1 °C Budapest

Veszélyben a temetéspénz: 730 ezret loptak egy nénitől!

Pénzcentrum
2010. február 8. 05:40

Magyarországon gyorsan szaporodik az idős nyugdíjasokra specializálódott csalók száma. A híradásokból jól látszik, hogy nem múlik el nap, hogy az ország valamelyik pontján a magukat villanyóra leolvasónak, gázóra ellenőrnek kiadó bűnözők ne rabolnának ki idős embereket. A megtévesztési módszerek kelléktára végtelen, a napokban például egy áramszolgáltató ál-munkatársai 730 ezer forintot vittek el egy idős asszonytól.

Az idősek többsége örül, ha ki tudja húzni a következő nyugdíjig, ennek ellenére szinte mindenki megpróbál egy kicsit félretenni az unokáknak, az ünnepekre vagy akár a saját temetésére. Az időskorúak sérelmére - részben ezért is - leggyakrabban vagyon elleni bűncselekményeket követnek el.

Friss: A nyugdíjak 2010-es folyósítási rendje: júliustól fontos változások!


A nyugdíjasok nem csak úgy vigyázhatnak a pénzükre, ha kétkézzel szorítják azt

Gyakori bűncselekmény a lopás (alkalmi lopás, zseblopás, betöréses lopás, besurranásos lopás, trükkös lopás, pénzváltásos lopás, kórházi lopás) valamint a csalás, a sikkasztás és sokan rablás áldozatává válnak ebből a korosztályból.

A csalók módszerei rendkívül szerteágazóak, gyakori trükk, hogy 20 ezrest akarnak felváltani, vagy a "pénzt hoztam a fiának" módszer.

A bűnözők az idős korosztály hiszékenységére, jóhiszeműségére és segítőkészségére építenek, de a koruk és egészségi állapotuk (esetleges tájékozatlanságuk) miatt is könnyebb átverni őket.


A nyugdíjat kézbesítő postásokat sokfelé polgárőrök kísérik

A nagycímletű bankjegyek felváltása során a csalók arra utaznak, hogy megtudják, hol tartja a pénzét az idős, gyakran egyedül élő nyugdíjas.

Kevésbé szerencsétlenek azok, akiket egy elterelő hadművelettel összezavarnak, és azonnal megszerzik a pénzét, mint azok, akikhez az éj leple alatt térnek vissza és erőszakos cselekmények kíséretében tulajdonítják el a megspórolt bankjegyeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A "pénzt hoztam" módszer lényege, hogy egy illető azzal keresi fel az idős embereket, hogy tartozik a gyerekének és meghozta a pénzt. Ekkor jellemzően 10 ezer forint a tartozás, de csak (hamis) 20 ezres van náluk. A végkifejlet hasonló az előbb leírtakhoz, esetleg annyiban különbözhet, hogy egy hamisított 20 ezrest és egy nem létező tartozást váltanak be egy igazi 10 ezresre.

Egy nap alatt több olyan eset is történt az országban, amikor magukat villanyóra leolvasónak vagy a gázszolgáltató munkatársának kiadó csalók vertek át időseket. Egy idős férfitól 400 ezer forintot, egy nőtől 730 ezer forintot, míg egy harmadik áldozattól 100 ezer forintot csaltak ki a bűnözők.


A nyugdíjat még mindig többen kérik készpénzben, mint átutalással

Nem szabad 100 ezer forintnál több készpénzt otthon tartani, mert az erre specializálódott bűnözők még a bombabiztosnak hitt dugi-helyeket is gyorsan megtalálják. Akik a "nincs itt mitől félni" elvtől vezérelve évtizedeken át nyitva hagyták a kaput és a bejárati ajtót, azoknak is rá kell szokni a kulcs használatára.

Fontos, hogy a nyugdíjasok merjenek a pénzügyeikről beszélni a fiatalabb hozzátartozóikkal, akik hasznos tanácsokat adhatnak a pénz biztonságos kezelésére. Százezreket otthon tartani nagyon veszélyes akkor, amikor ettől sokkal kevesebbért is képesek elvenni valakinek az életét.

A megtakarításokat célszerű egy (a gyermekükkel) közös rendelkezésű számlán tartani, otthon, illetve a pénztárcában pedig csak annyit, amennyire biztosan szükség lesz a közeljövőben. Az időseket nagyon nehéz elszakítani az évtizedeken át bevett szokásaiktól, de azok a nyugdíjasok, akik már áldozattá váltak, bánják, hogy nem hallgattak a gyermekeikre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. december 1. 01:25
Este megjelentet a Magyar Közlönyben a CSOK Pluszról szóló kormányrendeletet, vagyis a társadalmi eg...
MEDIA1  |  2023. november 30. 21:50
Fontos előrelépés történt az újságírók elleni visszaélésszerű perek ügyében Brüsszelben. Az Európai...
Holdblog  |  2023. november 30. 14:56
Az emberiségnek jó a versenysport. Felemelő, ha győz a csapat, győz a honfitárs. Boldoggá képes tenn...
Kiszámoló  |  2023. november 30. 12:03
Jó éve volt az európai autópiacnak idén, legalábbis a tavalyi adatokhoz viszonyítva. A legtöbb cég j...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem