1 °C Budapest

Gyász: elkeserítő hírek érkeztek a magyar hitelekről

2009. december 1. 10:09

A lakossági hitelezés példátlan kiszáradására utalnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett októberi hitelezési statisztikái. Devizában már hónapok óta több hitelt törleszt a magyar lakosság, mint amennyit fölvesz, ezt tetézte októberben a forinthitelek elképesztő vergődése, ami az ősz eleje óta különösen a lakáshitelek esetében drámai. Csaknem fél évtizede nem vett fel ilyen kevés jelzálog- és lakáshitelt a magyar lakosság, mint októberben. A kilátások nem csak a közelgő téli hónapok miatt borúsak...

Katasztrofálisan alakult október hónap a magyar lakossági hitelezés szempontjából, hiszen pusztán tranzakciós alapon számolva 13 milliárd forinttal több hitelt törlesztett a lakosság, mint amennyit felvett. A folyamatnak természetesen van egy optimista olvasata is: csökkent a lakosság eladósodottsága, így a családokra nehezedő pénzügyi terhek is alacsonyabbak lettek. Mégsem szokás pozitív jelenségként értékelni a hitelezés visszaesését, ugyanis általában alacsony növekedési kilátásokra utal.

A hitelpiaci boom elmaradására következtethetünk egy múlt hónapban nyilvánosságra került adatból is: az építési engedélyek számának tavaly év végén megindult zuhanása folytatódott a lakáspiacon, s a Portfolio.hu becslései szerint 2002 óta nem épült olyan kevés lakás Magyarországon, amennyi idén épülni fog.

2009.11.02 09:45
Ilyen még nem volt: dráma a lakáshiteleknél


A hitelezés ilyen mértékű visszaesésére a közelmúltban nem volt példa, és ha rátekintünk a forint- és devizahitelek mozgását részletező grafikonra, megállapíthatjuk: ebből a zuhanásból a forinthitelek is alaposan kivették a részüket. Eddig egyedül idén márciusban és áprilisban volt nettó hiteltörlesztő a lakosság - ez most nem csupán megismétlődött, de súlyosbodott is. A devizahitelektől ugyan megszokhattuk tavasz óta, hogy inkább törlesztik, mint hogy felvennék őket, a forinthitelek pedig hol így, hol úgy viselkedtek, ennyire kéz a kézben negatív irányban még nem mozgott együtt a két hitelfajta. Devizában 8.2, forintban 4.8, együttesen tehát 13 milliárd forintos nettó hiteltörlesztést produkált a lakosság.


Ilyen kevés devizahitelt 2005 februárja, forinthitelt pedig a Portfolio.hu statisztika-gyűjtésének kezdete óta nem vettek fel a magyarok - derül ki a jelzáloghitelezési adatokból. A lakáshitelek körében az euró vezet 12.6 milliárd forinttal, őt a svájci frank 6, a forinthitel pedig 5 milliárd forinttal követi.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek körében év eleje óta az euró a legnépszerűbb denomináció, ebben a devizában októberben 10.6, svájci frankban 6.0, forintban viszont csak 1.5 milliárd forint összegben vett fel jelzáloghitelt a lakosság. Éppen utóbbira, a nyomott forintalapú hitelezésre vezethető vissza, hogy jelentősen visszaemelkedett a kölcsönökön belül a devizaarány az elmúlt hónapokban.


Mióta a Portfolio.hu vezeti a hasonló statisztikákat, a felvett lakáshitelek összege sem volt még olyan alacsony, mint októberben. Immár 21 milliárd forint alatt vagyunk, és forintban, euróban és svájci frankban egyaránt kevesebb hitelt vett fel a lakosság, mint akár csak egy hónappal korábban. Ebben már a szezonális hatásnak is nagy szerepe van: a téli hónapokban minden évben tízmilliárdokkal kevesebb lakáshitelt vesz fel a lakosság, mint nyáron. Az időjáráson kívül sincs azonban mitől csodát várni a lakáshitel-piacon: a jegybanki alapkamat 6.5 százalékon áll, emiatt a forinthitelek kamatai még kellően magasak az elrettentéshez, lakáshitel-támogatási rendszer szinte nem létezik, s hiába jelentek meg a korábbiakhoz képest kedvező kamatozású hitelek, a bankok csak nagyon óvatosan hiteleznek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Pedig a forinthitelek kamatai alacsonyabbak, mint nyáron voltak, de magasabbak, mint akár az előző hónapban, s ebben szerepe lehet annak is, hogy a bankok a kamatbevételeken is igyekeznek valamit visszakapni a magasabb céltartalékolás miatti veszteségekből. A devizahitel kamataiban nem történt látványos elmozdulás, az euróhitelek THM-hátránya továbbra is mintegy három százalékos a svájci frankhitelekéhez képest, hozzá kell tenni azonban, hogy ez utóbbi terméket csak egy-két bank nyújtja.


A szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a svájci frank alapú jelzáloghitelek mozgása kevés piaci szereplő magatartását tükrözi, s ismét az euróhitelek jelentik e téren a legkedvezőbb lehetőséget. A forinthitelek még mindig 30 százalékos hitelköltség környékén tanyáznak, így népszerűtlenségük nem meglepő.


A fogyasztási hitelek összességében közel 35 milliárd forintos értéket vettek fel, ennél alacsonyabb és magasabb összeggel is találkozhattunk az elmúlt hónapokban. A fedezet nélküli forinthitelek népszerűsége miatt a forint vezet ebben a kategóriában, a frankhitelek pedig továbbra is nagyon messze járnak egy évvel korábbi 70-80 milliárd forintos csúcsuktól. Az euróhitelek viszont jóval népszerűbbek, mint korábban, de az ebben a szegmensben viszonylag stabil forinthitelekhez hasonlóan nem tudták átvenni a svájci frank egykori szerepét.


A devizahitelek aránya az elmúlt hónapokban stabilan 65%-os volt a teljes magyar háztartási hitelállományon belül, ami a forint- és devizahitelekre egyaránt jellemző kínálat- és keresletcsökkenésre vezethető vissza.


A forintbetétek szezonálisan nem igazított állománya 20.1 milliárd forinttal, a devizabetéteké pedig 22.4 milliárd forinttal nőtt októberben. Mivel az euró egy hónap alatt csak két forinttal lett drágább, a két adat ezzel igazítva sem tér el jelentősen egymástól. A devizabetétek állománya így a forintbetétekéhez hasonlóan lassan emelkedik. Az alábbi ábrán a szezonálisan igazított értékek láthatók.


A magyar lakosság összességében több mint 7,444 milliárd forintos betétállománnyal rendelkezik, ennek jelenleg 17%-a denominált devizában.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 12:14
A streamingóriás egy éven belül másodszor jelent be nagy leépítést.
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm