15 °C Budapest

Jó hír a forinthiteleseknek! Csökkenhet a kamat!

Pénzcentrum
2009. december 22. 09:02

A legnagyobb magyar bank elemzői szerint az MNB Monetáris Tanácsa jó döntést hozott tegnapi kamatdöntésével, mellyel 25 bázisponttal, 6,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az OTP-nél reálisnak és jónak tartják az MNB idei munkáját -derül ki a Napi Gazdaság körképéből.

A jelenlegi piaci árazások alapján az OTP elemzői szerint a jegybank körülbelül 5,5 százalékig mérsékelheti az irányadó kamatlábat; ez a változás pedig a hitelkondíciókban is megjelenhet. Ezt követően az országkockázati felár csökkenése segítheti a hazai hitelpiacot.

A Raiffeisennél 2010 első negyedévének végére várnak 5,5 százalékra csökkenő alapkamatot, ami az elemzők megítélése szerint az év hátralévő részében már nem változik majd.

Az Ersténél úgy vélik, február-márciusig marad a jelenlegi kamatszint, ezt követően csúszhat a kamat 5,5 százalékra, ott azonban "megpihen". A CIB szakértőinek véleménye szerint ha nem következik be drasztikus mértékű változás a meghatározó piacokon, akkor az MNB tovább csökkentheti az irányadó kamatlábat, így a jövő év végére leeshet 5, optimális esetben 4,5 százalékos szintre a kamat.

Az 50 bázispontos lépések helyett ugyanakkor - tették hozzá - nagyobb a valószínűsége a 25 bázispontos csökkentési mértéknek. Ennek következtében jövőre a hitelkamatok további csökkenése várható, például a lakossági jelzáloghiteleknél, illetve a rövid lejáratú vállalati hiteleknél, amelyek esetében 8-9 százalékos kamatszintekre számítanak.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
MEDIA1  |  2023. március 30. 12:07
Evan Gershkovich a hidegháború vége óta az első amerikai riporter, akivel ez történt.
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?