24 °C Budapest

Nincs mese, a pénztárcák kora lejárt!

MTI
2009. december 24. 12:02

Hamarosan eljöhet az idő, amikor az amerikai fogyasztók nem hordanak többé maguknál pénztárcát, ehelyett hitelkártya- és bankinformációikat távoli számítógépeken tárolják, amelyek bárhol és bármikor elérhetők számukra.

Így például a ShopSavy nevű új program révén a vásárló mobiltelefonjával beszkennelheti egy áru vonalkódját az üzletben, és rövid úton kiderítheti, hogy az interneten nem szerezhető-e be olcsóbban. Ha igen, akkor egyetlen kattintással meg is veheti, feltéve, hogy előzőleg hitelkártyájának adatait és a szállítási információt már betárolta a PayPal nevű internetes szolgáltatás honlapjára.

"Amivel mi próbálkozunk, az a készpénz és a csekk használatának kiváltása - mondta Scott Thompson, a pénz digitalizálásában élen járó PayPal cég elnöke a The New York Timesnak. - A jövőben csak egy erszényünk lesz, fenn a felhőkben".

A fizetés módja az idők során csak néhány alkalommal változott. A természetbeni csere helyébe először a pénzérmék léptek, aztán az érmék legnagyobb részét bankjegyek váltották fel, majd csekkek és bankintézvények jelentek meg a készpénz alternatívájaként. Az 1950-es években lépett be a hitelkártya, és ma már az amerikaiak többet fizetnek hitelkártyával, mint készpénzzel. Egyes légitársaságok és éttermek már nem is fogadnak el készpénzt. A világhálón elérhető digitális pénz használata felé manapság olyan cégek kalauzolnak, mint a PayPal, a MasterCard és a Visa, és számos új cég csatlakozik hozzájuk.

"Mindannyian kényelmesebben hozzá tudunk jutni a pénzünkhöz, és ugyanígy könnyebben továbbíthatjuk is valaki másnak - fejtette ki Lawrence H. White, a virginiai George Mason Egyetem tanára, aki a pénz történetével foglalkozik. - Amikor mindenkinek van mobiltelefonja, minek benyúlni a pénztárcába?"

A dot.com buborék idején több cég is előállt webalapú pénzféleségekkel, de belebukott. A legfőbb korlát nem technológiai jellegű volt, legalábbis Amerikában nem. Az igazi akadálynak az bizonyult, hogy az emberek elégedettek a hitelkártyával. Egy olyan országban, ahol mindenre kártyát használnak, a hitel- vagy a bankkártyát előhúzni ugyanolyan kényelmes, mint a mobiltelefon használata. A kereskedők számára pedig a mobilkészülékek leolvasására szolgáló szkennerek felszerelése külön költség.

"A papírpénzrendszereket nem nehéz legyőzni elektronikus fizetési lehetőséggel. Ám még fel kell fedeznünk azt a különleges megközelítést, legalábbis az Egyesült Államokban, amely messze jobb a jelenlegi fizetési módszereknél" - magyarázta Tim Attinger, a Visa globális termékfejlesztő igazgatója.

Hitelkártyaként szolgáló mobilok

Alvin és Heidi Toffler víziója szerint egy napon a szkennerek talán fel fogják ismerni a vérerek rendszerét az ujjban, hogy aztán összekapcsolják egy hitelkártyaszámmal. A két gazdasági és technológiai tanácsadó Revolutionary Wealth (Forradalmi vagyon) című könyve arról szól, hogyan lehet vagyont csinálni a jövőben. Addig is azonban, amíg eljön ez a nap, a vásárlók már megérinthetik mobiltelefonjuk képernyőjét vagy kattinthatnak a számítógépes egérrel. A PayPal már lépéseket tett ebbe az irányba, nemrég San Franciscóban 1500 szoftverfejlesztőt hívott össze, hogy rendszerének internetes vagy mobiltelefonos alkalmazására biztassa őket.

Különböző cégek már új módszereket dolgoztak ki a PayPallal történő fizetésre. A Blackberryt gyártó Research in Motion lehetővé teszi, hogy az emberek egyetlen kattintással fizessenek üzletében. A vevők tavaly 500 millió dollárt költöttek el az eBay iPhone-jával, amely biztosítja a PayPal használatát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az iCents.net nevű új portál lehetőséget kíván nyújtani az online kiadóknak arra, hogy fizetőssé tegyék termékeiket. Így például az olvasók 50 dollárt befizetnek a PayPal révén, és valahányszor elolvasnak egy cikket a hálón, az iCents 50 centet levon a pénzből.

Egy ausztráliai termékfejlesztő ingatlancégek számára készít olyan programot, amely lehetővé teszi a bérlőknek, hogy a bérbeadó portáljára kattintva fizessék be a lakbért. A MedPayOnline nevű új vállalat arra alakított ki szoftvert, hogy a betegek a PayPal segítségével fizessék ki orvosi számláikat.

A nagy hitelkártyacégek ugyancsak dolgoznak a mobiltelefonnal történő fizetés kifejlesztésén. A MasterCard az Obopay nevű új vállalkozással fogott össze, hogy lehetővé tegye az emberek számára az SMS szövegüzenetes pénzátutalást.

Emellett nagy érdeklődést kelt az a lehetőség is, hogy a mobiltelefonok hitelkártyaként is működhetnek, néhány cég az Egyesült Államokban is próbálkozik ezzel. A Starbucks olyan iPhone-os programot hozott létre, amely lehetővé teszi, hogy az emberek telefonjaikat töltsék fel, és hitelkártya helyett azzal fizessenek a pénztárnál. A Bling Nation a bankkártyához kapcsolódó lapot forgalmaz, amelyet az emberek mobiltelefonjuk hátához erősíthetnek és a fizető terminálhoz érintve a számla kiegyenlítésére használhatnak.

A hitelkártyák ugyanolyan kényelmesek lehetnek, mint a telefon, amikor az ügyfelek nem a világhálón fizetnek, de nem olyan praktikusak, amikor valaki a számítógépén vagy telefonjával vásárol, ezért a cégek sikeresebbek, ha olyan új módszerekkel állnak elő, amelyek révén bankkártya nélkül is lehet fizetni a weben.

Az Obopay és más új cégek, köztük a Zong és a Boku lehetővé teszi a mobiltelefon összekapcsolását a hitelkártyával, így a felhasználóknak csak be kell ütniük tízjegyű telefonszámukat, amikor online akarnak vásárolni termékeket. A hitelkártyás fizetőhelyek termináljait öt éven belül nagy valószínűséggel összekapcsolják a világhálóval, így az emberek a PayPalt és a hasonló szolgáltatásokat is használni tudják majd a fizetésre. "A módszerek nagyon gyorsan változnak, és nagyon nehéz megmondani, hol húzódik a határ a hálón kívüli és az azon belüli világ között" - mutatott rá Thompson cégelnök.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 12:51
Beismerte a kormányközeli portál, hogy valótlan állításokkal tele jelent meg Gyurcsányék kezén a Vár...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 08:34
A tavaly év végi adatok szerint 2020-hoz képest mind Budapesten, mind a nagyobb vidéki városokban ke...
Kiszámoló  |  2024. május 21. 14:41
Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most "csak" 350...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem