Nincs mese, a pénztárcák kora lejárt!

MTI
2009. december 24. 12:02

Hamarosan eljöhet az idő, amikor az amerikai fogyasztók nem hordanak többé maguknál pénztárcát, ehelyett hitelkártya- és bankinformációikat távoli számítógépeken tárolják, amelyek bárhol és bármikor elérhetők számukra.

Így például a ShopSavy nevű új program révén a vásárló mobiltelefonjával beszkennelheti egy áru vonalkódját az üzletben, és rövid úton kiderítheti, hogy az interneten nem szerezhető-e be olcsóbban. Ha igen, akkor egyetlen kattintással meg is veheti, feltéve, hogy előzőleg hitelkártyájának adatait és a szállítási információt már betárolta a PayPal nevű internetes szolgáltatás honlapjára.

"Amivel mi próbálkozunk, az a készpénz és a csekk használatának kiváltása - mondta Scott Thompson, a pénz digitalizálásában élen járó PayPal cég elnöke a The New York Timesnak. - A jövőben csak egy erszényünk lesz, fenn a felhőkben".

A fizetés módja az idők során csak néhány alkalommal változott. A természetbeni csere helyébe először a pénzérmék léptek, aztán az érmék legnagyobb részét bankjegyek váltották fel, majd csekkek és bankintézvények jelentek meg a készpénz alternatívájaként. Az 1950-es években lépett be a hitelkártya, és ma már az amerikaiak többet fizetnek hitelkártyával, mint készpénzzel. Egyes légitársaságok és éttermek már nem is fogadnak el készpénzt. A világhálón elérhető digitális pénz használata felé manapság olyan cégek kalauzolnak, mint a PayPal, a MasterCard és a Visa, és számos új cég csatlakozik hozzájuk.

"Mindannyian kényelmesebben hozzá tudunk jutni a pénzünkhöz, és ugyanígy könnyebben továbbíthatjuk is valaki másnak - fejtette ki Lawrence H. White, a virginiai George Mason Egyetem tanára, aki a pénz történetével foglalkozik. - Amikor mindenkinek van mobiltelefonja, minek benyúlni a pénztárcába?"

A dot.com buborék idején több cég is előállt webalapú pénzféleségekkel, de belebukott. A legfőbb korlát nem technológiai jellegű volt, legalábbis Amerikában nem. Az igazi akadálynak az bizonyult, hogy az emberek elégedettek a hitelkártyával. Egy olyan országban, ahol mindenre kártyát használnak, a hitel- vagy a bankkártyát előhúzni ugyanolyan kényelmes, mint a mobiltelefon használata. A kereskedők számára pedig a mobilkészülékek leolvasására szolgáló szkennerek felszerelése külön költség.

"A papírpénzrendszereket nem nehéz legyőzni elektronikus fizetési lehetőséggel. Ám még fel kell fedeznünk azt a különleges megközelítést, legalábbis az Egyesült Államokban, amely messze jobb a jelenlegi fizetési módszereknél" - magyarázta Tim Attinger, a Visa globális termékfejlesztő igazgatója.

Hitelkártyaként szolgáló mobilok

Alvin és Heidi Toffler víziója szerint egy napon a szkennerek talán fel fogják ismerni a vérerek rendszerét az ujjban, hogy aztán összekapcsolják egy hitelkártyaszámmal. A két gazdasági és technológiai tanácsadó Revolutionary Wealth (Forradalmi vagyon) című könyve arról szól, hogyan lehet vagyont csinálni a jövőben. Addig is azonban, amíg eljön ez a nap, a vásárlók már megérinthetik mobiltelefonjuk képernyőjét vagy kattinthatnak a számítógépes egérrel. A PayPal már lépéseket tett ebbe az irányba, nemrég San Franciscóban 1500 szoftverfejlesztőt hívott össze, hogy rendszerének internetes vagy mobiltelefonos alkalmazására biztassa őket.

Különböző cégek már új módszereket dolgoztak ki a PayPallal történő fizetésre. A Blackberryt gyártó Research in Motion lehetővé teszi, hogy az emberek egyetlen kattintással fizessenek üzletében. A vevők tavaly 500 millió dollárt költöttek el az eBay iPhone-jával, amely biztosítja a PayPal használatát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az iCents.net nevű új portál lehetőséget kíván nyújtani az online kiadóknak arra, hogy fizetőssé tegyék termékeiket. Így például az olvasók 50 dollárt befizetnek a PayPal révén, és valahányszor elolvasnak egy cikket a hálón, az iCents 50 centet levon a pénzből.

Egy ausztráliai termékfejlesztő ingatlancégek számára készít olyan programot, amely lehetővé teszi a bérlőknek, hogy a bérbeadó portáljára kattintva fizessék be a lakbért. A MedPayOnline nevű új vállalat arra alakított ki szoftvert, hogy a betegek a PayPal segítségével fizessék ki orvosi számláikat.

A nagy hitelkártyacégek ugyancsak dolgoznak a mobiltelefonnal történő fizetés kifejlesztésén. A MasterCard az Obopay nevű új vállalkozással fogott össze, hogy lehetővé tegye az emberek számára az SMS szövegüzenetes pénzátutalást.

Emellett nagy érdeklődést kelt az a lehetőség is, hogy a mobiltelefonok hitelkártyaként is működhetnek, néhány cég az Egyesült Államokban is próbálkozik ezzel. A Starbucks olyan iPhone-os programot hozott létre, amely lehetővé teszi, hogy az emberek telefonjaikat töltsék fel, és hitelkártya helyett azzal fizessenek a pénztárnál. A Bling Nation a bankkártyához kapcsolódó lapot forgalmaz, amelyet az emberek mobiltelefonjuk hátához erősíthetnek és a fizető terminálhoz érintve a számla kiegyenlítésére használhatnak.

A hitelkártyák ugyanolyan kényelmesek lehetnek, mint a telefon, amikor az ügyfelek nem a világhálón fizetnek, de nem olyan praktikusak, amikor valaki a számítógépén vagy telefonjával vásárol, ezért a cégek sikeresebbek, ha olyan új módszerekkel állnak elő, amelyek révén bankkártya nélkül is lehet fizetni a weben.

Az Obopay és más új cégek, köztük a Zong és a Boku lehetővé teszi a mobiltelefon összekapcsolását a hitelkártyával, így a felhasználóknak csak be kell ütniük tízjegyű telefonszámukat, amikor online akarnak vásárolni termékeket. A hitelkártyás fizetőhelyek termináljait öt éven belül nagy valószínűséggel összekapcsolják a világhálóval, így az emberek a PayPalt és a hasonló szolgáltatásokat is használni tudják majd a fizetésre. "A módszerek nagyon gyorsan változnak, és nagyon nehéz megmondani, hol húzódik a határ a hálón kívüli és az azon belüli világ között" - mutatott rá Thompson cégelnök.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm