex jogi kereteinek megszilárdítása, valamint az operatív kapacitásának kibővítése, amellyel segítséget nyújthat a tagállamoknak. A tagállamok a jövőben több felszerelést és nagyobb személyi állományt bocsátanának az ügynökség rendelkezésére, és az ügynökséggel együttműködve közösen vezethetnék a határ menti járőrözési műveleteket.

Szakértők szerint ugyanis a Frontex azért tudja csak korlátozott mértékben segíteni az uniós országok együttműködését a bevándorlás igazgatása terén, mert hiányoznak a források, valamint a nemzeti hatóságok közötti megfelelő koordináció.

A tegnap benyújtott javaslat biztosítaná, hogy a Frontex a határon végzett közös járőrözés keretében megfelelő technikai és emberi erőforrásokat nyújtson. A tagországok feladata lenne ezentúl bizonyos felszerelések biztosítása (például hajók és repülőgépek), de az ügynökség fokozatosan maga is vásárolhatna, illetve lízingelhetne felszerelést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A műveletekben részt vevő határőröknek a jövőben tanfolyamot kellene végezniük az alapvető jogokról, hogy a bevándorlók olyan bánásmódban részesüljenek, amely teljes mértékben tiszteletben tartja az alapvető jogokat, de különösen a visszaküldés tilalmának elvét.

Az elv, hogy az egyes tagállamok maguk felelnek a külső határ területükre eső szakasz ellenőrzéséért természetesen a jövőben is érvényben marad. A Frontex koordinálja azonban azokat a műveleteket, amelyek során a bevándorlókat visszaküldik származási országukba. Az ilyen műveletek például független ellenőr jelenlétében folynának, aki jelentené a Bizottságnak, hogy a tagállamok betartják-e az uniós jogot.

A javaslatokat az Európai Parlamentnek, illetve a Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?