31 °C Budapest

Veszélyben a temetéspénz: 730 ezret loptak egy nénitől!

Pénzcentrum
2010. február 8. 05:40

Magyarországon gyorsan szaporodik az idős nyugdíjasokra specializálódott csalók száma. A híradásokból jól látszik, hogy nem múlik el nap, hogy az ország valamelyik pontján a magukat villanyóra leolvasónak, gázóra ellenőrnek kiadó bűnözők ne rabolnának ki idős embereket. A megtévesztési módszerek kelléktára végtelen, a napokban például egy áramszolgáltató ál-munkatársai 730 ezer forintot vittek el egy idős asszonytól.

Az idősek többsége örül, ha ki tudja húzni a következő nyugdíjig, ennek ellenére szinte mindenki megpróbál egy kicsit félretenni az unokáknak, az ünnepekre vagy akár a saját temetésére. Az időskorúak sérelmére - részben ezért is - leggyakrabban vagyon elleni bűncselekményeket követnek el.

Friss: A nyugdíjak 2010-es folyósítási rendje: júliustól fontos változások!


A nyugdíjasok nem csak úgy vigyázhatnak a pénzükre, ha kétkézzel szorítják azt

Gyakori bűncselekmény a lopás (alkalmi lopás, zseblopás, betöréses lopás, besurranásos lopás, trükkös lopás, pénzváltásos lopás, kórházi lopás) valamint a csalás, a sikkasztás és sokan rablás áldozatává válnak ebből a korosztályból.

A csalók módszerei rendkívül szerteágazóak, gyakori trükk, hogy 20 ezrest akarnak felváltani, vagy a "pénzt hoztam a fiának" módszer.

A bűnözők az idős korosztály hiszékenységére, jóhiszeműségére és segítőkészségére építenek, de a koruk és egészségi állapotuk (esetleges tájékozatlanságuk) miatt is könnyebb átverni őket.


A nyugdíjat kézbesítő postásokat sokfelé polgárőrök kísérik

A nagycímletű bankjegyek felváltása során a csalók arra utaznak, hogy megtudják, hol tartja a pénzét az idős, gyakran egyedül élő nyugdíjas.

Kevésbé szerencsétlenek azok, akiket egy elterelő hadművelettel összezavarnak, és azonnal megszerzik a pénzét, mint azok, akikhez az éj leple alatt térnek vissza és erőszakos cselekmények kíséretében tulajdonítják el a megspórolt bankjegyeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A "pénzt hoztam" módszer lényege, hogy egy illető azzal keresi fel az idős embereket, hogy tartozik a gyerekének és meghozta a pénzt. Ekkor jellemzően 10 ezer forint a tartozás, de csak (hamis) 20 ezres van náluk. A végkifejlet hasonló az előbb leírtakhoz, esetleg annyiban különbözhet, hogy egy hamisított 20 ezrest és egy nem létező tartozást váltanak be egy igazi 10 ezresre.

Egy nap alatt több olyan eset is történt az országban, amikor magukat villanyóra leolvasónak vagy a gázszolgáltató munkatársának kiadó csalók vertek át időseket. Egy idős férfitól 400 ezer forintot, egy nőtől 730 ezer forintot, míg egy harmadik áldozattól 100 ezer forintot csaltak ki a bűnözők.


A nyugdíjat még mindig többen kérik készpénzben, mint átutalással

Nem szabad 100 ezer forintnál több készpénzt otthon tartani, mert az erre specializálódott bűnözők még a bombabiztosnak hitt dugi-helyeket is gyorsan megtalálják. Akik a "nincs itt mitől félni" elvtől vezérelve évtizedeken át nyitva hagyták a kaput és a bejárati ajtót, azoknak is rá kell szokni a kulcs használatára.

Fontos, hogy a nyugdíjasok merjenek a pénzügyeikről beszélni a fiatalabb hozzátartozóikkal, akik hasznos tanácsokat adhatnak a pénz biztonságos kezelésére. Százezreket otthon tartani nagyon veszélyes akkor, amikor ettől sokkal kevesebbért is képesek elvenni valakinek az életét.

A megtakarításokat célszerű egy (a gyermekükkel) közös rendelkezésű számlán tartani, otthon, illetve a pénztárcában pedig csak annyit, amennyire biztosan szükség lesz a közeljövőben. Az időseket nagyon nehéz elszakítani az évtizedeken át bevett szokásaiktól, de azok a nyugdíjasok, akik már áldozattá váltak, bánják, hogy nem hallgattak a gyermekeikre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?