Veszélyben a temetéspénz: 730 ezret loptak egy nénitől!

Pénzcentrum
2010. február 8. 05:40

Magyarországon gyorsan szaporodik az idős nyugdíjasokra specializálódott csalók száma. A híradásokból jól látszik, hogy nem múlik el nap, hogy az ország valamelyik pontján a magukat villanyóra leolvasónak, gázóra ellenőrnek kiadó bűnözők ne rabolnának ki idős embereket. A megtévesztési módszerek kelléktára végtelen, a napokban például egy áramszolgáltató ál-munkatársai 730 ezer forintot vittek el egy idős asszonytól.

Az idősek többsége örül, ha ki tudja húzni a következő nyugdíjig, ennek ellenére szinte mindenki megpróbál egy kicsit félretenni az unokáknak, az ünnepekre vagy akár a saját temetésére. Az időskorúak sérelmére - részben ezért is - leggyakrabban vagyon elleni bűncselekményeket követnek el.

Friss: A nyugdíjak 2010-es folyósítási rendje: júliustól fontos változások!


A nyugdíjasok nem csak úgy vigyázhatnak a pénzükre, ha kétkézzel szorítják azt

Gyakori bűncselekmény a lopás (alkalmi lopás, zseblopás, betöréses lopás, besurranásos lopás, trükkös lopás, pénzváltásos lopás, kórházi lopás) valamint a csalás, a sikkasztás és sokan rablás áldozatává válnak ebből a korosztályból.

A csalók módszerei rendkívül szerteágazóak, gyakori trükk, hogy 20 ezrest akarnak felváltani, vagy a "pénzt hoztam a fiának" módszer.

A bűnözők az idős korosztály hiszékenységére, jóhiszeműségére és segítőkészségére építenek, de a koruk és egészségi állapotuk (esetleges tájékozatlanságuk) miatt is könnyebb átverni őket.


A nyugdíjat kézbesítő postásokat sokfelé polgárőrök kísérik

A nagycímletű bankjegyek felváltása során a csalók arra utaznak, hogy megtudják, hol tartja a pénzét az idős, gyakran egyedül élő nyugdíjas.

Kevésbé szerencsétlenek azok, akiket egy elterelő hadművelettel összezavarnak, és azonnal megszerzik a pénzét, mint azok, akikhez az éj leple alatt térnek vissza és erőszakos cselekmények kíséretében tulajdonítják el a megspórolt bankjegyeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A "pénzt hoztam" módszer lényege, hogy egy illető azzal keresi fel az idős embereket, hogy tartozik a gyerekének és meghozta a pénzt. Ekkor jellemzően 10 ezer forint a tartozás, de csak (hamis) 20 ezres van náluk. A végkifejlet hasonló az előbb leírtakhoz, esetleg annyiban különbözhet, hogy egy hamisított 20 ezrest és egy nem létező tartozást váltanak be egy igazi 10 ezresre.

Egy nap alatt több olyan eset is történt az országban, amikor magukat villanyóra leolvasónak vagy a gázszolgáltató munkatársának kiadó csalók vertek át időseket. Egy idős férfitól 400 ezer forintot, egy nőtől 730 ezer forintot, míg egy harmadik áldozattól 100 ezer forintot csaltak ki a bűnözők.


A nyugdíjat még mindig többen kérik készpénzben, mint átutalással

Nem szabad 100 ezer forintnál több készpénzt otthon tartani, mert az erre specializálódott bűnözők még a bombabiztosnak hitt dugi-helyeket is gyorsan megtalálják. Akik a "nincs itt mitől félni" elvtől vezérelve évtizedeken át nyitva hagyták a kaput és a bejárati ajtót, azoknak is rá kell szokni a kulcs használatára.

Fontos, hogy a nyugdíjasok merjenek a pénzügyeikről beszélni a fiatalabb hozzátartozóikkal, akik hasznos tanácsokat adhatnak a pénz biztonságos kezelésére. Százezreket otthon tartani nagyon veszélyes akkor, amikor ettől sokkal kevesebbért is képesek elvenni valakinek az életét.

A megtakarításokat célszerű egy (a gyermekükkel) közös rendelkezésű számlán tartani, otthon, illetve a pénztárcában pedig csak annyit, amennyire biztosan szükség lesz a közeljövőben. Az időseket nagyon nehéz elszakítani az évtizedeken át bevett szokásaiktól, de azok a nyugdíjasok, akik már áldozattá váltak, bánják, hogy nem hallgattak a gyermekeikre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem