Hitelszabályozás: túl az MNB javaslatain

2009. november 26. 10:20

Hamarosan elkezdődhet a lakossági hitelezés felelősebbé tételéről szóló kormányrendelet kidolgozása, ez azonban már nem lesz olyan szigorú, mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi javaslatai.

2009.10.04 17:37
Bekeményít az MNB - Majdnem vége a lakossági hitelezésnek

A hitel-fedezet arány forinthitelek esetében az MNB által javasolt 70 helyett 75, euróhitelek esetében 54 helyett 60, egyéb (gyakorlatilag svájci frank) devizaalapú hitelek esetében pedig 35 helyett 45 százalékban lenne maximálva - tudta meg a Népszabadság. Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója szerint a több hetes egyeztetést követően nézeteltérés már nincs az érintettek között, így a véglegesítést követően elkezdődhet a kormányrendelet kidolgozása.

A jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó korlátozás úgy tűnik, kimarad a rendeletből, a tisztán fedezetalapú jelzálog-hitelezésnek azonban vége lehet, a hitelintézetek minden esetben jövedelemvizsgálatot kellene végezniük. Annyi megszorítás azonban lenne, hogy a bankok által kidolgozott hitelezhetőségi limit euróalapú kölcsönöknél a forintban megállapított korlát legfeljebb 80, minden más deviza esetében maximum 60 százaléka lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerének ügyvezető igazgatója azonban a InfóRádióban elmondta: hitelből nagyon nehéz lesz új lakást vásárolni a jövőben is, ezért szerinte még az idén érdemes kihasználni a kedvezőbb feltételeket a lakásvásárlóknak. Az új javaslatok megnehezítenék a ma még olcsóbban hozzáférhető deviza alapú kölcsönök felvételét és átvállalását, amely tovább lassíthatja az ingatlanok eladását, és jelentősen szűkítené a hitelpiacot - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A változás kihat a hitelkiváltásra is, amely várhatóan a töredékére fog esni, hiszen a korábban nagy számban felvett svájci frank alapú hiteleket csak drágább forinthitellel lehet majd kiváltani, erre pedig valószínűleg kevesen lesznek hajlandóak, illetve képesek, így befagyhat a piac - hangsúlyozta Bánfalvi László. Az ügyvezető igazgató szerint fontos lenne, hogy a szabályozás különbséget tegyen új, illetve használt lakás vásárlási hitel között.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 26. 18:45
Bankkártya nélkül nem érdemes bankszámláról beszélni, ez szükséges a kártyás vásárlásokhoz, illetve...
MEDIA1  |  2024. február 26. 16:09
Varga Zs. András, a Kúria elnöke feloldotta a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat fe...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem