-2 °C Budapest

Agyonvágja-e a finanszírozási piacot a devizahitel-limit?

Pénzcentrum
2009. november 6. 08:32

Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint a válságot megelőző időszakban a lakosság devizában történő eladósodása (ami a GDP-hez mérten nem jelentős szintű) a reálkonvergencia alapján reálisnak tűnhetett, de a hektikus árfolyammozgás lehetőségére csak kevesen készültek fel - írja a Napi. Az MNB a közelmúltban úgy döntött, hogy megpróbálja szabályozni ezt a kockázatot.


Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke (Forrás: Napi)

A Magyar Lízingszövetség konferenciáján előadó alelnök szerint a jelen piaci helyzetben nincs komoly hatása az általuk javasolt devizahitel-plafonnak, mivel mind a hitelkereslet, mind a banki hitelkínálat számottevően szűkült. A mostani lépés a piacnak szánt üzenet, ami azt jelzi, a kockázatot nem engedik eszkalálódni. Karvalits szerint amennyiben a magyar költségvetésnek sikerülne fenntartható pályára állnia, úgy csökkenne az infláció, esnének a kamatok és így reális alternatívává válna a forintfinanszírozás.

A forint- és devizahitelek közötti különbség egyre szűkül, az eurókamatok 8-8,5 % körül forognak, miközben már 10 % alatt is lehet forinthitelhez jutni. Az alelnök az alapkamat várható alakulása kapcsán megjegyezte, hónapról hónapra újra kell gondolni, hogy lehet-e folytatni a csökkentést.

A lízingtársaságok képviselői másként látták a kérdést, szerintük az MNB-limitek a felére zsugorítanák a piacot. A szigorítás pontosan azokat zárná ki az autólízingből, akik első, alsó kategóriás kocsijukat szeretnék megvásárolni.

Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke kifejtette, lehetne olyan előírást hozni, mely szerint, ha egy szintet meghaladnak a hitelezésben a pénzintézetek, akkor számottevően megnő a tőkekövetelmény. Innentől árazási és költségkérdéssé válna a limit feletti hitelezés. Farkas elmondta, napirenden van a közvetítői szektor, vagyis az ügynökök szabályozása is, a képzési szinttől a jutalékrendszerek megalkotásáig.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 7. 19:40
A BVOP szerint a visszaéléseket és bűncselekményeket feltáró Átlátszó nevű oknyomozó műhely olyan ké...
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem