18 °C Budapest

Kártyás csalók tartják rettegésben a bankokat: a K&H és az OTP fejezte csak be a chipmigrációt

Pénzcentrum
2010. január 26. 08:32

A kereskedelmi bankok egyre jobban tartanak az utóbbi időben a pénzkiadó automatáknál elharapódzó bankkártyás csalásoktól. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint miközben az utolsó negyedévben 4700 készülékben stabilizálódott a működő készpénzkiadó (atm) készülékek száma, addig a már forgalomban lévők közül 39 atm-készüléket tettek alkalmassá a tulajdonos bankok a chipkártya olvasásra - írja a Napi.

Az összes készülék 81%-a alkalmas chipkártya olvasására. Érdekes megemlíteni, hogy miközben a kereskedelmi egységekben működtetett pos-készülékek száma az utolsó negyedévben 1,5%-kal (868 darabbal) 56 894 darabra nőtt, addig ezek közül mindössze 357 volt olyan, amelyet alkalmassá tett a chipolvasásra a pos-elfogadói üzletágban működő nyolc bank.

Miután a chipmigrációban élen járó OTP és K&H az adatsor kiadásáig nem osztotta meg számait a jegybankkal, így a bővülés a többi kereskedelmi bank kezelésében lévő atm- és pos-készülékekre vonatkozik. (A K&H esetében mind a kibocsátói, mind az elfogadói oldalon lényegében befejeződött a chipmigráció, s az elfogadói oldalon az OTP is közel jár a 100%-hoz.)

A fenti hiányos adatsor lehet az oka annak, hogy a jegybanki statisztika szerint a chippel ellátott plasztikok száma csak a hitelkártyák esetében nőtt, ám ott a növekedés12%-ot meghaladó volt. A 30 200 darabos növekedés révén immár 279 700 hitelkártyán van chip, ami a teljes állomány 18%-át teszi ki.

Korábban: Készpénz felvét: MÁS ÖSSZEG! Rájönnek-e a bankok a 19 ezres gombra?

A gyors növekedés magyarázata egyértelműen azzal függhet össze, hogy a kibocsátói oldalon a K&H és az OTP mellé a Citibank is belépett: a hitelintézet az egyik legnagyobb hitelkártya-kibocsátó jelenleg Magyarországon - érthető, ha itt kezdte az átállást.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?