5 °C Budapest

November elsejétől sok minden megváltozik!

Pénzcentrum
2009. október 30. 04:33

A november elsején hatályba lépő, pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény több változást is eredményez majd a mindennapjainkban. Többek között hamarabb kell majd befizetnünk a sárga csekkeket, ha nem szeretnék késedelembe esni, de a nemzetközi átutalások rendje is módosul.

2009. november 1-jén lép hatályba a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXV. törvény, valamint a posta- és a hitelintézeti törvény módosítása, továbbá a pénzforgalom lebonyolításáról szóló új MNB rendelet. Az új törvény az EU-irányelv felelősségre, kárviselésre, keretszerződésre, az ügyfelek tájékoztatására, valamint a pénzforgalmi szolgáltatás piacán új szolgáltatókén megjelenő pénzforgalmi intézményekre vonatkozó szabályait tartalmazza.

Ezek a szabályok az EGT tagállamok mindegyikére, egységesen vonatkoznak, ami azt eredményezi, hogy a nemzetközi pénzforgalom terén a jövőben nagyobb fegyelem várható. De vegyük át sorban, hogy milyen változások várhatók elsejétől, illetve azt követően.

Mik azok a pénzforgalmi intézmények?

A pénzforgalmi szolgáltatások nyújtására jogosultak körét érintő változás, hogy elsejétől nem csak a hitelintézetek nyújthatnak teljes körű pénzforgalmi szolgáltatásokat hazánkban, hanem a Magyar Posta, valamint a fent említett ún. pénzforgalmi intézmények is.

Ez azt jelenti, hogy számlavezetést, számlához kapcsolódó tranzakciók - átutalás, befizetés, kifizetés (akár hitelkeret terhére is) - lebonyolítását, készpénz helyettesítő fizetési eszközök kibocsátását és elfogadását már nem csak bankok végezhetik, hanem a PSZÁF által engedélyezett pénzügyi intézmények is - mondta el sajtótájékoztató keretében Bartha Lajos, az MNB pénzforgalom- és értékpapír-elszámolási igazgatója.

Ezek az intézmények tehát sok szempontból hasonló feladatokat látnak majd el, mint a hitelintézetek, azonban betét gyűjtésére, illetve hitelezésre nem lesznek hivatottak.

Pénzügyi intézmény létrehozásához egyébként 15 millió forintos induló tőkekövetelményt szabtak, és 2011. áprilisáig kaptak haladékot azok az intézmények - többek között mobilszolgáltatók - akik már jelenleg is folytatják a fent felsorolt tevékenységek bármelyikét, hogy megfeleljenek a törvényi követelményeknek.

A mobilfizetés ugyanis készpénz kímélő fizetési formának számít, csakúgy mint a soproni kékfrankos, vagy a monoki szociális kártya is, ahhoz tehát, hogy ezek a szolgáltatások 2001. áprilisa után is működhessenek, pénzügyi intézményt kell létrehozniuk.

Mi változik a postán?

A sárga csekkes befizetést illetően jelentős változások lépnek életbe, igaz, csak fél éves haladékot követően, vagyis 2010. május elseje után. Az eddigi szabályok értelmében a készpénz-átutalási megbízások, vagyis a sárga csekkes befizetés esetén a postai befizetés időpontja minősült a fizetési kötelezettség teljesítésének. Ez azt jelentette, hogy banki átutalással szemben nem arra kellett figyelnünk, hogy mikor kapja meg a jogosult az összeget, hanem elég volt a fizetési határidő utolsó napján is bemenni a postára, és befizetni a csekket.

Ez május elsején megváltozik, és már a csekkes befizetés esetén is az számít a teljesítés napjának, amikor az összeg megérkezik a kedvezményezett számlájára. Mivel a posta a fogyasztóktól a készpénz-átutalási megbízások keretében átvett készpénzt két munkanapon belül vállalja a szolgáltatók számlavezetőinek pénzforgalmi bankszámláján jóváírni, vagyis a posta gyakorlatilag két munkanapig használhatja befizetett pénzünket, így a jövőben legkésőbb a fizetési határidő előtt két nappal be kell fizetnünk a csekket. 

Ezen kívül változik a csoportos beszedési megbízás is, amiről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk: Csekkbefizetés másképp: ha unod a sorban állást

Mi változik a nemzetközi átutalásoknál?

Korábban ha külföldi bankszámlára szerettünk volna pénzt utalni, nem lehetett tudni, hogy pontosan mikor fogja megkapni a kedvezményezett az összeget, de azt sem, hogy mennyit lát az általunk átutalt pénzből, mivel a közreműködő bankok levontak bizonyos összeget a tranzakció során.

2009. november elsejétől azonban ilyen levonásra nem kerülhet sor, helyette külön díjat számíthatnak fel a bankok, természetesen az ügyféllel történő megegyezés alapján.

A teljesítési határidők szintén változnak. Itthon, belföldi átutalások idején ugyan eddig is T+1 nap volt a szabály, az EU-ban azonban nem volt egységes szabályozás erre vonatkozóan. 2012. január elsejéig ez az EGT tagállamaiban T+3 napra változik, 2012. január elseje után azonban mindenütt a T+1 nap lesz érvényben. Mindezen szabályok csak az euró átutalásokra vonatkoznak, az EGT egyéb valutáira - például a fontra - T+4 napos teljesítési határidő vonatkozik.

Az itthoni egy napos teljesítési határidő ugyan nem változik, erről azonban tudni kell, hogy korábban csak a bank számláján történő jóváírásra volt érvényes, mostantól azonban már azt is előírják a szabályok, hogy amint a bank számlájára beérkezik a pénz, jóvá kell írni azt az ügyfél számláján, vagyis nem használhatja ingyen pénzünket a bank.

Szintén nem húzhat hasznot a bank abból, hogy a kamatozási és terhelési, vagy jóváírási értéknap között különbséget tesz. Ez a gyakorlatban korábban azt jelentette, hogy bankkártyás fizetésnél ha például szombaton fizettem, de csak kedden vonódott le az összeg a számlámról, akkor a bank a kettő között eltelt időszakra nem fizetett látra szóló kamatot. Ilyen a jövőben nem fordulhat elő.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?