Hitelszabályozás: túl az MNB javaslatain

2009. november 26. 10:20

Hamarosan elkezdődhet a lakossági hitelezés felelősebbé tételéről szóló kormányrendelet kidolgozása, ez azonban már nem lesz olyan szigorú, mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi javaslatai.

2009.10.04 17:37
Bekeményít az MNB - Majdnem vége a lakossági hitelezésnek

A hitel-fedezet arány forinthitelek esetében az MNB által javasolt 70 helyett 75, euróhitelek esetében 54 helyett 60, egyéb (gyakorlatilag svájci frank) devizaalapú hitelek esetében pedig 35 helyett 45 százalékban lenne maximálva - tudta meg a Népszabadság. Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója szerint a több hetes egyeztetést követően nézeteltérés már nincs az érintettek között, így a véglegesítést követően elkezdődhet a kormányrendelet kidolgozása.

A jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó korlátozás úgy tűnik, kimarad a rendeletből, a tisztán fedezetalapú jelzálog-hitelezésnek azonban vége lehet, a hitelintézetek minden esetben jövedelemvizsgálatot kellene végezniük. Annyi megszorítás azonban lenne, hogy a bankok által kidolgozott hitelezhetőségi limit euróalapú kölcsönöknél a forintban megállapított korlát legfeljebb 80, minden más deviza esetében maximum 60 százaléka lehet.

Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerének ügyvezető igazgatója azonban a InfóRádióban elmondta: hitelből nagyon nehéz lesz új lakást vásárolni a jövőben is, ezért szerinte még az idén érdemes kihasználni a kedvezőbb feltételeket a lakásvásárlóknak. Az új javaslatok megnehezítenék a ma még olcsóbban hozzáférhető deviza alapú kölcsönök felvételét és átvállalását, amely tovább lassíthatja az ingatlanok eladását, és jelentősen szűkítené a hitelpiacot - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A változás kihat a hitelkiváltásra is, amely várhatóan a töredékére fog esni, hiszen a korábban nagy számban felvett svájci frank alapú hiteleket csak drágább forinthitellel lehet majd kiváltani, erre pedig valószínűleg kevesen lesznek hajlandóak, illetve képesek, így befagyhat a piac - hangsúlyozta Bánfalvi László. Az ügyvezető igazgató szerint fontos lenne, hogy a szabályozás különbséget tegyen új, illetve használt lakás vásárlási hitel között.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?