24 °C Budapest

A válság ellenére is költünk: egyre többet használjuk bankkártyánkat!

Pénzcentrum
2010. január 27. 15:02

Jól szerepelt a Visa betéti kártya a 2009-es évben: a kártyás költések összértéke 6,3 százalékkal, az eladáshelyi tranzakciók száma pedig 10 %-kal nőtt egy év alatt. Itthon még ennél is látványosabb növekedést produkáltak a kártyabirtokosok - derül ki a Visa Europe mai napon közzétett eredményeiből.

Növekvő kártyaforgalom

Európában a Visa kártyával lebonyolított tranzakciók összértéke 3,7 százalékkal nőtt tavaly, így elérte a 856 milliárd eurót, mindezt 7,2 milliárd kártyahasználatot jelentett 2009 során. A tranzakciószám 11,3 százalékos növekedése azt mutatja, hogy egyre kisebb összegek esetén is hajlandóak vagyunk készpénz helyett kártyánkat használni, amit Mark Antipof, a Visa Europe regionális területi vezetője kifejezett üdvözítőnek tart.

Ami a külföldi kártyahasználatot illeti, szintén növekedett a költések értéke, vagyis az emberek ismét egyre többet költenek üzleti utakra és külföldi üdülésre, a 2008-as év hatalmas visszaesése után.

Hitelkártyához ritkábban nyúltunk

A Visa statisztikái szerint a betéti kártyás fizetés bizonyult a legkedveltebb fizetési módnak, ugyanis a Visa kártyás költések 70 százaléka debit kártyáról történt. Emellett jelentősen bővült az e-kereskedelem is, amely éves szinten 37,4 százalékos emelkedést mutatott, 20 százalékot képviselve a Visa európai kártyás költéseiből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ami a hazai viszonyokat illeti, Kurt Tojner, a Visa Europe Magyarországért és Ausztriáért felelős területi vezetője elmondta: "A magyarországi fogyasztó máshogy viszonyul ma már a kártyás vásárlásokhoz. A tranzakciók száma az előző évhez képest jelentősen, 11,9%-kal emelkedett, tehát nem dolgoztunk hiába, sikerült az értékesítési pontokon történő kártyás fizetést a magyarországi kártyabirtokosok körében népszerűsíteni."

Ami a tranzakciók átlagos értékét illeti: Európai átlagot tekintve tavaly 4,1 százalékkal, 50 euróra csökkent POS termináloknál elköltött összeg, ami tehát azt jelenti, hogy már kisebb értékű vásárlások esetén is hajlandók vagyunk kártyával fizetni. Itthon az átlagos költési érték természetesen alacsonyabb, 29,4 százalékos, ami 1,9 százalékkal csökkent 2008-hoz képest.

A hitelkártya használat visszaszorulását mutatja, hogy tavaly mintegy 0,3 százalékkal csökkent ezen plasztikok száma, és a velük lebonyolított költések értéke is 1,4 százalékkal csökkent.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 08:29
A jövőben a Webshippy látja el a Lumenet világítástechnikai webáruház teljes logisztikai tevékenység...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?